News Flash:

Lasata Secului. Ce trebuie sa faci inaintea Postului Mare

20 Februarie 2015
1155 Vizualizari | 0 Comentarii
La capatul Triodului, trei saptamani in care crestinii ortodocsi se pregatesc sa renunte la mancarurile de "dulce" pentru sapte saptamani din Postul Mare, familiile banatenilor fac o masa de Lasata Secului de carne, la sfarsitul "saptamanii albe", numite astfel pentru ca este dezlegare la lapte, branza, oua si peste., scrie Agerpres.

In seara ajunarii se aduna rudele si ca sa nu supere nici legea crestineasca, nici sa nu tina neamurile flamande, femeile dreg mancaruri ce sunt permise, iar masa se umple cu adevarate delicatese: zama da pasula (fasole), babaiele cu colesa si branzoaice.

"Pasula se spala si se lasa la inmuiat de seara pana dimineata, ca sa fiarba mai repede. Se curata doua radacini de patrunjel si doua de pastarnac, patru morcovi si doua cepe. O sa mai avem nevoie de o lingura de boia, cam 200 de grame de ulei, 3-4 litri de apa si o lingura de faina alba", spune Denes Robert din Dumbravita, un adevarat maestru in prepararea mai multor feluri de preparat fasolea alba.

Uleiul se pune in oala si cand este incins se pune ceapa taiata marunt si se lasa sa se rumeneasca, apoi se adauga boiaua si faina pentru rantas, se amesteca si nu se lasa sa se prinda de fundul oalei, apoi se stinge cu apa in care a fiert fasolea. Se mai lasa sa dea cateva clocote si mancarea e gata. La sfarsit, se poate adauga marar tocat murat in otet.

Vezi si Saptamana branzei sau saptamana alba

Pasula astfel gatita se serveste cu mamaliga si cu muraturi de casa, aromate in butoi cu usturoi.

Pentru babaielele cu coleasa (mamaliga) trecem dealul si ajungem in zona Cetatii Jdioara, unde Crenguta Ploscaru si Nicoleta Mustata stiu cel mai bine sa transforme mamaliga intr-o mancare fina, cu un gust delicios, care nu se poate uita.

"Avem nevoie de patru oua, lapte si 300 de grame de branza de oaie, faina de malai, sare si apa. Ouale, laptele si branza rasa se amesteca bine intr-o cratita si se pun la foc, pana se ingroasa compozitia. Separat se face coleasa, obisnuit; in apa fiarta cu putina sare turnam 'in ploaie' faina de cucuruz (de porumb)", spun cele doua cumetre.

Cand amestecul si mamaliga sunt gata, se toarna in strachini din lut "crema" din lapte, branza si oua, iar coleasa se pune in mijlocul blidului, frumos, in forma decupata cu lingura, asemeni unor galuste. Pana se racesc potrivit cat sa nu ne frigem limba si gatul, mesenii mai ridica un paharel de rachie in cinstea gazdelor.

Vezi si POSTUL PASTELUI, Traditii si Obiceiuri din Postul Mare

Branzoaicele miros cel mai bine in gospodaria Anetei Costa din Sanandrei, care se grabeste sa puna pe masa Lasatului de Sec cei mai deliciosi colacuti. Pentru aceasta reteta avem nevoie de o jumatate kilogram de faina alba, 25 de grame de drojdie, un galbenus si un ou intreg, 4 linguri de ulei, lapte cat cuprinde, 200 de grame de mac, 200 de grame nuca, 5-6 linguri de zahar si coaja rasa de la o lamaie.

Pentru umplutura amestecam intr-un castron 500 de grame de branza proaspata de vaci cu 100 de grame de smantana, un pumn de stafide, un plic de zahar vanilat, 200 de grame de zahar si 50 de grame de gris.

"Faina se pune intr-un vas, la mijlocul fainii facem un cuibusor in care punem drojdia sfaramata, putin zahar si putin lapte caldut. Se lasa intr-un loc calduros pana creste drojdia, dupa care se framanta aluatul, adaugandu-se uleiul si galbenusul. Se framanta bine aluatul, se lasa din nou sa creasca, acoperit cu un prosop. Se intinde cu sucitorul o patura din aluat, care se taie in patrate. Fiecare patrat se umple cu gem sau cu branza de vaci. Se aduna cele patru colturi ale patratului spre mijloc, se pun in tava unsa si se dau la copt", spune tanti Aneta.

Dupa pasula si babaiele, branzoaicele si un vin alb de Recas care face margele in pahar, deschid pofta de vorba, care se intinde, de obicei, pana dupa miezul noptii, cand ne trezim in prima zi din Postul Paresimilor, ce se va incheia in noaptea Invierii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

triodului dulce postul mare lasata secului mancaruri delicatese fasole
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2382 (s) | 34 queries | Mysql time :0.090691 (s)