News Flash:

Lovitura de stat de la 23 august 1944

23 August 2013
1229 Vizualizari | 0 Comentarii
Lovitura de stat de la 23 august 1944 (denumita si actul de la 23 august a fost actiunea prin care, la data de 23 august 1944, regele Mihai a decis demiterea si arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul Romaniei si Conducatorul Statului, a dispus incetarea imediata a colaborarii Romaniei cu Puterile Axei si inceperea tratativelor de armistitiu cu Aliatii si de colaborare militara cu Uniunea Sovietica.
Numit de regele Carol al II-lea prin decretul regal din 4 septembrie 1940 ca prim-ministru al Romaniei, Antonescu a fost demis dupa 4 ani de regele Mihai prin decret regal la 23 august 1944 si arestat. Acest act a pus capat regimului instaurat prin puciul lui Ion Antonescu de la 6 septembrie 1940 in urma caruia acesta s-a auto-intitulat „Conducator al Statului” si si-a atribuit puteri discretionare. Regimul Antonescu a fost o dictatura de tip fascist, s-a aliat puterilor Axei intr-un razboi dezastruos pentru Romania, refuzand sa se supuna cererii regale din 1944 de semnare imediata a armistitiului cu Uniunea Sovietica, trecerea tarii si Armatei romane de partea Aliatilor si incetarea razboiului impotriva acestora.
In situatia in care Armata Rosie invadase deja nord-estul Romaniei in luna martie 1944 (frontul oprindu-se pe o linie Cernauti-Botosani-Iasi-Chisinau-Tighina), deconectarea de puterile Axei si semnarea imediata a armistitiului cu Uniunea Sovietica devenise o necesitate urgenta si vitala, iar guvernul sovietic, fiind in tratative cu opozitia romaneasca la Stockholm prin intermediarul ambasadoarei Uniunii Sovietice, Alexandra Kollontai si al trimisului roman Neagu Djuvara, ameninta Romania cu reluarea ofensivei in septembrie in caz de mentinere a tarii printre Puterile Axei. Actul de la 23 august 1944 a fost programat sub auspiciile regale de catre o coalitie formata din partidele democratice interbelice (liberal, taranist si social-democrat) si partidul comunist, aliate in Blocul National Democrat), cu colaborarea unor ofiteri superiori ai armatei, precum generalii Constantin Sanatescu, Aurel Aldea, Ion Negulescu s.a.
Imediat dupa demiterea si arestarea lui Ion Antonescu, Romania a iesit din alianta cu Puterile Axei, a declarat incetarea unilaterala a razboiului impotriva Aliatilor si a declarat razboi Germaniei si Ungariei. Acordul de Armistitiu intre guvernele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit si URSS-ului, pe de o parte si guvernul Romaniei, pe de alta parte, nu a fost insa semnat, la Moscova, decat pe 12 septembrie 1944, astfel ca timp de trei saptamani, Romania a fost inca socotita ca un inamic de catre Aliati, desi din ziua de 24 august 1944 intorsese deja armele contra puterilor Axei. Aceasta situatie a permis Uniunii Sovietice sa confiste fara impotrivire armament, munitii, vehicule, avioane si totalitatea flotei romanesti atat militara cat si civila. Militarii primisera ordin sa nu se opuna iar rarii care totusi au incercat, au fost luati prizonieri. In cadrul Acordului de Armistitiu de la 12 septembrie 1944, au fost stabilite modalitatile politice de guvernare a Romaniei precum si plata de despagubiri materiale URSS-ului in valoare de 300 milioane de dolari defalcate pe 6 ani, sub forma de bunuri. Alt rezultat al schimbarii de alianta din 23 August 1944 a fost retrocedarea Transilvaniei de Nord Romaniei, in timp ce Cadrilaterul retrocedat Bulgariei, precum si Basarabia si Bucovina de nord cedate Uniunii Sovietice ramaneau in posesia acestora. Schimbarea de alianta a Romaniei din 23 August 1944 a accelerat inaintarea Aliatilor (printre care se numara acum Romania) spre granitele Germaniei, armata romana participand la operatiunile din 1944 contra Germaniei naziste pe teritoriul tarii sale, precum si la cele de pe teritoriile Ungariei si Cehoslovaciei pana la sfarsitul razboiului. Punctele cel mai occidentale eliberate de armata romana in ofensiva impotriva Germaniei naziste au fost orasele Chotěboř si Humpolet, la 90 km la rasarit de Praga, in ziua de 4 mai 1945.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lovitura stat 23 august regele mihai ion antonescu puterile axei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1526 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012782 (s)