News Flash:

La 4 septembrie 1541, in Transilvaniei se instaureaza suzeranitatea Portii otomane

4 Septembrie 2013
2414 Vizualizari | 0 Comentarii

Principatul Transilvaniei a fost o formatiune statala de sine statatoare intre 1541 si 1691. Teritoriul sau a fost ceva mai mare decat cel al regiunii istorice Transilvania, cuprinzand in plus Crisana, Satmarul si Maramuresul istoric.
In 1541 Soliman Magnificul l-a inlaturat pe regele minor Ioan Sigismund Zápolya (nascut 1540) de la conducerea Ungariei si l-a numit principe al Transilvaniei (4 septembrie), iar pe George Martinuzzi, episcopul Oradei, ca guvernator pana la majoratul principelui.
Regina Isabella Jagiełło a predat coroana regala imparatului Ferdinand I. Acesta a fost considerat mostenitorul Regatului Ungariei, dar avea in posesie efectiva doar partea nordica a acestuia, aproximativ actuala Slovacie, cu capitala la Pojon.
Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat cvasi-independent, suzeranitatea turceasca fiind acceptata de dietele de la Targu Mures (26 ianuarie 1542), Turda (29 martie 1542 si la 1 august 1544), platind totusi Portii Otomane un dar anual de complezenta („munus honorarium”) in valoare de 10.000 de ducati. In aceasta calitate, a participat ca tara beligeranta in cadrul razboiului de 30 de ani si a incheiat o serie de tratate cu tari europene, de pe pozitie de egalitate. De subliniat faptul ca principatul nu includea Banatul (aflat sub stapanire turceasca) si, dupa 1660, nici Bihorul, transformat de asemenea in vilayet, cu centrul la Oradea.
In aceste circumstante istorice, in anul 1542, sasii, prin Johannes Honterus si, ulterior, o parte a populatiei maghiare din Transilvania adera la Reforma. In anul 1599 Mihai Viteazul ocupa temporar Transilvania si o supune autoritatii sale. Situatia politica incordata precum si razboaiele dese l-au impiedicat pe voievodul roman sa realizeze o unificare de durata a acestei provincii cu Moldova si Tara Romaneasca. Transilvania a devenit mai apoi leaganul partidului nationalist ungar, care lupta impotriva monarhilor habsburgi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

principatul transilvaniei soliman magnificul george martinuzzi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1835 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019454 (s)