News Flash:

Legendele raului Prut

25 Noiembrie 2013
8141 Vizualizari | 0 Comentarii
Lung de 953 de kilometri, raul Prut izvoraste din apropiere de muntele Hoverla din Carpatii Padurosi din Ucraina. Pe teritoriul Romaniei, raul are o lungime de 742 de kilometri, un bazin hidrografic de 10.990 de kilometri patrati si un debit mediu multianual de 110 metri cubi pe secunda.  
Raul Prut a fost cunoscut inca din antichitate, despre el scriind marele istoric grec, Herodot. Calatorin prin coloniile grecesti situate la nord de Marea Neagra, istoricul s-a interesat asupra zonelor invecinate cu acestea. In scrierile sale, el aminteste de Prut sub denumirea de Pyretus si cunoaste amanunte suprinzatoare despre aceasta apa. 
Tot Herodot sustine ca intre Prut si actualul Siret mai exista un rau mare ce se varsa in Dunare, crezandu-se mult timp ca este vorba de o greseala. Cercetarile geologice si studiul documentelor au aratat ca pana in secolul al XVI-lea, Barladul se varsa direct in Dunare si nu in Siret, ca acum. Mai tarziu, Prutul va deveni o adevarata coloana vertebrala a Moldovei. 
Tinuturile moldovenesti se intindeau pe o parte si alta a raului, existand chiar si unele sate care se impateau pe ambele maluri. Prutul nu a reprezentat niciodata un obstacol, el fiind strabatut de nenumarate vaduri, scrie adevarul.ro.
Ciobanii din Transilvania, care isi iernau turmele in baltile din partea de sud a teritoriului dintre prut si Nistru, treceau prin aceste vaduri, iar unii dintre ei chiar s-au statornicit in aceste locuri. Dimitrie Cantemir, in „Descriptio Moldaviae“, se opreste asupra Prutului si aminteste , mai intai, de autorii antici, ca Ptolemeu sau Ammianus Marcellinus care, dupa Herodot, au scris si ei despre raul Prut numindu-l Porata, adica „apa furtunoasa“. 
Denumirea este, desigur, daco-getica, trecuta in pronuntie greaca sau latina. Tot Dimitrei cantemir face si o analiza a apei Prutului si sustine ca, dupa decantarea nisipului, apa era cu 30% mai usoara decat apa celorlalte rauri moldovenesti.   
S-a spus, de asemenea, ca, in vechime, ostenii se impataseau cu apa din Prut inainte de a pleca la lupta. Pe langa aceasta mentiune impresionant circula si o gluma: „Daca apa din Prut este asa de buna, de ce moldovenii prefera vinul?“. 
In 1812, dupa ocuparea teritoriului romanesc dintre Prut si Nistru de catre rusi, Prutul devin pentru prima data granita de stat, una dintre cele mai bine pazite, deoarece armata rusa dorea sa impiedice orice comunicare intre romanii de pe ambele maluri. In folclor, Prutul devine un rau blestemat, datorita faptului ca „desparte frate de frate, sora de sora si parinti de copii“. Tot in folclor, este amintit si un duh feminin de statura uriasa, care aparea din cand in cand, prevestind sau aducand rele. In decursul istoriei, Prutul a avut si o importanta economica. 
Pe valea sa, bogata in pasuni, erau crescuti vestitii boi de Falciu, pe care Moldova ii exporta pana in Germania si Suedia. Raul Prut a fost multa vreme navigabil, vasele de mici dimensiuni ajungand pana mai sus de Husi, in fostul targusor Dranceni, acolo unde acum este situata comuna Ghermanesti.  
In timpurile moderne, Prutul a cunoscut numeroase amenajari pentru irigatii sau producere de energie electrica, iar daca, in viitor, se vor reglementa raporturile dintre romanii de pe cele doua maluri, raul va putea deveni, din nou, navigabil si, de ce nu, un mijloc de apropiere si nu de separare, asa cum este acum. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

raul prut antichitate herodot istoricul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1794 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019253 (s)