News Flash:

Istoria spionajului sovietic in Statele Unite

5 Ianuarie 2015
874 Vizualizari | 0 Comentarii
Inca de la sfarsitul anilor 1920 Uniunea Sovietica prin intermediul serviciilor de informatii OGPU si NKVD au folosit rusi si alte nationalitati cat si comunisti pentru activitati de spionaj in Statele Unite ale Americii. Aceste retele diferite de spionaj au avut contact cu diverse agentii guvernamentale americale sa transmita Moscovei informatii secrete.

In timpul anilor 1920 serviciile secrete sovietice de spionaj in SUA s-au axat pe spionaj militar si industrial, in special in industria de aviatica si au incercat sa se infiltreze in institutiile birocratice guvernamentale cum ar fi Departamentul de Stat al SUA, Departamentul de Razboi etc. Aceste eforturi au avut rezultate indecise.

Vezi si Pablo Neruda – agent sovietic

Una dintre scopurile principale ale spionajului in SUA a fost infiltrarea in viata politica americana si subminarea tuturor nivelurilor societatii. Earl Bowder, secretarul general al Partidului Comunist al Statelor Unite a servit el insusi ca agent de recrutare in numele spionajului sovietic.

Vezi si Planul secret al URSS. Trupele Tratatului de la Varsovia urmau sa invadeze Romania

Browder mai tarziu a declarat ca „Pe la mijlocul anilor treizeci Partidul nu-si fixa ca obiectiv primordial recrutarea membrilor." A ramas nedeclarata intentia sa de a folosi membrii partidului pentru spionaj acolo unde asa ceva era posibil. Browder milita pentru folosirea Frontului Unit sa implice alti membrii de stanga ca sa largeasca baza pentru recrutarea de noi membri pentru spionaj.

Rezidenta ilegala a NKVD in SUA a fost stabilita in 1934 de fostul rezident berlinez, Boris Bazarov.

In 1935 agentul NKVD, Isac Ahmerov a intrat in SUA cu acte de identitate false pentru a-l asista pe Bazarov in obtinerea unor informatii de spionaj utile.

Jacob Albam si sotii Soble (Jack si Myra) au fost acuzati in 1957 acuzati de spionaj de catre FBI, apoi au fost condamnati executand pedeapsa cu inchisoarea. Sotii Zlatovski au ramas in Paris, Franta, unde legea nu le permitea extradarea catre SUA pentru spionaj. Robert Soblen a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru spionaj la Laboratoarele Nationale Sandia, dar a fugit in Israel. Dupa ce a fost expulzat din Israel s-a sinucis in Marea Britanie in timp ce-si astepta extradarea in SUA .
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

uniunea sovietica ogpu nkvd agentii guvernamentale moscovei spionaj
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2207 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075260 (s)