News Flash:

Iuliu Maniu, omul care i-a sfidat pe rege si pe maresal

11 Octombrie 2013
1788 Vizualizari | 0 Comentarii
In pleiada de corifei ai Marii Uniri intra, desigur, Alexandru Vaida-Voevod, Iosif Jumanca, ceilalti si, nu in ultimul rand, conducatorul lor recunoscut, Iuliu Maniu.
Despre relatiile lui cu Carol al II-lea istoricii au scos in relief critica aspra pe care Iuliu Maniu i-a facut-o, la un moment dat regelui, pe care l-a acuzat ca nu si-a respectat, de fapt, nici un  angajament luat atunci cand seful PNT a „pertractat" cu el reintoarcerea in tara. „Sub Domnia Majestatii Voastre -spune el -, din nenorocire, are loc pulverizarea partidelor, prin incurajarea tuturor desidentelor (...). Majestatea Voastra a cultivat intentionat pe dezertori si pe transfugi". Dar regelui nu i-a pasat de criticile lui Iuliu Maniu de a fi organizat camarila regala si a dat dovada de un opotunism neasteptat prin incurajarea infiintarii, in Ardeal, a unui alt partid nationalist, contrapus PNT-ului.
In cele din urma, regele Carol al II-lea si-a luat metresa, cu care s-a compromis si cu ajutorul acesteia si al relatiilor ei, a jefuit tara si a dat bir cu fugitii, potrivit romanialibera.ro.
Opozantul lui Antonescu
In ceea ce priveste atitudinea lui Iuliu Maniu in timpul dictaturii lui Ion Antonescu, redam un fragment din jurnalul generalului Radu B. Rosetti, datat in 5 mai 1943, caruia dictatorul militar i-ar fi povestit despre una dintre intalnirile cu Hitler, la care a fost de  fata si ministrul de Externe al Reichului, Joachim von Ribbentrop. Acesta, la un moment dat, a intrat in discutie si i-a spus lui Antonescu, in timp ce ii arata un dosar de pe masa lui Hitler: „Uitati-va, avem aici notele schimbate de Maniu cu englezii. Daca Maniu ar fi fost german, ar fi fost condamnat la moarte si executat". Ribbentrop a incercat, astfel, sa-i sugereze lui Antonescu „solutia finala" pentru conducatorul PNT, aflat in opozitie fatisa in privinta politicii dictatorului roman. „Idee la care Antonescu n-a marsat, raspunzand ca Maniu are mult prestigiu in tara si orice masura impotriva lui s-ar intoarce contra sa, a lui Antonescu, dar si a germanilor. Ribbentrop a vrut sa mai insiste, dar Hitler i-a facut semn sa inceteze, spunand: «Sa-l lasam pe maresal sa faca cum crede el ca este mai bine»", scrie generalul roman. Dar cum  autoritatile nu-l slabeau, liderul PNT s-a trezit acasa cu un  procuror de rang inalt caruia, printre multe altele, i-a declarat  ca a stat doua luni deoparte  neimplicandu-se in actiuni politice, dar acestea au trecut si ca el, Maniu, considera ca este in interesul Romaniei sa se stie in strainatate ca o organizatie politica serioasa, romana, fie chiar de opozitie, ia atitudine favorabila puterilor occidentale. Ba chiar propune ca el, Iuliu Maniu, sa fie autorizat sa plece in strainatate, pentru a folosi retelele sale din cercurile care vor hotari viitoarea pace. Sau, ce putin, sa i se ingaduie (...) a-si exprima fatis, in tara, cunoscuta sa atitudine in politica externa. Era un convins anglofil. Iar cand magistratul Tulius Goruneanu - caci despre el este vorba - i-a explicat la ce riscuri se supune incalcand legile in vigoare, Maniu a raspuns ca socoteste marile interese ale neamului romanesc mai presus de persoana sa.
Desigur, ar mai fi multe de spus, inclusiv despre scrisorile dure  pe care i le trimitea periodic lui Antonescu, caruia ii critica public toata politica, mai ales dupa desfiintarea partidelor. Ceea ce nu l-a impiedicat, atunci cand un grup de lideri evrei l-au abordat cu rugamintea de a interveni urgent pe langa maresal, sa nu accepte cererea lui Hitler - ce parea fara drept de apel - de a-i preda pe toti evreii Germaniei.
Si, dupa trei ore -ne spune Zaharia Boila, in  memoiile sale, de pertractari dure, pareri pro si contra, Antonescu a cedat... Sunt pagini luminoase, despre un fost mare lider al PNT-lui si al intregului Ardeal, artizanul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.   
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marii uniri alexandru vaida-voevod iosif jumanca iuliu maniu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1615 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015909 (s)