News Flash:

Lectia Maresalului Antonescu despre relatia cu Germania lui Hitler

4 Iulie 2016
1158 Vizualizari | 0 Comentarii
maresalul antonescu si hitler
Jurnalistul Ion Cristoiu revine cu un material publicat pe blogul personal, intitulat "Din ciclul Istoria – Doamna Invatatoare care ne da cu rigla peste deste. Azi: Maresalul Antonescu despre militari nemti care au trecut peste pietoni romani, fara sa lase urma, cum se trece peste un cird de giste". Iata, mai jos, materialul publicat in aceasta dimineata pe blog.
"Sint intrebat, uneori chiar pe un ton de somatie cu pistolul la tampla, ce am eu impotriva aliantei cu americanii? De ce nu-mi convine alianta cu SUA? Mi-ar conveni mai mult alianta cu Rusia? De douazeci de ani, de cind libertatea de exprimare a dat posibilitatea ca romanii sa se traga de mineca si in public, nu numai in particular, sint supus la fel de fel de intrebari. In ultimul timp, nu ma mai grabesc sa raspund. Nu de alta, dar stiu sigur ca nu sint intrebari sincere, ivite din curiozitatea provocata de pozitiile mele publice, mai totdeauna impotriva curentului, ci intrebari ivite din nevoia de a fi pus la punct. La intrebarile despre pozitia mea fata de alianta dintre Romania si America raspund insa. Si nu pentru ca m-as simti prost daca as fi crezut antiamerican (e o moda a fi antiamerican intre intelectualii din Vest), ci pentru ca n-am nimic impotriva aliantei noastre cu America. Romania s-a aliat de-a lungul istoriei cu diferite tari, unele mai mari, altele mai mici. Uneori cu folos. Alteori fara folos. E normal ca Romania sa se alieze azi cu America, daca a avut posibilitatea. E o alianta cu cel mai mare Stapin planetar al Clipei de fata. Sint insa impotriva citorva aspecte ale felului in care e abordata aceasta Alianta de catre unii dintre liderii nostri politici, de catre unii dintre liderii nostri de opinie si chiar de catre unele persoane ce se pretind a alcatui elita intelectuala a tarii:
Prezentarea aliantei noastre cu America ca avantajoasa doar pentru noi. Atit de avantajoasa incit noi, babuinii, ar trebui sa-i pupam mina ambasadorului american la Bucuresti chiar si cind nu-l vedem. Orice Alianta presupune avantaje pentru ambii parteneri. Nu vad de ce ar fi America o exceptie in Istorie incit sa se alieze cu tara noastra doar de dragul ca sintem simpatici. Prezentarea Aliantei ca o relatie Stapin-Sluga. Chiar daca in realitate cei doi parteneri nu sint egali, o minima norma de politete obliga pe ambasadorul american sa nu se comporte cu noi asemenea unui chiabur cu argatii sai.

Vezi si Maresalul Ion Antonescu – un erou-martir
Prezentarea acestei Aliante in termeni idilici: Prietenie, Fratie, Parteneriat. De ce nu sint de acord cu aceste aspecte ale Aliantei dintre Romania si America?
Pentru ca, spre deosebire de multi, eu consider Istoria ca pe o Doamna Invatatoare de a carei rigla data peste deste spre invatare de minte, trebuie sa ne temem. Ce ma invata pe mine Istoria? Ca nu e bine sa ascunzi realitatile mai putin placute dintr-o Alianta prezentind Aliatul, mai ales daca e o Mare Putere, intr-o lumina de basm. Lucrind de zor si chiar dramatic la Dosarul despre Dezastrul romanesc de la Stalingrad, pentru numarul din iulie al revistei Historia, am recitit un Document exceptional, reprodus complet in volumul Romanii la Stalingrad, aparut in 1992, la Editura Militara:

Vezi si Indepartarea de la putere a Miscarii Legionare de catre generalul Antonescu
Scrisoarea Maresalului Ion Antonescu din 9 decembrie 1942 adresata feldmaresalului von Manstein, comandantul Grupului de Armate Don dupa Dezastrul de la Stalingrad. Dezastrul a dus la o Criza fara precedent in relatiile militare romano-germane, prezentate pina atunci sub chipul idilic al Fratiei. Totul a pornit de la campania prin care nemtii ne-au acuzat pe noi, romanii, ca prin lasitatea noastrea, am fi provocat Spargerea Frontului la Cotul Donului si in Stepa Calmuca. Dupa ce trece in revista, indignat, responsabilitatile nemtilor in Dezastru, Maresalul denunta politica nemteasca de generalizare a unor cazuri izolate. Documentul aduce drept argument fapte de-ale nemtilor de pina acum in relatiile cu romanii:

Vezi si Un mare adevar rostit de Maresalul Antonescu

"Cazurile de defectiune raportate la totalitatea armatei au fost insa izolate. Ele au fost si sint si in armata D-voastra si in orice armata. Dar numai eu singur si comandamentele romane au dreptul dupa o judecata fie chiar sumara, dar numai dupa judecata, sa pedepseasca cu moartea pe netrebnici. Aveti si d-voastra soldati dezertori, care ratacesc in spatele frontului si prin tara mea. Aveti altii care s-au dedat la acte de contrabanda si jaf pe teritoriul nostru si altii care nerespectind regulile circulatiei, au trecut peste pietoni romani, fara sa lase urma, cum se trece peste un cird de giste. Au fost cazuri cind soldatii germani au atacat cu revolverul pe soferii nostri prinsi izolati, i-au dat jos de pe masina si au fugit cu masina. Au fost si ofiteri si subofiteri de ai d-voastra, carora le-am dat cea mai frateasca ospitalitate in tara si care drept rasplata au inarmat pe legionari in contra mea, i-au dirijat din umbra in actiunea lor criminala, care tindea la rastunarea regimului si la uciderea mea miseleasca si care dupa rebeliune au imbracat pe capii rebelilor in haina soldatului si ofiterului german si i-au trecut peste granita, ascunsi in camioanele germane sau amestecati printre soldatii germani. Au fost cazuri cind soldatii D-voastra au fost prinsi vinzind materiale si arme militare populatiei noastre. Totusi, domnule maresal, cu toate aceste multiple si grave fapte, care toate au fost aduse la cunostinta Misiunii Militare si Legatiei germane, nimeni nu si-a ingaduit in aceasta tara sa generalizeze cazuri izolate, fiindca stia ca l-as fi executat. Au fost defectiuni si la formatiunile germane pe timpul atacurilor rusesti de la 19 si 20.XI. Dovada marele numar de soldati germani care s-au adunat la Morozovsk. In schimb, pentru ca s-au vazut coloane romanesti retragindu-se din ordin, sub urmarirea tancurilor rusesti sau oameni izolati, care in majoritate apartiunea serviciilor si au fost luati de ofiterii germani drept fugari de pe front, s-a aruncat soldatilor romani epitetul de fugari".
De la nasterea Fratiei romano-germane, de vreo trei ani, asadar, in spatiul public romanesc nici o informatie despre astfel de fapte nu aparuse. Mai mult, militarul neamt fusese prezentat ca intruchiparea perfectiunii. Si deodata nu oricine, ci insusi Maresalul, vorbea despre nemti ca despre niste derbedei. Ce ne invata de aici Doamna Invatatoare Istoria? Ca la fel ca intr-un cuplu, intr-o Alianta crizele sunt momentele in care se spun lucrurile pe fata. Nu-i asa ca uluirea n-ar fi existat daca Alianta noastra cu Germania n-ar fi fost prezentata intr-o lumina idilica?".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ion cristoiu blogul personal maresalul antonescu militari nemti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2133 (s) | 34 queries | Mysql time :0.052181 (s)