News Flash:

Istoria terorista a Miscarii Legionare

26 Noiembrie 2013
2815 Vizualizari | 7 Comentarii
Fascistii din Miscarea Legionara au decis impuscarea oponentilor lor politici. De asemenea, ei erau decisi sa ii asasineze si pe o serie de lideri ai comunitatii evreiesti. Declaratiile oficiale date in fata anchetatorilor de liderii legionarilor demonteaza, prin ele insele, orice tentativa de reabilitare a acestei organizatii teroriste, care a practicat asasinatul politic si care a avut un caracter profund nociv. Iata cateva extrase din studiul istoricului clujean.
Izvoare de ura
Documentele oficiale ofera intaia marturie luata, in cadrul unui interogatoriu, despre radacinile intelectuale ale extremei drepte romanesti. Din declaratiile a doi invinuiti in dosarul „Complotul din Dealul Spirii” Corneliu Zelea Codreanu si Ion I. Mota, fondatori ai „Legiunii Arhanghelului Mihail” chiar in timpul incarcerarii, sunt evidentiate sursele urii antisemite.
La 8 octombrie 1923, Corneliu Zelea Codreanu a reunit in casa lui Nicolae Dragos din Bucuresti, cativa nationalisti romani care au decis „sa pedepseasca pe vinovatii principali care au prigonit studentimea si au tradat interesele tarii in favoarea evreilor, prin impuscarea politicienilor tradatori si a plutocratilor evrei”. Corneliu Codreanu, Ion I. Mota, Ilie Garneata, Tudose Popescu, Corneliu Georgescu, Radu Mironovici, Leonida Bandac, Vernichescu, Traian Breazu, Nicolae Dragos, dr. C. Danulescu si Ion Zelea Codreanu au planuit „Complotul din Dealul Spirii” insa au fost arestati si internati la inchisoarea Vacaresti. Anul urmator in urma unui proces, complotistii au fost achitati.
Din marturiile celor doi viitori lideri ai Miscarii Legionare, date organelor de ancheta, reiese clar caraterul violent al acestei asocieri politice, dus la extrem, impotriva unor cetateni romani, oameni de afaceri si politicieni. Miscarea Legionara a fost in esenta, o organizatie de tip paramilitar, de orientare nationalist-fascista, violent antisemita si anticomunista, mistica-religioasa, ce a provocat o instabilitate politica in perioada interbelica prin asasinate premeditate si violenta politica, scrie romanialibera.ro.
Isi asuma crima cu sange rece
Declaratia judiciara a lui Ion I.Mota este elocventa in acest sens. ”La Congresul studentesc tinut la Iasi in luna august, hotarandu-se ca miscarea nationala studenteasca sa fie continuata (deoarece ea era considerata ca deschisa, adica studentimea nu era nici infranta, nici victorioasa, urmand ca prin continuarea ei sa se ajunga sau la izbanda sau la o glorioasa infrangere), noi, conducatorii miscarii, eram datori a ne ocupa de ducerea la executare a acestei hotarari. Constatand un fapt dureros: ca studentimea era obosita, epuizata, gata chiar de a reintra in normal (adica de a parasi miscarea ei sfanta) fara conditii, inainte de izbanda ori de o infrangere mareata, am ajuns (eu personal cel putin ) la concluzia ca ceea ce nu mai pot face studentii trebuie sa putem face noi. Onoarea pe care ar neglija sa si-o apere ei sa i-o salvam noi, sefii ei. Trebuia deci ca in aceasta opera de onorabila incheiere a miscarii (fie cum am spus prin izbanda, fie printr-o infrangere onorabila si mareata), sa contam pe putinele forte, pe acelea ale noastre, ale catorva, cei mai gata de sacrificiu. Numai noi mai putem face ceva.
Din acest substrat sufletesc, am ajuns dupa multa meditatie la concluzia ca o fapta mare ca aceea pe care o urmaream, executata doar de cativa studenti nu se putea face decat cu contributia supremelor lor forte. Altfel, s-ar fi putut face numai ceva cu mult prea mic si disparat decat sa formeze acea mareata incheiere a miscarii unei studentimi intregi.
Mergand mai departe, am ajuns la o concretete a acestei concluzii teoretice. Am gasit ca faptul [acesta] nu ar putea fi altul decat un grozav act de constiinta, prin care, inainte de a cadea sa scuturam inca o data tara pentru a o trezi la realitatea pericolului ce o ameninta.
Acest act „grozav” (corespunzator relelor tot „grozave” pe care le traim astazi, ca neam nu ca persoana) am decis, in principiu sa fie doborarea acelor dusmani interni care de decenii intregi sapa, netulburati, viitorul romanismului; sefii puterii jidanesti presei etc.). plus 1-2 reprezentanti tipici... marilor nemernici care s-au facut cozile de topor ale acestor dusmani de rasa”, este marturia cutremuratoare a lui Ion I.Mota, care recunostea deschis ca a participat la elaborarea unor asasinate, dupa cum reiese din ”Totalitarismul de dreapta in Romania”, Colectia Documente, 1996, p.379-381; ASRI, fond P, dosar nr.1 11 041, voL2, f.179-180.
Arestarea legionarilor, in presa vremii
Ziarul Universul, din 1923 octombrie 10, Bucuresti, relata despre „Descinderile de la organizatiile fasciste din capitala”. Iata ce relata ziarul bucurestean... ”Reprezentantii parchetului, secondati de comisari si agenti de siguranta, au facut aseara mai multe descinderi in organizatiile fasciste din Capitala, ridicand mai multe scripte si arestand persoanele gasite la diferitele sedii ale acestor organizatii in momentul descinderii.
Cei arestati au fost transportati in trei automobile si sub o paza sigura la Prefectura Politiei Capitalei unde li s-au luat declaratii de catre reprezentantii parchetului. Aceste descinderi au fost facute dupa indicatiile date autoritatilor de acei membri ai organizatiilor fasciste care au fost exclusi din miscare Inca de pe la orele 7 seara s-a tinut o consfatuire in biroului prefectului de Politie, la care a luat parte si secretarul general de la Ministerul de Interne si in care consfatuire s-a hotarat sa se faca descinderile.
Pana la orele 3 noaptea s-au facut 20 de arestari in randurile fascistilor. Parchetul a verificat o parte din actele sechestrate, fara a gasi ceva compromitator pentru cei arestati. Cercetarile au continuat toata noapte”. Misticismul legionarilor s-a nascut in zodia violentei interbelice, a asasinatului politic. Corneliu Zelea Codreanu si-a propus suprimarea democratiei, apoi transformarea Romaniei intr-un stat nationalist motivand abominabil argumentul „pericolului” antisemit: „democratia sfarma unitatea neamului romanesc, expunandu-l dezbinat in fata blocului unit al puterii iudaice”.
Suprimarea democratiei romanesti a fost provocata in final de razboi si de ”ursul sovietic rasaritean”, insa Legiunea s-a stins precum s-a nascut: prin violenta.
Legionarismul a avut aceleasi radacini ca si nazismul
Unul dintre interogatoriile luate lui Corneliu Zelea Codreanu este relevant pentru radacinile terorismului asumat de legionari, o miscare politica alimentata din acelasi filon cu nazismul lui Hitler. Exista si o identitate de surse de inspiratie pentru Adolf Hitler si Corneliu Zelea Codreanu, dupa cum reiese din interogatoriul de mai jos.
”1923 octombrie 31, Bucuresti: Supliment de interogator luat lui Corneliu Zelea Codreanu.
In Germania aveam prieteni pe Balan si Zotta, care voiau sa urmeze: primul Facultatea de Filosofie; iar al doilea sa intre la Scharlotenburg. Nu am auzit vorbindu-se de Beldiman, fiul fostului ministru la Berlin, printre romanii nostri. Dintre germani nu am cunoscut afara de gazda mea si a lui Zotta pe nimeni. Imi cumparam carti antisemite de la un librar din apropierea Universitatii al carui nume insa nu mi-l amintesc. Dupa doua saptamani de stat la Jena, am venit in Romania in februarie 1923. Adus fiind de miscarea studenteasca, deoarece la Berlin eu eram intretinut de studentii de la Iasi, in special aceia carora le fusesem presedinte la Societatea Studentilor in Drept si la Asociatia Studentilor Crestini. Printre acestia erau Antoneanu, Ghica si altii.
Scopul trimiterii mele era numai studiu; dar eu ajungand in Germania, natural m-am ocupat de chestiunea antisemita, cumparand toate cartile care erau in legatura cu aceasta chestiune. Cum am venit in tara m-am dus la Iasi, in treacat prin Cernauti, unde m-am oprit o zi si m-am intalnit cu studentimea de acolo. Am luat conducerea miscarii studentesti la Iasi si apoi am incercat prin diferitele centre studentesti sa introduc parerea mea si anume: Transformarea miscarii studentesti universitare intr-o mare Miscare Nationala extrauniversitara, deoarece lupta noastra interesa intreaga Natiune.
Aceasta propunere a fost primita de centrele Iasi si Cernauti, celelalte recunoscand-o abia dupa 4 luni, la Congresul studentesc de la Iasi, ca eficace. Eu am luat parte la Congresul studentesc de la Cluj [din] anul 1919 unde am sustinut excluderea studentilor jidani din organizatiile noastre studentesti si am triumfat prin Universitatile Cernauti si Iasi.
Chestiunile „numerus clausus“ si a cadavrelor nu erau puse atunci in discutie. Eu, apoi, la un congres mai mare nu am mai luat parte afara de cel din Iasi, unde ne-am intrunit numai delegatii facultatilor (centrelor) si care a avut loc: prima zi in Universitate, a doua zi la Cernauti unde am tinut Congresul fara ca sala sa ne fi fost data; a 3-a zi am tinut intr-o padure aproape de Barsca si apoi in casa lui Grigore Ghica pe str. Carol.
In prima zi am intrat in Universitate cu toata opunerea autoritatilor fiind bataie cu fortele politienesti si de atunci sunt si eu urmarit. Chiar din facultate am scapat schimband hainele mele nationale cu ale unui coleg. De atunci, prin diferite travestiuri si locuind pe la diferiti prieteni am cautat sa scap, si am reusit, de politie. In congresul de la Iasi am hotarat continuarea luptei pana la obtinerea revendicarilor noastre: numerus clausus chestiunea cadavrelor si noul regulament universitar. Afara de studentii din Bucuresti, toti ceilalti au fost pentru continuarea miscarii, iar din Bucuresti numai studentul Simion, prin abtineri de la cursuri si actiuni violente. Dupa aceasta a urmat o perioada de tacere, in care timp am suferit nenumarate vexatiuni din partea autoritatilor care ne opreau intrunirile si care ne-au condus astfel la hotararea care am luat-o”. Sursa interogatoriului este ”Totalitarismul de dreapta in Romania”, Colectia Documente, 1996, p.387-389; ASRI, fond p, dosar nr. 111041, vol 2,f. 223-224.
Miscarea Legionara si-a asumat aceleasi orori ca si nazismul german ori fascismul italian
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fascistii miscarea legionara impuscarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (7)

Daniel  | #506
Ai scris un articol de nota 2 cu felicitari..si stai si jos (mai bine ai sta de tot)..ai dovedit ca habar nu ai ce a fost Miscarea Legionara..documenteazate omule (sau poate stii dar vrei sa aberezi minciuni) nu mai spune prostii..ce sa mai n-am cuvinte !!!
Alina  | #532
Nota 1 cu "felicitari"! Minciuni, minciuni si iarasi minciuni! Daca ma gandesc bine, iti dau -1, nu 1! Rusine pentru acest articol jignitor la adresa romanismului, la adresa iubirii de tara si de neam!
Alex  | #609
esti un retardat de clasa mondiala, esti un antinationalist.Cum iti permiti sa il numesti pe Capitanul, marele nostru erou Corneliu Zelea Codreanu terorist?Si miscarea Legionara, habar nu ai nota 1 cu minus
Daniel  | #1454
ti-am dat nota 2 cu ingaduinta poate, poate se mai poate schimba ceva daca la tine nu exista asa ceva si eu tot nota -1 acord..raman la ideea ca cei care au comentat dupa mine au fost mai corecti in notare..bravo lor..uite ca si eu vreau sa ma alatur lor..inca o data rusine pentru acest articol..NOTA -1..ori habar nu ai, ori cu rea intentie ai scris ce ai scris aici !!!
Daniel  | #1455
ti-am dat nota 2 cu ingaduinta poate, poate se mai poate schimba ceva daca la tine nu exista asa ceva si eu tot nota -1 acord..raman la ideea ca cei care au comentat dupa mine au fost mai corecti in notare..bravo lor..uite ca si eu vreau sa ma alatur lor..inca o data rusine pentru acest articol..NOTA -1..ori habar nu ai, ori cu rea intentie ai scris ce ai scris aici !!! ps : la comentariul precedent imi picase netul si fara sa-mi dau seama sa dat de 2 ori click pe comenteaza si fara sa vreau sa acordat 5 stele..nu-i nimic se repara :)
asterix  | #3617
"Miscarea Legionara si-a asumat aceleasi orori ca si nazismul german ori fascismul italian"- cand si-a "asumat aceleasi orori"? sunt curios
Cristian  | #3642
Bineinteles ca articolul e scris cu rea intentie. Manipularea e la mare pret in zilele noastre. Parca ar fi scris in epoca ceausescu, de un evreu. Aceeasi manipulare se face si in cazul altui mare patriot roman, Ion Antonescu.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1834 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021218 (s)