News Flash:

Istoria primarilor Iasului de altadata - FOTO

30 Mai 2013
2995 Vizualizari | 1 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7383 RON (0.0000)
USD: 4.2016 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Chiar daca Iasii apareau ca asezare urbana de la mijlocul secolului al XIV -lea primul document ce atesta existenta orasului a fost emis la 6 octombrie 1408 de catre Voievodul Alexandru cel Bun.
Primii alesi locali ai Iasului
Inca din secolul al XV- lea apar primele forme de organizare administrativa a orasului. Potrivit unui privilegiu dat la inceputul secolului, populatia Iasului alegeau annual un soltuz si 12 pargari, care aveau atributii juridice, administrative, fiscale si militare.
Acestia judecau pricinile, conformau vanzarile si cumpararile ce aveau loc pe teritoriul orasului, repartizau textile ce trebuiau luate de la cetateni in functie de averea fiecaruia, interveneau in disputele comerciale. Soltuzul si pargarii erau alesi de catre obstea targovetilor dintre cei mai buni negustori si meseriasi si formau organele locale. Cel mai vechi document in care e numit un soltuz al Iasului dateaza din 20 octombrie 1602, a fost descoperit de catre cercetatorii Ioan Caprosu si Patronel Zahariuc, in el fiind vorba despre un anume “Glegorcea Lapteacru soltuzul”. Alegerile se faceau la Iasi de Sf. Mihail si Gavril (8 noiembrie). La locuinta soltuzului, intr-o cancelarie improvizata se pastrau catastifele targului. Tot soltuzul si pargarii stabileau pentru populatie, in functie de avere, darile catre domnie, gloabele, contributiile de razboi, etc.
Epitropiile
La inceputul secolului al XVIII – lea, soltuzul si pargarii dispar de pe scena administrativa a orasului, fiind inlocuiti cu “dregatoria de aga”. Apar vornicii de targ, care vegheau ca interesele targului sa nu fie vatamate. Tot vornicii supravegheau alegerile de epitropi. In 1813 (6 decembrie) apare Tidula lui Voda Calimah din 1813, pentru lucrarile orasenesti. Era numit un vornic de politie (de oras), care supraveghea zidirile ce se faceau in tot targul si raspundea de curatenia ulitelor. Vornic de politie era la 1818 Hrinoverghi, caruia i-a urmat Dumitru Jora. Domnitorii fanarioti au infiintat o noua institutie administrativa numita Epitropia de targ. Epitropii erau alesi de obsteasca adunare pe o perioada de un an. Pe la 1820, in capitala Moldovei functionau sase epitropii: Epitropia de targ, Epitropia Casei Podurilor, Epitropia Casei orfanilor, Epitropia Casei Scoalelor. Zapisele emise de epitropi erau obligatori intarite de dregatorii orasului. Acest tip de administrare a fost mentinut pana la aparitia Regulamentului Organic.
Regulamentul Organic
Regulamentul Organic a fost scris la Iasi, la 3 noiembrie 1831, intrand in vigoare la 1 ianuarie 1832. In aceasta lucrare se stipulau noile forme de organizare administrativa ale oraselor. Apar astfel „Sfaturile municipale” care se vor transforma in 1833 in „Eforii orasenesti”. Obligatiile principale ale Eforiei erau: veniturile si cheltuielile orasului, pastrarea sumelor incasate si darea de socoteala, utilizarea donatiilor, protejarea comertului, indestularea cu hrana a locuitorilor orasului si impiedicarea abuzurilor politiei, etc. Prezident al Eforiei orasului Iasi, spatarul Vasile Beldiman a fost numit de generalul Kiseleff, in luna martie a anului 1833. Pana in 1850, Iasul a avut 11 prezidenti: Vasile Beldiman, Alexandru Cantacuzino, Iorgu Stavru, S. Adamachi, Costache Negruzzi, Gheorghe Carp, D. Iacobachi, Toma Bantas, M. Iacovachi, Gh. Rosetti, Alecu Ghica. Acesti prezidenti au premers primarii care aveau sa fie instalati incepad cu 1864. Din 1851, Eforia oraseneasca va primi denumirea de Sfat orasenesc. Tot atunci, Iasul incerca o adaptare din mers la modernitatea ce cuprinsese Europa. Astfel, una dintre problemele Sfatului Orasenesc era „revizia fanfarelor si iluminarea capitalei cu gaz Fotojan, mai tarziu cu „gaz idrogen”. O alta problema era achizitionarea mai multor masini de stropit stradele, o alta tinea de prevenirea incendiilor. De asemenea, au loc doua evenimente civilizatoare pentru Iasi: introducerea telegrafului electric in 1857 si sosirea la Iasi a „D. Kiuneman, fotograf din Berlin”.
Dimitrie Gusti, primul primar al Iasului
Dupa Unirea Principatelor Romane din 1859 si, mai ales, dupa emiterea Legii comunale din 1864, Iasul intra in perioada moderna a existentei sale. Promulgata la 31 martie 1864 sub nr. 394 de catre Alexandru Ioan Cuza, Legea Comunala deschidea epoca moderna in istoria administratiei comunale prin infiintarea Primariei. In baza acestei legi, alegatorii ieseni au votat primul Consiliu Comunal, cuprinzand 17 membri. Prin Decretul Domnesc din 15 august 1864 a fost numit primar Dimitrie Gusti, acesta fiind actul de nastere a Primariei Iasi ca institutie administrativa. Intocmind bugetul pe 1865, Primaria Iasi l-a dat spre aprobare Guvernului, fiind ceruta acoperirea deficitului de 783.000 de lei prin imprumuturi. Era nevoie de o revigorare edilitara si asta se poate urmari in efortul primarilor care au urmat in toata perioada moderna.
Pana la primul razboi mondial, Iasul cunoaste o dezvoltare urbana semnificativa. Iata cateva repere istorice ale acestei deveniri:
In 1873 se da in functiune Hala Comerciala, realizata dupa planurile celebrului inginer Gustave Eiffel.

In 1879, dupa proiectul aceluiasi Gustave Eiffel, se construieste Hotelul Traian.
 
In 1891, Primaria cumpara Palatul Roznovanu, care devine centrul administrative al Iasului.
In 1896 se inaugureaza noua cladire a Teatrului National.

In 1898 se pune piatra fundamentala la Uzina Electrica.
In 1900 se da in exploatare prima linie de tramvai.
In 1904 sunt sfintite, dupa temeinice lucrari de restaurare, bisericile Sf. Nicolae Domnesc si Trei Ierarhi.
In 1911 sunt terminate, dupa 4 ani, lucrarile de aductiune a apei de la Timisesti.
Legea modernizarii administrative
Legea Comunala din 31 martie 1864 cuprindea prevederi de organizare administrativa: formarea comunelor, sarcinile lor, alegerea si atributiile primarilor si consiliilor comunale, conditii pentru a fi alegator sau eligibil, incompatibilitatile electorale, veniturile si cheltuielile comunei. Primarii erau agenti ai puterii executive, numiti de govern in comunele urbane dintre primii trei consilieri care intrunisera cele mai multe voturi in alegeri. Sistemul electoral avea un character democratic, progresist, permitand participarea unor paturi si categorii sociale mai largi la viata publica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

primari iasi iasul vechi istorie iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Initiative Timisesti  | #49
Referitor la:
> „In 1911 sunt terminate, dupa 4 ani, lucrarile de aductiune a apei de la Timisesti.”
> „88 vizualizari | Joi, 30 Mai 2013”

INVITATIE din data de 1 iunie 2013 adresatå domnului Senior Editor al ziarului BUNA ZIUA IASI, domnul Constantin ******,
INVITATIE din data de 1 iunie 2013 adresatå doamnei Redactor Sef al ziarului BUNA ZIUA IASI, doamna Magda *******
INVITATIE din data de 1 iunie 2013 adresatå Colectivului de redactie al ziarului BUNA ZIUA IASI,
INVITATIE din data de 1 iunie 2013 adresatå Consiliului de Administratie al S.C. Delta Press Investment S.R.L.,Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de canalizare europeanå in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de ecologizare europeanå in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de colectare europeanå selectivå a deseurilor menajere in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de protectia europeanå a mediului in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de impåduriri europene in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de salubrizare europeanå in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de plantatii europene in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de irigatii europene in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de fantani europene de mare adancime in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de creare locuri de muncå in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de balastiere europene in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de industrializare europeanå in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de agriculturå europeanå in Comuna noastrå Timisesti.
Vå invitåm democratic så vå alåturati initiativei noastre de educatie europeanå in Comuna noastrå Timisesti.


Obiectivele vechi si noi ale acestor INITIATIVE ale noastre si scopurile acestei INVITATII cåtre dumneavostrå sunt:
#1. imbunåtåtirea calitåtii apei potabile in Comuna noastrå Timisesti adicå tocmai in localitatea de unde se ia apa pentru Iasi, Roman, Targu Frumos, Podu

Iloaiei si pentru multe comune,
#2. protejarea apei potabile in Comuna noastrå Timisesti cu båtaie lungå adicå si pentru viitorul mai indepårtat adicå secolul XXII,
#3. protectia mediului in Comuna noastrå Timisesti adicå tocmai in localitatea de unde se ia apa pentru Iasi, Roman, Targu Frumos, Podu Iloaiei si pentru

multe comune,
#4. creare de locuri de muncå in Comuna noastrå Timisesti adicå tocmai in localitatea de unde se ia apa pentru Iasi, Roman, Targu Frumos, Podu Iloaiei si

pentru multe comune,
#5. dezvoltarea Comunei noastre Timisesti adicå tocmai a localitåtii de unde se ia apa pentru Iasi, Roman, Targu Frumos, Podu Iloaiei si pentru multe comune,
#6. exploatarea europeanå a celor 6 resurse_bogåtii naturale: apa potabilå, balast, nisip, Raul Moldova, Raul ****** (OZANA), terenuri agricole ale Comunei

noastrå Timisesti.
#7. alte obiective_scopuri.

In vechiul sistem_regim politic comunism_bolsevism (made in CCCP) si in sistemul_regimul politic ciacapitalism de panå acum (made in USA) si in guvernårile

politice PCR_KGB-ist & FSN_CIA-ist & PSD_CIA-ist & PD-L_CIA-ist & compania, deci in aceste sisteme politice si in aceste guvernåri politice NU AU FOST

CAPABILI så realizeze: canalizare europeanå in Comuna noastrå Timisesti, ecologizare europeanå in Comuna noastrå Timisesti, colectare europeanå selectivå a

deseurilor menajere in Comuna noastrå Timisesti, protectia europeanå a mediului in Comuna noastrå Timisesti, impåduriri europene in Comuna noastrå Timisesti,

salubrizare europeanå in Comuna noastrå Timisesti, plantatii europene in Comuna noastrå Timisesti, irigatii europene in Comuna noastrå Timisesti, fantani

europene de mare adancime in Comuna noastrå Timisesti, creare locuri de muncå in Comuna noastrå Timisesti (specific numai ciacapitalismului), balastiere

europene in Comuna noastrå Timisesti, industrializare europeanå in Comuna noastrå Timisesti, agriculturå europeanå in Comuna noastrå Timisesti, educatie

europeanå in Comuna noastrå Timisesti.


Dorim o puternicå asociere Nationalå in muncå,
dorim o asociere de valori morale europene,
dorim mari solutii tehnologice pentru Comuna noastrå Timisesti.

DATA: 01.06.2013
EXP.: Initiative Timisesti
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1760 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019530 (s)