News Flash:

Legendele lui Petru Rares

5 Februarie 2014
1725 Vizualizari | 0 Comentarii
Petru al IV-lea Rares a domnit in Moldova de doua ori: prima domnie a inceput la 20 ianuarie 1527 pana la 18 septembrie 1538 si a doua domnie a inceput la 19 februarie 1541 si s-a sfarsit la 3 septembrie 1546.
A fost fiul natural al lui Stefan cel Mare cu o anume Raresoaia, existenta acesteia din pacate nu este documentata istoric, potrivit comoaraculturalaaromaniei.blogspot.ro
Domnitorul a pastrat multe din calitatile tatalui sau: ambitia, indrazneala, vitejia si gustul artistic fiind in schimb o fire nestatornica lipsindu-i simtul politic. Despre viata domnitorului inainte de domnie se cunosc foarte putine lucruri, se stie sigur ca acesta era negustor de peste in zona Galatiului motiv pentru care i se spunea si „Majariul. Si aici intervine si povestea noastra: 

Vezi si Legenda lui Robin Hood 
Cand au hotarat boierii sa-l puna domnitor pe Petru-voda Rares acesta nu era acasa ca se intamplase sa fie cu majile lui la Galati la peste. Boierii si mitropolitul au trimis slujitori cu haine scumpe domnesti sa-l intampine si sa-l aduca in graba la scaunul domnesc.
In acest timp Petru Rares a ajuns la Docolina cu zece care de peste cu sase boi la car si au innoptat acolo. Peste noapte Petru a avut un vis grozav: se facea ca dealurile erau din aur cu dumbravi cu tot si jucau in fata lui, se aplecau si se inchinau. Dimineata cum se trezi Petru povesti slugilor cele visate iar acestia spunandu-i: “ Bun vis ai visat, giupane; ca cum om sosi la Iasi si la Suceava, cum om vinde pestile tot”. Si au purces la drum si cum au ajuns in vadul Docolinii la ajuns gloata de i sa inchinat si l-au imbracat cu hainele cele scumpe. Atunci acesta a zambit si a spus ca “ de mult asteptam eu una ca aceasta sa vie”.

Vezi si Legenda onixului
Si la plecare a daruit carele cu boi cu tot cu peste slugilor  si le-a spus sa vie sa le faca carti de scuteala sa nu mai plateasca la vami.
Legat de a II a domnie se cunoaste urmatoarea legenda:
In timp ce Petru Rares era inchis in cetatea Ciceului in Tara Ungureasca, doamna lui fiind sarboaica din neamul Despotilor a scris o carte sarbeasca pentru imparatul turcesc si vizir, cu o rugaminte. Si a aruncat cartea jos din cetate pe fereastra la o sluga de-a lor, de a dus-o la Poarta la vizir. 
Acesta a trimis raspuns la unguri sa-l elibereze pe Petru Rares lucru care s-a si intamplat ca mai apoi fostul domnitor sa se prezinte la Poarta. Aici vizirul a cerut imparatului sa-l ierte si sa-l puie din nou domnitor peste Moldova. Iar imparatul a zis ca e jurat, ca pana nu trece cu calul de trei ori peste dansul, nu-l lasa. Atunci l-au scos la camp si l-au imbracat intr-un harariu si a sarit imparatul de trei ori cu calul peste dansul, iar altii zic ca a sezut sub un pod si a trecut imparatul de trei ori peste pod.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

moldova prima domnie raresoaia ambitia indrazneala vitejia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1710 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019028 (s)