News Flash:

Legende urbane ale Iasului

17 Septembrie 2013
2054 Vizualizari | 0 Comentarii
In municipiul Iasi au existat patru poduri: Podu Ros, Podu de Fier, Podu de Piatra, acestea denumind si la ora actuala cartiere ale orasului, si Podul Verde, care nu mai exista.
Specialistii in toponimie si dialectologie au aflat etimologia podurilor din Iasi. In municipiu au existat patru poduri, trei dintre ele delimitand chiar cartiere ale orasului care exista si astazi. Este vorba despre Podu Ros, Podu de Piatra si Podu de Fier.
Se pare ca aceste constructii peste ape au fost realizate de slavi si au fost intotdeauna din lemn. 
„Podul a insemnat initial o constructie din lemn pentru ca a inlocuit puntea, aceasta fiind un copac pravalit peste rau. La noi, podul, constructia romanilor a devenit un copac, s-a depreciat semantic. Noi am avut punte. Slavii care au venit in partile noastre au facut poduri pentru ca puntea era in zona de munte. Ei s-au temut de zone inchise, slavii au fost un popor de stepa si au circulat la noi ca tatarii si turcii. Se temeau de paduri, ei trebuiau sa vada de la distanta ce se intampla acolo. Ei au facut la noi constructiile de la ses, care nu mai puteau fi o punte, ci un pod", spune profesorul Stelian Dumistracel, cercetator la Departamentul de dialectologie la Institutul de Filologie Romana „A. Philippide", potrivit adevarul.ro.
Cea mai „controversata" constructie peste apa din oras a fost Podu Ros, despre care au circulat mai multe legende urbane. Astfel, s-a scris ca numele ar proveni de la numeroasele carciumi si bordeluri din zona. Denumirea de „Podu Ros" ar fi fost data pentru ca bordelurile aveau perdele rosii si felinare de aceeasi culoare si s-a presupus ca rosul dominant pe timp de noapte a dat numele. O alta legena spune ca in apropiere, ar fi existat un loc de executie, iar apa se colora in rosu la fiecare decapitare.
Specialistii demonteaza aceste mituri despre care spun ca au circulat doar din dorinta de senzational. „Ceea ce s-a spus este foarte simpatic, dar neadevarat, n-are nicio valoare. Bordeluri erau pe strada Garii. Podu Ros era intr-o parte exterioara a orasului pe atunci, acelea sunt proiectii dintr-o memorie ludica. Aceste legende sunt pentru a da culoare faptelor, sunt prezentate provocator. Nici cu decapitarea nu e adevarat, sunt exagerari, reconsiderari, nu s-a pus problema vreodata asa. Circula aceste legende, dar acestea sunt reproiectari dintr-o memorie ludica si romantica. Se cauta senzationalul, rosul este culoare de la bordel, culoarea sangelui. Podu Ros a primit denumirea de la culoarea balustradelor", mai spune profesorul Stelian Dumistracel.
Despre Podu de Fier si Podu de Piatra denumirea vine strict de la materialul din care a fost construit. Astfel, intr-o perioada in care podurile erau intodeauna din lemn, acestea ieseau din tipar si au primit o denumire pe masura.
„Din cauza ca a intervenit modernizarea oraselor a facut sa apara Podul de Fier si noi avem unul. Atunci cand a fost facut acesta, in Iasi erau inca multe poduri de lemn si ca sa-l distinga i-au zis de Fier, respectiv de Piatra", spune profesorul Stelian Dumistracel. In Iasi a existat si un Pod Verde, iar specialistii sustin ca denumirea vine de la culoarea vopselei. „Podul Verde a fost mai sus de Copou, acolo unde este bisericuta dintre vii, de la Gradina Botanica este un parau, numai acolo putea sa fie. Podul Verde era vopsit in verde si de aceea a primit aceasta denumire", spune profesorul Dumistracel.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iasi podu ros podul verde legende urbane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1715 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019103 (s)