News Flash:

„Kuchi-e. Stampe japoneze din perioada Meiji”, la Muzeul de Arta Arad

9 Mai 2016
940 Vizualizari | 0 Comentarii
afis
Muzeul de Arta din Arad (str. Gheorghe Popa de Teius, nr. 2-4, etaj 2) organizeaza, in perioada 12 mai – 5 iunie, o spectaculoasa expozitie de „kuchi-e”, stampe japoneze autentice, din perioada Meiji, un eveniment de exceptie, in premiera nationala si europeana.

Expozitia aduce in prim-plan chipul femeii, al frumoasei si fermecatoarei japoneze, din preajma anului 1900. Femeia frumoasa (bijin – lb.japoneza) este integrata in diverse compozitii cu teme istorice sau inspirate din viata oamenilor epocii Meiji.

Dupa cum ne informeaza curatorul expozitiei, Ioan Paul Colta, „organizarea acestei expozitii face parte dintr-un demers mai amplu, care se manifesta astazi in intreaga lume, de recuperare si revalorizare a stampelor japoneze de la sfarsitul epocii Meiji (1868-1912).

Vezi si Expozitie de marca la Galeriile Tonitza si Theodor Pallady

Pentru cei mai putin familiarizati cu acest gen de arta, termenul de kuchi-e defineste un tip de xilogravura japoneza policroma, produsa, cu aproximatie, in ultimele doua decenii ale perioadei Meiji (c.1890-1912), potrivit aradon.ro.

Vezi si Tabloul care nu arde niciodata, dar provoaca incendii devastatoare:

In expozitie vor putea fi admirate opere semnate de Kaburaki Kiyokata, Mizuno Toshikata, Takeuchi Keishū, Watanabe Seitei sau Kajita Hanko, cei mai renumiti artisti japonezi, de la sfarsitul perioadei Meiji”.

Stampele expuse la Muzeul de Arta din Arad provin din trei colectii de arta japoneza, situate in trei tari, Germania, Romania si Japonia. Cele mai multe exemplare fac parte din colectia de arta extrem orientala Adrian Ciceu (Berlin, Germania), iar restul din colectiile Ioan Paul Colta (Arad, Romania) si Ioan-Liviu Orletchi (Tokyo, Japonia).

„Lucrarile expuse – mai spune Ioan Paul Colta – propun o fascinanta si inedita perspectiva asupra vietii japoneze si ofera totodata acces la o matrice de sentimente, contexte si imaginar, din care a aparut Japonia moderna a secolului al XX-lea”.

Deschiderea expozitiei va avea loc joi, 12 mai, ora 18.00. Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9-17 (luni Muzeul de Arta este inchis). Intrarea este libera.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

arad expozitie kuchi-e stampe japonez autentice perioada meiji
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1701 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015096 (s)