News Flash:

Lucruri mai putin cunoscute despre Unirea din 1918

8 Noiembrie 2013
1512 Vizualizari | 0 Comentarii
Scriitorul, istoricul si publicistul clujean Ovidiu Pecican a scris, in decembrie 2010, un prim volum din „Istoria romanilor“  in care evidentiaza destinul partii mai putin vizibile a poporului roman, lumea tacuta a satelor si femeile, si nu isi centreza textul pe batalii si figuri de domnitori, scrie adevarul.ro.
Un lucru prea putin stiut despre Unire 
Ovidiu Pecican nota, intr-un text publicat online si numit „Misterele Romaniei in secolul al XX-lea“, ca exista o serie de marturii contemporane cu privire la violenta si lipsa de menajamente cu care noua ordine de la Bucuresti si-a impus, indata dupa 1 decembrie 1918, propriile reguli. Le socotea caduce (subrede, fara putere legala) pe toate cele dinainte fiindca apartinusera ordinii acceptate si promovate de statalitatea austriaca. Pecican vorbeste de existenta unor scrisori, a unor rapoarte mai mult sau mai putin oficiale, farame memorialistice si articole ori acte oficiale care arata cum s-a facut Unirea din 1918 a Transilvaniei, si cum nu este descrisa in manualele de istorie. Dintre acele documente amintite, Pecican spune ca este  surprinzatoare marturia lui Panait Istrati – scriitor roman si jurnalist la publicatii socialiste.
O redam integral:
„Ea (n.r. marturia) provine de la un brailean si un cetatean al Vechiului Regat, neputand fi suspectata, asadar, ca ar pune in pagina vaicarelile romanilor ori minoritarilor din provincia decurand alipita. Intr-un articol, „Despre conferinta „Un popor martir”, aparut in periodicul genevez „La Feuille“, in 24 mai 1919 (vezi P. Istrati, „Trei decenii de publicistica. II: Intre banchet si ciomageala“, 1919– 1929, Bucuresti, Ed. Humanitas, 2005, p. 7-10), Istrati critica vehement caracterul nondemocratic al unirii intregitoare. „Simpatia pentru cauza transilvaneana – spune Istrati -, pe care emisarii guvernului Bratianu au venit s-o caute in Capitala Lumii, nu trebuie acordata de muncitorii elvetieni stapanilor de maine ai „poporului martir”. [...] Cei care se ocupa de soarta ardelenilor nu fac altceva decat sa schimbe stapanii”. „Cat despre„martiriul” poporului transilvan sub jugul maghiar [despre care vorbeste Vasile Lucaciu], ne permitem sa-i amintim adevaratul martiriu din tara romaneasca sub jugul satrapilor romani, suferinte necunoscute in Europa moderna. Regimul oligarhic maghiar, inclusiv persecutiile si exploatarile, nu a egalat niciodata in duritate regimul teroarei romanesti, iar taranii din Transilvania nu si-au dorit niciodata sa treaca sub sceptrul administratiei noastre. Cei care cunosc ambele regiuni stiu ca in Transilvania nu vezi colibele trogloditilor, zdrentarosilor si bolnavilor de pelagra, care se intalnesc la tot pasul in Romania. „Ba ni se mai spune la Conferinta ca 3.000.000 de romani din Transilvania nu aveau decat cinci reprezentanti in Parlamentul maghiar“. Nu il cred pe acest parinte Lucaciu sa-mi poata cita numele unui taran roman care-si reprezinta tara in Parlamentul de la Bucuresti si sa-mi spuna daca legea electorala din Ungaria era mai nedreapta decat legea cenzitara din Romania, unde 50 de tarani obtineau cu greu un reprezentant”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ovidiu pecican istoria romanilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1841 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014591 (s)