News Flash:

Istoria tatarilor crimeeni

18 Mai 2015
2337 Vizualizari | 0 Comentarii
Tatarii crimeeni sunt descendentii unor popoare turcice amestecate – (bulgari, hazari, pecenegi si cumanii) ca si a unor popoare neturcice – (sciti, sarmati, cimerieni, alani, greci, goti) care erau stabiliti in Europa Rasariteana prin secolul al VII-lea i.dH. Populatiile neturcice au fost asimilate in timp de popoarele turcice migrate in zona. Actualul nume al populatiei este folosit inca din secolul al XIII-lea, cand Crimeea a fost ocupata de mongoli (sau asa cum erau cunoscuti in Rusia si mai apoi in restul Europei – tatari).

Tatarii crimeeni sunt impartiti in trei subgrupuri etnice: tati (care nu trebuie confundati cu poporul tat din Caucaz) si care locuiau zona muntoasa a peninsulei Crimeea mai inainte de 1944, formand cam 60% din totalul populatiei, ialiboilii, care traiau pe coasta sudica a peninsulei si care reprezentau cam 35% din populatie si noğaii (care nu trebuie confundati cu poporul nogai) care erau locuitorii stepelor crimeene. In vreme ce noğaii au pastrat trasaturi asiatice, celelelalte doua subgrupuri tatare au trasaturi specifice rasei albe.

Tatarii crimeeni au format o natiune in timpul existentei Hanatului Crimeii. Acest hanat era un stat musulman al populatiei vorbitoare de limba turcica din peninsula Crimeea si din stepele din nordul acesteia si care s-a numarat printre cele mai mari forte militare din Europa Rasariteana pana in secolul al XVIII-lea. Tatarii crimeeni au adoptat islamul in secolul al XIII-lea si din acel moment, Crimeea a devenit un important centru al civilizatiei musulmane. Conform afirmatiilor baronului Iosif Igelström, in 1783 erau in Crimeea aproximativ 1.600 de moschei si scoli religioase. In Bahcesaray, hanul Meñli I Giray a construit Zıncırlı Medrese (Medresa cu lant), un seminar islamic unde cei care intrau trebuiau sa se aplece pentru a trece pe sub lantul atarnat de usa. Gestul de aplecare pe sub lant, pentru a intra in medresa, era un gest simbolic reprezentand respectul societatii crimeene fata de o institutie de invatamant si fata de actul educational in sine.Meñli I Giray a fost ctitorul unei mari moschei dupa modelul Hagia Sofia, moschee cazuta in ruina la mijlocul secolului al XIX-lea. Hanii au construit si un palat vast,Hansarayi adica Palatul Hanilor in Bahcesaray, care s-a pastrat pana astazi. Sahib I Giray a fost patronul numerosilor invatati si artisti de la curtea sa. In timpul domniei hanului Devlet I Giray, renumitul arhitect al epocii,Sinan, a construit moscheea Cuma Cami din Kezlev (Evpatoria).

Vezi si Controverse istorice: Tatari sau mongoli?

In zona Crimeii, comertul cu sclavi este consemnat inca in primele documente scrise. Cand mongolii au cucerit zona, ei au legalizat comertul cu sclavi, acestia fiind considerati prada de razboi cucerita in timpul raidurilor militare. Conform legilor islamice, alte modalitati de obtinere a sclavilor decat prin razboi nu erau acceptate.

Vezi si "Hoarda de Aur" si tatarii din Crimeea

Tatarii crimeeni s-au facut cunoscuti prin numeroasele raiduri devastatoare in Ucraina si Rusia, unul dintre cele mai importante atacuri avand loc in 1571, cand au asediat si incendiat Moscova. Pana la inceputul secolului al XVIII-lea, tatarii crimeeni au facut un intens comert cu sclavi cu Imperiul Otoman si Orientul Mijlociu. Una dintre cele mai importante piete de sclavi a fost Kaffa (Feodosia). Anumiti cercetatori apreciaza ca aproximativ 3 milioane de oameni, in special ucrainieni, dar si rusi, belarusi si polonezi, au fost capturati si transformati in sclavi cat timp a existat Hanatul Crimeii. Hanatul Crimeii a fost la randul lui amenintat in mod constant dupa aparitia organizatiilor(sici) militar-teritoriale ale kazacilor, mai ales ale kazacilor zaporojeni.

Hanatul Crimeii a devenit protectorat al Imperiului Otoman in 1475, cand generalul turc Gedik Ahmet Pasa a cucerit coasta de sud a Crimeii. Otomanii au respectat insa dreptul hanilor de stapanire asupra restului peninsulei si a stepelor din nord

In urma Revolutiei Bolsevice din Octombrie 1917, Tatarii Crimeeni s-au mobilizat pentru a-si lua destinul in propriile maini. A fost convocat Congresul Tatarilor Crimeeni care a avut drept obiectiv fundamental organizarea structurilor politice si administrative menite a duce lupta pentru autodeterminare si proclamarea Republicii Tatare Crimeene, independente. Aceasta era in conformitate cu aspiratiile Tatarilor Crimeeni care, dupa anexarea Crimeii de catre Imperiul Rus in anul 1783 si desfiintarea Hanatului, fusesera deposedati de toate drepturile in propria tara. In conditiile dificile ale Primului Razboi Mondial, Congresul a decis organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul National. Au fost alesi 76 deputati, intre care se aflau si 4 femei. Convocat in prima sa sesiune in data de 13 Decembrie 1917, Parlamentul a elaborat Constitutia, iar la 26 Decembrie a proclamat Republica Democrata Tatara Crimeea. La conducerea tinerei Republici a fost ales Numan Çelebi Cihan, unul din liderii de exceptie ai Tatarilor Crimeeni. Din nefericire, insa, aceasta Republica a avut o existenta extrem de scurta. Bolsevicii, sub pretextul unei intalniri pentru o alianta, l-au arestat pe Numan Çelebi Cihan si l-au executat. Asa au reusit sa lichideze in fasa miscarea de renastere a statului Tatar Crimeean. De mentionat ca, aceasta Republica a Tatarilor Crimeeni se inscrie in istoria lumii ca fiind prima Republica din Lumea Turcica si Islamica, prin traditie monarhice. Legea romaneasca ce stipuleaza consfintirea zilei de 13 Decembrie drept sarbatoare a Comunitatii Tatare din Romania este un fapt unic in lume, ceea ce demonstreaza, inca o data, climatul de toleranta si de buna convietuire de care au parte comunitatile etnice din Romania.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tatarii crimeeni popoare turcice popoare neturcice crimeea mongoli
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2357 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074326 (s)