News Flash:

Legislatia in societatea antica

20 Octombrie 2013
3254 Vizualizari | 0 Comentarii
Obligatiile si drepturile in familie, relatiile dintre oameni, ginti si triburi erau reglementate de norme general acceptate, care se bazau pe obiceiul pamintului. Existau numeroase obiceiuri legate de practicarea agriculturii: semanat, incoltirea plantelor, recoltare. La toate popoarele existau diferite ceremonii legate de cultul celor morti. Unele obiceiuri ilustrau schimbarea anotimpurilor sau venirea Anului nou. Obiceiurile determinau relatiile dintre oameni, iar cu timpul unele din ele au fost fixate in scris, devenind legi.
In Orient legile erau considerate de origine divina, date de zei conducatorilor sau regilor. In Egipt, decretele emise de faraon erau considerate legi divine si ele enuntau principiile generale ale jurisdictiei. In Mesopotamia Codul lui Hammurabi forma baza legislatiei, iar jurisdictia era exercitata fie de preoti, fie de judecatori locali, iar in orase de judecatori alesi.
In India, legislatia se baza pe asa-numita dharma, lege morala, norma de comportare a fiecarui om. Legislatia chineza se caracterizeaza prin pedepse crude pentru diverse infractiuni (mutilari, aplicarea sigiliului infamiei pe obraz etc.).
Legislatia greaca reglementa toate problemele juridice ale individului si ale comunitatii. Delictele comise impotriva statului erau judecate de un tribunal special, iar altele, ca de exemplu impietatea fata de zei, dezertarea, sustragerea de fonduri etc., de adunarea juratilor sau chiar de adunarea poporului.
La Roma, in perioada republicana legislatia a fost reglementata in baza Legilor celor 12 table, consemnate in scris intre anii 451– 449 i.Hr. Initial delictele private erau judecate de preoti, mai tirziu s-au infiintat diferite instante judecatoresti. Delictele comise impotriva statului (tradarea, sustragerea de fonduri, mituirea, omuciderea etc.) erau judecate de magistrati. Procedura penala era foarte complicata si de aceea in jurisdictie un rol de seama l-au jucat juristii si avocatii care au contribuit la perfectionarea legislatiei romane.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

obligatiile drepturile familie obiceiuri roma
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1873 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018372 (s)