News Flash:

Limba si scrisul in Creta antica

24 Ianuarie 2014
1608 Vizualizari | 0 Comentarii

Cunostiintele despre limba vorbita si scrisa a minoicilor sunt insuficiente si limitate, din cauza numarului mic de inregistrari gasite. Tablite de lut datand din jurul anului 3000 i.en au fost gasite cu diverse inscriptii cretane, ce atesta utilizarea lor chiar dinainte. Pe doua cani de lut din Cnossos s-au gasit resturi de cerneala. In Mesopotamia s-au gasit calimare minoice cu forme zoomorfe.

Limba minoica este numita si "limba eteocretana" , dar aceasta confunda limbajul scris din Linearul A cu limbajul euboean scris , derivat din alfabetul grecesc din Epoca Intunecata. Desi, limba eteocretana este considerata a fi limba descendenta a limbii minoice, nu exista dovezi arheologice suficiente pentru a permite concluzii.


Vezi si Civilizatia minoica (cretana) 
Cea mai veche scriere gasita in Creta este cretana hieroglifica. Nu se stie daca aceasta limba era minoica, dar originea sa este inca un subiect de dezbatere. Hieroglifele sunt adesea asociate cu cele egiptene, dar sunt similare si cu tipurile de scriere din regiunea Mesopotamiei. Hieroglifele au intrat in uz din perioada Veche, fiind utilizate in acelasi timp cu Linearul A dezvoltat din secolul al XVIII-lea i.Hr. Hieroglifele au disparut la un moment dat in timpul secolului al XVII-lea i.Hr.

In perioada miceniana, Linearul A fost inlocuit de Linearul B, inregistrand o versiune foarte arhaica al limbii grecesti . Linearul B a fost descifrat cu succes de catre Michael Ventris in 1952, dar scrierile anterioare raman inca nedescifrate. Pe inscriptile Linearului B sunt consemnate stocurile de produse si obiecte religioase asociate cu un anume cult. Fiindca cele mai multe dintre aceste inscriptii sunt inregistrari economice concise , traducerea limbii minoice ramane o provocare. Inscriptiile acestora in linearul B sunt similare primelor scrieri in limba greaca, ceea ce a sustinut prezumtia ca la vremea aceea Creta cazuse sub ocupatia razboinicilor veniti din peninsula Pelopones (Grecia), ca aheii sau micenienii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

limba vorbita cnossos mesopotamia limba eteocretana epoca intunecata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1520 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019017 (s)