News Flash:

Ludwig van Beethoven si-a compus capodoperele in concordanta cu RITMUL NEREGULAT al inimii sale

9 Ianuarie 2015
791 Vizualizari | 0 Comentarii
Ludwig van Beethoven si-a compus capodoperele muzicale in concordanta cu ritmul neregulat al inimii sale, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii americani, informeaza conform Mediafax.
Potrivit savantilor din Statele Unite, ritmurile percutante din unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Beethoven ar fi putut fi inspirate din maladia cardiaca de care suferea muzicianul german.
Ei spun ca pasaje intregi din muzica lui se potrivesc cu bataile neregulate ale inimii muzicianului, care suferea de aritmie cardiaca.

In echipa de cercetatori de la Universitatea Michigan si Universitatea Washington s-au aflat un cardiolog, un medic specializat in istorie medicala si un muzicolog.
Studiul, publicat in Perspectives in Biology and Medicine, a analizat mai multe compozitii ale lui Beethoven, cautand anumite indicii despre o maladie cardiaca pe care ar fi avut-o celebrul muzician german.
Ritmurile din anumite pasaje din cateva compozitii renumite reflecta, spun cercetatorii americani, bataile neregulate ale inimii lui Beethoven, care ar fi fost cauzate de o aritmie cardiaca.

"Muzica lui pare sa fi fost simtita, atat la propriu, cat si la figurat, cu inima", a spus Joe Howell, cercetator la Universitatea Michigan, coordonatorul studiului.
"Atunci cand inima ta bate neregulat din cauza unei maladii cardiace, ea face acest lucru in cadrul unor tipare previzibile. Credem ca auzim unele dintre aceste tipare in muzica lui. Sinergia dintre mintile si corpurile noastre modeleaza felul in care simtim lumea din jur", a adaugat el.

Vezi si Povestea Simfoniei a 5-a de Beethoven


Cercetatorii americani au studiat tiparele ritmice din mai multe compozitii care ar putea sa reflecte felul in care Beethoven era afectat de aritmie, o maladie care face inima sa bata prea repede, prea incet sau intr-un ritm neregulat.
Schimbarile bruste, imprevizibile din ritmul si notele din muzica lui Beethoven par sa se potriveasca cu astfel de tipare asimetrice cardiace.
Un exemplu elocvent, spun cercetatorii americani, este fragmentul final, "Cavatina", din Cvartetul pentru coarde in Si bemol major, Opus 130, o compozitie incarcata de emotie, despre care Beethoven a spus ca il facea intotdeauna sa planga.

Vezi si Ludwig van Beethoven si mostenirea artistica

La mijlocul compozitiei, tonalitatea se schimba, brusc, in Do bemol major, provocand un ritm neechilibrat ce evoca o emotie intunecata, dezorientare si o senzatie stranie, adeseori descrisa prin sintagma "rasuflare taiata".
In indicatiile lasate de compozitorul german pentru muzicienii care interpreteaza aceasta partitura, sectiunea respectiva a fost marcata prin cuvantul german "beklemmt", un termen care se traduce prin sintagma "inima grea".
Autorii studiului spun ca "inima grea" poate sa insemne "tristete", dar expresia in cauza ar putea sa descrie si senzatia de apasare, un sentiment adeseori asociat cu aritmia cardiaca.
Savantii americani au identificat tipare aritmice si in alte compozitii.

Ei au studiat Sonata pentru pian in La bemol major, Opus 110 - sonata centrala dintr-un grup de trei, care reprezinta ultima contributie adusa de Beethoven acestui gen - si debutul Sonatei "Les Adieux" (Sonata Opus 81a, in Mi bemol major), compusa in timpul atacului francez asupra Vienei din 1809.

Beethoven a fost asociat, de-a lungul anilor, cu o serie de probleme de sanatate misterioase, inclusiv cu maladia inflamatorie cronica a intestinului, cu maladia osoasa Paget, boli hepatice, abuz de alcool si boli renale.
Insa boala sa cel mai adesea descrisa a fost surditatea, despre care cercetatorii americani cred ca ar fi putut sa ascuta celelalte simturi ale compozitorului si sa il faca sa devina constient de ritmul sau cardiac.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ritmul neregulat studiu savantilor muzicianul german joe howell
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2007 (s) | 34 queries | Mysql time :0.046018 (s)