News Flash:

Legenda lui Hercule

12 Septembrie 2013
6688 Vizualizari | 0 Comentarii
Mitologia povesteste si raspovesteste despre muncile, ispravile si aventurile lui Hercule, facandu-l pe acesta cel mai popular erou. Numele lui, insemnand “intru slava Herei” i-a fost dat de Pitia si defineste ceea ce am putea numi “”chemarea” lui: aceea de a o glorifica pe zeita suprema, Hera, sotia lui Zeus. Dar imaginile ce se degaja din puzderia de legende tesute in jurul lui ni-l arata pe erou penduland intre conditia de atlet de balci si aceea de Don Quijote.
Putem desprinde totusi din toata aceasta literatura abundenta o constanta. Daca, printr-o transpunere, vom considera obstacolele depasite de el de ordin psihic si moral, Herakles ar fi reprezentantul idealizat al fortei combative, simbolul izbanzii (si a greutatilor legate de ea). al izbanzii sufletului omenesc asupra propriilor sale slabiciuni.
Traditiile posterioare au glorificat patimile eroului chinuit de tunica lui Nesus si mort pe rug, ca si apoteoza sa, cand a fost primit in randul zeilor si a luat-o in casatorie pe Hebe, zeita tineretii.
La capatul evolutiei sale mitologice, Herakles, ilustru tocmai prin faptul ca Hera il persecutase neincetat, intruchipeaza idealul barbatesc al Greciei antice – ceea ce nu apartine decat cerului – nu exista faptura ideala pe pamant; el isi va afla o tovarasa vrednica de el numai in zeita tineretii vesnice, scrie mythologia.ro
Eroul simbolizeaza elanul evolutiv (dorinta esentiala), situatia conflictuala a psihicului uman, prin lupta impotriva monstrilor pervertirii. De aceea, eroul va aparea impodobit cu atributele soarelui, ale carui caldura si lumina au triumfat asupra tenebrelor si a frigului mortii.
Chemarea eroului, potrivit lui Bergson (Cele doua izvoare ale moralei si religiei) se afla in inima moralei deschise si reprezinta, in plan spiritual, motorul evolutiei creatoare. Carl Jung, in simbolurile libidoului, va identifica eroul cu puterea spiritului. Intaia victorie a eroului este cea pe care o va repurta asupra lui insusi. Eroii, vechi sau noi, ne amintesc cine suntem si care sunt valorile catre care speram sa ajungem.
Drept incheiere, sa va ramana in minte un imn homeric inchinat idealului eroului si care sintetizeaza intreaga lui legenda:
“Canta-voi pe Herakles, fiul lui Zeus, voinic cum n-a fost altul!
A colindat mai inainte pamantul, marea uriasa
Si-a suferit, dar pan’ la urma a biruit ca un viteaz,
El singur savarsind atatea ispravi ce-n lume n-au pereche.
Acuma tocmai in lacasul Olimpului de-a pururi nins
Traieste fericit, alaturi de Hebe cu frumoase glezne. “
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mitologia hercule zeita hera zeus don quijote
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1595 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013326 (s)