News Flash:

Legenda sau fabula:? A fost sabia lui Decebal pastrata de Comunitatea Evreiasca din Orastie?

20 Ianuarie 2014
6509 Vizualizari | 0 Comentarii
Povestea incepe cu Kemeny Jozsef (1795-1855), jurist, care a studiat la Academia de Drept din Cluj.
A lucrat o perioada la Trezoreria din Sibiu. In 1835 demisioneaza si se implica in viata politica. Din 1846 se retrage din viata publica si se dedica exclusiv cercetarii istoriei si vestigiilor Transilvaniei.
In 1846 s-a rostuit o scrisoare adresata de “ mai multi israeliti din Transilvania “ catre istoricul Iosif Kemeny din Manastireni cu rugamintea de-a nu le uita istoria : “ In Transilvania unde istoria nu ne primeste deloc suntem priviti in permanenta ca straini , desi in anul 90 d. Ch , conform erei crestine , am savarsit fapte epocale , fiind chemati de regele Decebal al getilor pentru infrangerea romanilor . “  Aici insa avem de- a face cu o eroare istorica , pentru ca evreii n-au luptat sub stindardul dac , ci se aflau in randurile cohortelor romane, potrivit orastieinfo.info

Vezi si Stindardul dacilor  
Tot sub auspicii legendare ar putea fi amintita versiunea invatatului ardelean Johannes Lebellius , autorul poemului “ De oppide Thalmus “ , publicat in sec al X VI-lea in limba latina. Daca ar fi sa-i dam crezare lui Lebellius , localitatea Thalmus  (Talmaciul de astazi , de langa Turnu Rosu , pe Valea Oltului ) a fost intemeiata de vechii evrei ajunsi in Dacia lui Decebal , dupa razboiul evreilor impotriva romanilor din anul 70 d Ch.  
Se pare ca evreul Danista ( zaraful ) a obtinut de la regele Decebal dreptul de-a intemeia pe malul Oltului o cetate pe care a numit-o Thalmus , in cinstea Talmudului
Delegatia evreilor a tinut-o  asa  si au cerut audienta in Dieta Transilvaniei, apoi in Dieta Ungariei, de la Pesta.  Pe drum inapoi armata ungara  care-i escorta i-a intrebat
“-De ce vreti sa muriti  pentru un rege strain , voi urmasii  maretului rege Solomon?” 
Rabinul a raspuns:
“Acest frate  stravechi ne-a oferit casa si o patrie de refugiu si de la el am primit dreptul sa locuim aici! Si Dreptul unui rege stravechi primeaza si in carta latina!”
La Szeged  au fost aliniati 112 evrei  alaturi de  42 de talhari (haiduci si rasculati  romani) si executati. Evreii au murit strigand  ” Le’hachaym Melek Dekbalos” (Traiasca Regele Decebal).
Culmea, douazeci si unu de romani au supravietuit, impreuna cu istoricul Kemeni Josef, care a zis:
“-Crezui intr-o nerozie oarcare  sau zminteala ,orice ratacire ciudata asupra lor. Dar acesti evrei aveau dreptate si -au murit cu adevarul lor. Regele lor de aici,Decebal! Si cu adevarul acesta traisera cu Adonai si Thora lor”.

Vezi si Falxul dacic, teroarea romanilor 
Sabia regelui Decebal, a fost pastrata de Comunitatea Evreiasca din Orastie  in interiorul sulurilor Thorei intre rimonim si et-hayim (betele pe care este infasurat textul   Thorei). Acestia au prestins ca o au direct de la stramosii lor din Sarmisegetuza Regia.Sabia a stat o vreme in Sibiu, apoi a ajuns la Roma alaturi de celelalte obiecte ale regelui dac, Decebal. In Muzeul Vaticanului, sabia a fost expertizata  de arheologi maghiari,  transilvaneni,apoi austrieci si italieni. Verdictul lor este clar. Originala, autentica, apartinand unei mari capetenii dacice, Decebal sau a uneia din rudeniile lui. Fiindca  are urme de tesut uman cu acest cod  genetic.
Aceasta secventa  este identica cu alte mostre de tesut uman de pe obiecte despre care Vaticanul are ferma convingere ca au apartinut regelui Dac, Decebal.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

kemeny jozsef cluj transilvaniei rege solomon
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1840 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020405 (s)