News Flash:

-SFANTUL ALEXANDRU,

La multi ani de Sfantul Alexandru!

30 August 2013
2376 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfantul Alexandru a fost un personaj de seama al primului sinod ecumenic de la Niceea (325). Accede la scaunul episcopal al Alexandriei in 313. In timpul episcopatului se confrunta cu schisma lui Meletie, iar incepand cu anul 319, cu unul dintre cei mai mari adversari ai ortodoxiei, Arie, unul din preotii sai slujitori, care a inceput sa predice o invatatura neconforma cu traditia si credinta Bisericii.

La inceput Alexandru a incercat sa rezolve noua tensiune in mod pasnic. Ereziarhul si adeptii sai refuza orice conciliere. Este in cele din urma chemat in fata unui sinod local (321). Aici Arie si adeptii sai vor sustine ca Fiul nu era vesnic, ci a fost creat de "Cuvantul" sau intelepciunea impersonala a Tatalui si, prin urmare, era strain esentei Tatalui, cunoscandu-L pe Acesta in mod imperfect, Fiul fiind creat pentru a fi un instrument al Tatalui la crearea omului. Unul din episcopii participanti la sinod a intrebat: Poate El atunci sa se schimbe din bine in rau? Tabara ariana a raspuns: "intrucat este faptura creata, o astfel de schimbare nu este imposibila". Sinodul a pronuntat pe loc anatema! In sprijinul apararii ortodoxiei a fost chemat si Osie, episcop de Cordova. Criza s-a accentuat, determinandu-l pe imparatul Constantin cel Mare sa convoace primul sinod ecumenic de la Niceea (325), care ii excomunica pe Arie si pe Meletie, scrie www.crestinortodox.ro.
Din corespondenta sa, despre care Sf. Epifaniu ne spune ca ar fi cuprins 70 de scrisori (Contra ereziilor 69, 4), s-au pastrat doua epistole. Alte scrieri care i-au fost atribuite, s-au pastrat in siriaca si copta. Acestea includ si Sermo de Anima et Corpore deque Passione Domini, in care trateaza despre relatia dintre trup si suflet si despre necesitatea si roadele patimilor Mantuitorului.
Dupa parerea lui Alexandru, erezia ariana isi afla sorgintea in subordinationismul lui Pavel din Samosata si Lucian din Antiohia. El afirma, fara echivoc, ca Fiul lui Dumnezeu nu a fost facut "din lucruri care nu sunt" si ca nu a fost timp cand El nu a existat, insa a fost nascut din Tatal, fiind asemenea Tatalui. Cuvantul este Fiul lui Dumnezeu nu prin adoptiune (thesei) ci prin natura (physei). Din aceasta pricina Fecioara Maria este cu adevarat theotokos. La randul Lui, Fiul este unicul nascut mijlocitor prin care Tatal aduce universul la existenta din nimic.
Intrucat epistolele lui Alexandru au fost scrise inainte de sinodul ecumenic de la Niceea, nu vom gasi in ele limbajul hristologic care se va impamanteni in gandirea crestina de dupa acest sinod. Cu toate acestea, regasim in ele aceeasi acuratete doctrinara si finete de gandire prezente in formulele doctrinare niceene.
ALEXANDRU, PRENUME VECHI
Alexandru si Alexandra sunt prenume vechi, cu o larga raspandire nu numai in Europa, ci si in alte regiuni ale lumii. Popularitatea numelui Alexandru se datoreaza, in buna masura, figurii unuia dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie, regele Alexandru al III-lea al Macedoniei (336-323 i.H.), supranumit cel Mare. Viata lui Alexandru a fost iesita din comun, asa ca nu este de mirare ca a devenit un mit al lumii antice. La moartea sa, la numai 33 de ani, Alexandru Macedon era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata, care se intindea din Grecia pana in India. Prin succesele sale militare, Alexandru a contribuit substantial si la raspandirea culturii grecesti in lumea intreaga.
Fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, elev al lui Aristotel si rege al Macedoniei incepand din anul 336 i.H., Alexandru cel Mare a unificat sub dominatia greaca o mare parte a lumii antice. In vechile izvoare grecesti sunt mentionate nu mai putin de 17 orase care ii purtau numele. Dintre acestea, cel mai cunoscut ramane cetatea Alexandria din Egipt, fondata in anul 331 i.H., renumita prin Farul sau (una dintre cele sapte minuni ale lumii antice) si prin impresionanta sa biblioteca. 
In calendarul ortodox, Sfantul Alexandru este sarbatorit pe 30 august. Sfantul ierarh Alexandru a fost episcop al Alexandriei in secolul al IV-lea si a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a combatut erezia ariana. Sfantul Ierarh Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 328.
Etimologie
Numele Alexandru reproduce vechiul nume persan Aleksandros. In Grecia antica, cea mai veche atestare provine din Iliada, Aleksandros fiind un alt nume al lui Paris, fiul regelui Priam. Femininul Aleksandra apare prima data in Descrierea Eladei a lui Pausanias, ca supranume pentru Casandra, sora lui Paris. 
Aleksandros este considerat un nume compus din verbul grecesc alexo- a apara, a proteja si andros, forma de genitiv a substantivului aner - barbat, om, element frecvent in onomastica greaca. Asadar, semnificatia numelui Alexandru ar fi care ii apara pe oameni. 
De aceeasi popularitate s-a bucurat numele Alexandru si in Europa apuseana medievala, mai ales datorita lucrarii Alexandria sau Romanul lui Alexandru cel Mare, care a fost, timp de secole, opera literara cu cea mai larga raspandire. Scris in secolul al III-lea de un autor necunoscut, in Egiptul ocupat de greci, Romanul lui Alexandru a patruns in Tarile Romane in secolul al XVI-lea. In folclorul romanesc, Alexandru este un ideal de vitejie, influenta cartii resimtindu-se si in onomastica populara, in care circula, alaturi de numele original, si derivate de la el. In istoria romanilor, Alexandru a fost un nume traditional pentru domnitori. Astfel, nu mai putin de 22 de domni din Tara Romaneasca si Moldova au purtat numele Alexandru.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sfantul alexandru niceea alexandriei schisma meletie alexandru
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1655 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018923 (s)