News Flash:

Istoria Protectiei Civile in tara nostra

20 Ianuarie 2014
1739 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe plan mondial, prima atestare istorica a Organizatiei Internationale a Apararii Civile este datata in 1931, anul in care generalul medic francez Georges Saint-Paul a infiintat la Paris fundatia "Asociatia Leii din Geneva" (Lieux de Geneva Association) sau "Geneva Zones" (Geneva fiind sediul Crucii Rosii si sediul Ligii Natiunilor). Prin infiintarea acestei fundatii, acesta a vrut sa defineasca zonele neutre sau orasele deschise in care unele categorii de populatie civila sa se poata refugia pe timpul razboiului. El s-a gandit, in mod special, la femei, copii, bolnavi si persoane in varsta. Ideea fondatorului "Geneva Zones" a fost, de fapt, sa creeze in toate tarile zone de siguranta bine demarcate sau localitati stabilite pe o baza permanenta si recunoscute ca atare, inca din timp de pace, prin intelegeri bilaterale sau internationale.
Generalul medic Georges Saint-Paul a murit in anul 1937, dar, la rugamintea sa, Asociatia a fost transferata de la Paris la Geneva si a devenit Asociatia Internationala pentru Protectia Populatiei Civile si a Constructiilor Istorice pe Timp de Razboi sau Conflicte Armate.
Dintre realizarile asociatiei sunt consemnate interventiile intre beligerantii din Razboiul Civil din Spania (1936) si din conflictul Chino-Japonez (1937), cand a obtinut crearea de zone neutre pentru unele categorii de necombatanti din Madrid si Bilbao precum si din Shanhai si Nanking. Cu toate ca experienta a fost foarte limitata, s-a aratat ca zonele neutre pot oferi conditii sigure pentru populatia civila.Printr-o Rezolutie ONU, adoptata in anul 1972, ziua de 1 martie a fost stabilita ca Ziua Internationala a Protectiei Civile.

Vezi si Iata cum arata un buncar militar din timpul Primului Razboi Mondial - FOTO  
Lectia dura a Primului Razboi Mondial: sute de mii de victime civile 
Cele mai importante etape ale evolutiei Protectiei Civile din Romania le regasim pe site-ul Inspectoartului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Istorici si specialisti ai IGSU scriu ca primii pasi care au condus la formarea unei "Armate" pentru apararea civila in tara noastra au fost facuti dupa Primul Razboi Mondial. In intreaga Europa, in afara invatamintelor in plan militar, prima conflagratie mondiala a generat serioase motive de reflectie si in planul protectiei populatiei civile in fata ororilor care l-au insotit. Si in Romania, lipsa unei pregatiri anterioare si a unor masuri minime de protetie, au generat sute de mii de victime civile nevinovate care s-au adaugat celor de pe fronturile de lupta. 
Primul atac bacteriologic: tifos, holera, febra tifoida
Supusa la primele atacuri din aer, la bombardamentele artileriei, dar si la atacuri diversioniste cu agenti micorbieni care au dus la provocarea unor epidemii in masa asa cum a fost tifosul exantematic, holera, febra tifoida, populatia de la orase si din mediul rural a avut de suferit din greu. Pe timpul primei conflagratii mondiale s-a remarcat si prima actiune de anvergura de evacuare, din fata dusmanului, a valorilor si bunurilor industriale importante, a organelor puterii si administratiei, precum si a unei parti din populatie. Toate acest invataminte au fost sintetizate dupa razboi in lucrari teoretice de pregatire a militarilor si autoritatilor, dar si in aparitia primelor reglmentari pe linia apararii civile. 
Infiintarea Serviciului Apararii Contra Gazelor
Ca un prim pas in institutionalizarea sistemului de protectie a populatiei in caz de conflict armat, la 20 noiembrie 1924 se infiinteaza „Scoala Apararii Contra Gazelor” menita sa pregateasca in domeniu cadrele militare de la toate categoriile de arme. Pe data de 1 ianuarie 1925 ia fiinta in mod oficial Serviciul Apararii Contra Gazelor din armata romana care in afara de amintita scoala mai cuprindea un laborator de cercetari si un atelier de reparatii. Preocuparile in domeniu impun aparitia, in anul 1926, a primului act normativ denumit „Instructiuni provizorii asupra protectiei contra gazelor de lupta”. Tot in acelasi an va apare si revista „Antigaz” care va indeplini un rol important in pregatirea cadrelor militare si educarea populatiei. Anul urmator in revista „Antigaz” apare, sub semnatira col. Popescu E. George seful serviciului apararii contra gazelor articolul „Protectia populatiei civile contra gazelor de lupta”, care va prefigura cadrul organizatoric si misiunile viitoarei aparari pasive. 

Vezi si Avioanele gigant din Primul Razboi Mondial - FOTO 
Prima organizatie pentru protectia populatiei in caz de razboi
Lucrarile Comtetului International al Crucii Rosii din anul 1928 pun pentru prima oara problema infiintarii unor structuri de protectie a populatiei impotriva atacurilor aerochimice, precum si pentru elaborarea unui act normativ in acest sens. Asa apare Decizia Ministerului de Razboi nr. 513 din 21 iunie 1928 de instituire a unei comisii mixte destinata „A studia si propune masuri pentru solutionartea problemei protectiei populatiei civile”. Din comisie, pe langa reprezentanti civili ai unor ministere, faceau parte delegati ai armatei, jandarmeriei, seful serviciului apararii contra gazelor, col. Popescu E. George, precum si seful pompierilor militari, col. Gheorghe Pohrib. Dupa un an de studii comisia va prezenta guvernului „Instructiunile provizorii pentru organizarea protectiei civile contra gazelor de lupta” care vor fi aprobate de catre Consiliul de Ministri pe data de 25 octombrie 1929. Acest act juridic este primul de acest fel care reglementeaza infiintarea unei organizatii pentru protectia populatiei civile in caz de razboi.
Masca de gaze romaneasca, cea mai performanta
Infiintarea, prin Legea 1911 din 31 martie 1932, a Inspectoratului General al Comandamentelor Teritoriale stabileste in sarcina acestui organism coordonarea lucrarilor si masurilor pentru apararea antiaeriana a teritoriului si populatiei impotriva gazelor de lupta. Cu un an inainte, datorita unor eforturi importante aparuse masca contra gazelor, model romanesc, apreciata ca fiind una dintre cele mai perfomante din acea vreme.

Vezi si Arme celebre din Primul Razboi Mondial 
Organizatii paramilitare pentru protectia populatiei
Inceputul reglementarilor de rang superior privind protectia populatiei si a bunurilor in caz de conflict armat este dat de Legea asupra organizarii natiunii si teritoriului pentru timp de razboi” nr. 1245/24.04.1933 prin care se stipula incadrarea cetatenilor tarii in diferite organizatii paramilitare, inclusiv in cele de aparare pasiva pentru protectia populatiei si interventie in vederea inlaturarii efectelor atacurilor din aer. Strans legat de aceasta lege si anterior aparitiei ei, va intra in vigoare Regulamentul Apararii Pasive Contra Atacurilor Aeriene la 23 martie 1933, regulament aprobat prin Inaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie acelasi an. Prin acesta se stabilea ca „Apararea Pasiva este pregatita si pusa in aplicare pe intregul teritoriu de Ministerul de Interne prin Comisia Superioara de Aparare Pasiva”, intreaga problematica trecand de la Ministerul Apararii Nationale. Respectivul regulament stabilea atributii ministerelor, localitartilor urbane si rurale, intreprinderilor si institutiilor de tot felul. Se infiintau comisii de aparare pasiva la nivelul judetelor, preturilor, municipiilor, oraselor si comunelor rurale, precum si la nivelul intreprinderilor si institutiilor. Totodata erau instituite masuri prevenitve, masuri de salvare si era stabilit un document unic de infiintare a formatiunilor de interventie de la nivelul localitatilor, institutiilor si intreprinderilor, denumit Planul Apararii Pasive. Inaltul Decret Regal nr. 468 este considerat actul de nastere al Protectiei Civile din Romania iar ziua in care a fost promulgat Ziua Protectiei Civile din Romania
Pompierii si Protectia Civila au format ISU
Protectia Civila s-a unit cu Grupurile de Pompieri in anul 2004. Astfel, au luat fiinta Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta. Dintre atributiile protectiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente in diferite zone; informarea si pregatirea preventiva a populatiei cu privire la pericolele la care este expusa si regulile de comportare; organizarea interventiei in situatii de urgenta; alarmarea populatiei despre iminenta pericolului; inlaturarea efectelor negative ale dezastrelor si asanarea teritoriului de munitiei ramasa neexplodata din timpul conflictelor armate. In conditiile existentei riscului producerii unor dezastre, cutremure, inundatii,  alunecari de teren, accidente diverse, epidemii, etc, cetateanul are dreptul la protectie care trebuie sa-i fie asigurata de oameni competenti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

georges saint-paul paris
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1710 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019932 (s)