News Flash:

Lucrarile literare ale lui Dimitrie Cuclin

24 Martie 2015
990 Vizualizari | 0 Comentarii
Dimitrie Cuclin (n. 24 martie 1885, Galati - d. 7 februarie 1978) a fost un compozitor, muzicolog, filosof, scriitor si traducator roman.

Cuclin a scris foarte mult, in limbile romana, engleza si franceza. Opera sa literara cuprinde piese de teatru, librete muzicale si poezii, foarte multe in manuscris. Dintre publicatii, mentionam urmatoarele:

Destinée mystique. Poésies diverses, Bucarest : Imprimeries Independenta, 1919

Poems, Bucuresti, Tiparul Oltenia, an necunoscut

Vezi si Opera lui Roger Martin du Gard

Doine si sonete, Bucuresti, Tiparul Oltenia, 1932

Sofonisba: tragedie intr'un prolog si trei acte in versuri, Bucuresti, Tipografia Presa, 1945

Vezi si Cum a sfarsit Dimitrie Bolintineanu

Dimitrie Cuclin este un poet foarte dator liricii romanesti ante-belice, cultivand cu predilectie forma sonetului, despre care are idei proprii: catrenele trebuie sa contina cadrul unei drame, tertinele drama propriu-zisa, iar ultimul vers trebuie sa fie cel mai puternic si surprinzator. Sonete sale utilizeaza o imagistica bogata si au elanuri oratorice, ramanand de multe ori la nivelul unor exclamatii in versuri. In 1969 Cuclin ii consedera drept cei mai mari scriitori romani pe Negruzzi, Ghica, Odobescu, Creanga si Delevrancea, ca prozatori, si ca poeti pe Eliade-Radulescu, Bolintineanu, Alexandrescu, Alecsandri, Eminescu, Vlahuta, Cosbuc si Goga, ceea ce arata clar gusturile sale literare orientate puternic spre clasici si epigoni ai acestora, gusturi care amprenteaza si creatia sa literara. Un proiect editorial de publicare a unei plachete de versuri cu titlul Rime la inceputul anilor'70 a esuat. Marin Preda, pe atunci director al editurii Cartea Romaneasca, nu aproba publicarea, dupa ce inainte volumul fusese refuzat de editura Minerva.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dimitrie cuclin compozitor muzicolog filosof scriitor poezii manuscris
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1697 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013546 (s)