News Flash:

Lettres dansantes la Ateneul Roman

19 Martie 2017
248 Vizualizari | 0 Comentarii
Aurelia Visoran
In Recitalul intitulat Lettres dansantes - ETA Hoffmann: critic, compozitor si scriitor, doi pianisti care, venind din spatii culturale diverse – Aurelia Visovan, Romania si Can Çakmur, Turcia - s-au intalnit la Viena si au conceput un program interesant si original, in care ne ofera, o extrem de rara ocazie de a cunoaste gandurile lui ETA Hoffmann despre muzica – Bach, Mozart – dar si o partitura semnata de scriitorul–compozitor, o Sonata pentru pian.

Marti, 21 martie, la 19:00 - 21:00, la Sala mica a Ateneului, puteti audia acest Recital de pian.

Vezi si Iti da fiori reci. Ce mesaj a aparut pe pagina de Facebook a Ileanei Ciuculete

In program:

Lectura din scrierile lui ETA Hoffmann despre J. S. Bach, urmata de Fantezia cromatica si fuga, BWV 903 de Johann Sebastian Bach

Lectura din scrierile lui ETA Hoffmann despre W. A. Mozart si  Sonata pentru pian la 4 maini in si bemol major, KV 358 de Wolfgang Amadeus Mozart. Programul mai cuprinde Marea fuga, op. 133 de Ludwig van Beethoven, Sonata pentru pian nr. 1, in fa minor de ETA Hoffmann si Bilder aus Osten, op. 66 de Robert Schumann.

Aurelia Visovan s-a nascut la 30 iunie 1990 in Sighetu Marmatiei, in Maramures. A inceput studiul pianului in localitatea natala, la varsta de 5 ani, sub indrumarea profesoarei Monica Chifor. Inca de la varsta de 6 ani a participat la numeroase concursuri nationale si internationale, obtinand peste 20 de premii I . La varsta de 12 ani Aurelia sustine deja primul ei concert cu orchestra, la Cluj, interpretand Concertul in Re major de Joseph Haydn.

De la varsta de 12 ani isi continua studiile la Cluj, mai intai la Liceul de Muzica „Sigismund Toduta”, sub indrumarea profesoarei Gerda Türk, iar mai apoi din 2008, la Academia de Muzica „G.Dima”, unde pana in 2010 beneficiaza de indrumarea si sprijinul prof. univ. dr.Adriana Bera. In 2011 este acceptata sa studieze la Universitatea de Muzica din Viena, unde in prezent lucreaza cu prof. univ. Martin Hughes.

Din 2013 Aurelia Visovan a inceput si studiul clavecinului la Universitatea de Muzica din Viena, la clasa prof.Gordon Murray. In calitate de clavecinista a fost deja invitata sa cante in Festivalul Bach Woche din Viena si in Muzeul de Instrumente Tagliavini de la Bologna.

A participat la numeroase workshopuri si cursuri de maiestrie cu muzicieni renumiti, printre care Gabriel Amiras, Boris Berman, Dang Thai Son, Stephen Hough, Cordelia Höfer-Teutsch, Andrzej Jaśinski, Diana Ketler, Robert Levin, Sontraud Speidel si Mihaela Ursuleasa, fiind, de asemenea, selectata ca bursiera a proiectului SoNoRo-Interferente. Printre muzicienii cu care Aurelia Visovan a colaborat se numara personalitati precum Alexander Sitkovetsky, Ildikó Raimondi, Natalia Lomeiko, Julian Arp sau Seiya Ueno, lucrand in mod repetat sub indrumarea profesorului Johannes Meissl, a muzicienilor din Altenberg Trio si a violoncelistei Natalia Gutman.

In mai 2012, Aurelia a fost invitata sa sustina Concertul de Deschidere al festivalului Sächsisches Mozartfest in Chemnitz, Germania, impreuna cu Philharmonisches Kammerorchester Dresden, condusa de maestrul Wolfgang Hentrich. In 2013, pianista si-a facut debutul in Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, interpretand Concertul nr.2 de P.I.Ceaikovsky, alaturi de Das Sinfonie Orchester Berlin sub conducerea dirijorului Stanley Dodds.

Printre cele mai recente premii se numara Premiul I la Concursul de Pian Hildegard Maschmann din Graz, in 2014 si Premiul I la Concursul International de Pian Ciudad de Huesca, Spania, in 2015.

Can Çakmur s-a nascut la Ankara in 1997. Primele impulsuri catre muzica le-a primit de la pianistii Emre Sen, Marcella Crudeli si Jun Kanno, iar din 2010 a participat la diverse cursuri de maiestrie unde a lucrat, printre altii, cu artisti precum Ewa Kupiec, Arie Vardi sau Alan Weiss. In prezent isi urmeaza studiile la Hochschule für Musik Franz Liszt din Weimar, la clasa prof. Grigory Gruzman, studiind in paralel cu Diane Andersen in Belgia. In 2012 a castigat premiul I la cel de-al XXII-lea Concurs International de la Roma si din acelasi an incepe sa ia parte la festivaluri internationale de muzica precum Antaliya Piano Festival, Bodrum D-Marin International Music Festival sau Notti Romana al Teatro di Marcello.

Can Çakmur a fost acceptat in 2013 in proiectul G&S Pekinel Young Musicians on the World Stages si a castigat in acelasi an Premiul EMCY si bursa pentru Academia PIANALE Junior. In 2014 este selectat ca „Tanar muzician al Anului” in cadrul Donizetti Classical Music Prizes, in Turcia, si a castigat premiul III si Premiul Special Bartók la Concursul pentru tineri pianisti F.Liszt de la Weimar. Tot in 2014 a fost invitat sa cante in concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei de Stat din Eskisehir, Turcia, iar in 2015 a inaugurat cea de-a 43-a editie a Istanbul Music Festival. In stagiunea 2015-2016, Can Çakmur a cantat in sali precum Eindhoven Muziekgebouw, Albert Long Hall Istanbul sau CRR Hall Istanbul.

In calitate de bursier al proiectului „Young Musicians on the World Stages”, Can Çakmur este sprijinit de TUPRAS.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

recitalul lettres dansantes eta hoffmann critic compozitor scriitor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1621 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017769 (s)