News Flash:

Istoria romanilor ar putea fi RESCRISA

23 Mai 2014
2060 Vizualizari | 0 Comentarii
Simona Cretu, consilier general al Consililui General al Municipiului Bucuresti (CGMB), a vorbit pentru DC News despre placutele de la Sinaia. Acestea din urma au fost adunate de autorul Dan Romalo care a scos in 2003 lucrarea "Cronica geta apocrifa pe placi de plumb?". Simona Cretu lucreaza in prezent la o strategie – "Latinitate contestata", fiind vorba despre necesitatea studierii placutelor in scoli.
Legatura cu Carol I
Aceste placi se pare ca au fost gasite de regele Carol I atunci cand a construit Castelul Peles. Multi spun ca ar fi fost de aur placile si ca regele le-ar fi topit si ar fi folosit banii, probabil, fie pentru constructia Castelului Peles, fie pentru Razboiul de Independenta.
"Lumea vorbeste, dar nu iese fum fara foc. Placutele trebuie analizate cu atentie. Sunt doi istorici care sustin ca placutele sunt falsuri. Eu le-am explicat ca nu este normal sa spui un astfel de lucru. Poate in urma cu o suta de ani era normal sa sustii aceste lucruri, dar acum NU este normal sa zici asa ceva. Si altii din Europa au zis ca au fost latinizati, au gasit scrieri vechi si apoi au rescris istoria. Nu trebuie sa ne impietrim in afirmatii", ne-a spus Simona Cretu.

Vezi si Studiu CONTROVERSAT:Iata cu cine SE INRUDESC CU ADEVARAT romanii 
De ce exista atatea controverse legate de placutele de la Sinaia
Dupa aparitia lucrarii lui Dan Romalo in 2003, cercetatorii de la Institutul de Arheologie Vasile Parvan din Bucuresti au fost acuzati ca ar fi avut mai multe astfel de placi si acum au scos cam 30. Totusi, cei de la Institutul Vasile Parvan spun ca aceste placi sunt falsuri. Probleme au aparut pentru ca varianta oficiala a istoriei este pe linia istoricului Vasile Parvan.
"Nu trebuie sa tinem mortis ca placutele de la Sinaia sunt falsuri. Vasile Parvan a spus ca am fost latinizati si este mult mai usor sa iti bati capul cu 2000 de ani de istorie... Trebuie sa analizam mai multe detalii, dar in cazul acesta a fost inertia. Daca asa a spus Vasile Parvan, asa a ramas – ca am fost latinizati. Trebuie sa fie studiate placutele in scoli cu foarte multa seriozitate. Munca in echipa ne va ajuta sa descoperim mai multe lucruri", ne-a spus Simona Cretu.

Vezi si 
Adevarata istorie a Romaniei, un secret la nivel mondial
Care este importanta placutelor de la Sinaia
"Este foarte important sa studiem aceste placute pentru ca, in mod oficial, sustinem ca avem 100-150 de cuvinte de la daci, cand de fapt avem 700 de cuvinte. Parerea mea este ca placutele trebuie introduse in scoli si studiate. Oamenii trebuie sa cunoasca istoria", a conchis Simona Cretu.
Romanii trebuie sa stie ca stramosii nostri vorbeau o limba foarte evoluata si ca exista dovezi foarte clare pe care sustinatorii latinitatii le-au negat de 100 de ani. Asadar, placutele de la Sinaia trebuie sa fie popularizate in sistemul educational. Etapa cu latinitatea in istoria noastra nu trebuie sa fie luata drept o rea intentie. La momentul respectiv poate a fost justificata acea teorie.
Simona Cretu considera ca aceasta carte a lui Dan Romalo ar trebui sa fie introdusa lectura obligatorie la licee pentru materii ca: istoria, limba romana si limbi clasice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

simona cretu cgmb sinaia dan romalo latinitate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018944 (s)