Actualitate

Scandal sexual in Biserica Evanghelica

Publicat: 02 aug. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal sexual in Biserica Evanghelica
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:61199;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Mai multi copii se plang de faptul ca un membru al Bisericii Crestine dupa Evanghelie din Iasi i-a abuzat sexual timp de mai multi ani •Ancheta efectuata de procurorul Radu Moisescu a dat verdictul de neincepere a urmaririi penale in cazul tatalui minorilor •In scandal este implicat si prezbiterul Mihai Vasilache, vicepresedintele Bisericii Evanghelice, care este acuzat ca a divulgat fara drept anumite date in acest caz de scandal cu scopul de ascunde sub pres mizeriile din biserica pe care o conduce •Deciziile luate de procurorii Radu Moisescu si Carmina Pascal in dosarele deschise in acest caz sunt cel putin ciudate

Scandal de proportii in sanul unui cult religios din Iasi. Mircia Bulgariu este acuzat ca, timp de mai multi ani de zile, incepand cu 1998 pana in anul 2003, si-a abuzat sexual, in mod repetat, cei patru copii, doi baieti si doua fete, toti minori la acea vreme. Mircia Bulgariu la acea vreme era membru al Bisericii Crestine dupa Evanghelie, in municipiul Iasi acest cult avand sapte case de rugaciune. In anul 2000, Bulgariu a fugit in Franta si s-a intors abia in anul 2003. La intoarcere, Gabriela Bulgariu, sotia barbatului care era reclamat ca a abuzat sexual de copii, a fugit de acasa si a depus plangere impotriva sa la Biserica deoarece, in cazul evanghelistilor, problemele interne ale unei familii, indiferent de gravitatea lor, se rezolva numai in sanul Bisericii. Pentru a discredita copiii si pentru a-l scoate pe Bulgariu nevinovat, Mihai Vasilache, vicepresedintele cultului, a trimis o hartie la toate bisericile evanghelice prin care arata ca micutii sunt mincinosi, Vasilache efectuand o ancheta in care nici macar nu a audiat copiii abuzati. Din cauza faptului ca a fugit de acasa, Bulgariu si-a amenintat sotia ca o va da afara din Biserica Evanghelica daca va scoate un cuvant despre ceea ce a facut cu copiii. „Am fost nevoiti sa facem dus impreuna, fiind obligati sa ne spalam, sa ne atingem in zonele intime sub atenta supraveghere a lui Mircia Bulgariu”, declara la acea vreme Lucian, fiul lui Bulgariu si Mihai Ciobica, nepotul acestuia. In luna decembrie 2003, mama, impreuna cu cei patru copii, au mers la Sectia IV Politie, unde au depus o plangere de abuz sexual impotriva lui Mircia Bulgariu. Dupa ce probele au fost stranse de Politie, au fost predate la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, procurorului Radu Moisescu.

Demersuri de procuror

Dupa ce a fost socat de cele auzite de la copii, procurorul Radu Moisescu i-a asigurat pe acestia ca se vor vedea la Tribunal, adica vor avea rezolvarea problemelor in instanta. In cadrul cercetarilor, procurorul Moisescu a audiat copiii, care au declarat ca tatal lor ii masturba sau ca le baga mainile in lenjeria intima, apoi l-a chemat la audieri pe Mircia Bulgariu. Barbatul a recunoscut ca ii masturba pe baieti pentru a vedea cat de repede ejaculeaza si ca le-a controlat pe fetite de par pubian si ca le-a sarutat sanii. Dupa aceste declaratii, procurorul a emis o ordonanta pentru ca Bulgariu sa fie dus la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola. Iesit din spital, Bulgariu a primit de la Mihai Vasilache un plic care continea declaratiile copiilor sai, ce il acuzau de perversiuni sexuale, si memoriul inaintat de Constantin Tibincu, un apropiat al familiei. Dupa ce a primit acest plic, Bulgariu si-a schimbat declaratiile fata de procuror si de caz, declarand ca i-a controlat pe baieti de fimoza, iar pe fete le controla ginecologic, lucruri total neadevarate daca luam in considerare declaratiile copiilor care spuneau ca gesturile aveau un puternic caracter obscen. Dupa ce Vasilache i-a inmanat plicul lui Bulgariu, Constantin Tibincu a inaintat la dosar o plangere impotriva vicepresedintelui evanghelistilor pe motiv ca acesta incalcase legea privind divulgarea fara drept a unor date, lege prevazuta in Codul Penal. In acest moment, la dosar a aparut un act emis de Cultul Crestin dupa Evanghelie si care stipuleaza ca fratele Mircia Bulgariu nu mai are drepturi in cult, si toate acestea doar ca sa nu se faca legatura intre cele doua cazuri: cazul cu perversiunile sexuale si cazul in care este implicat Vasilache, ca divulgator de informatii.

Jocul dosarelor penale

Dupa ce a studiat cazul, Carmina Pascal, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, a dat neinceperea urmaririi penale pentru Mihai Vasilache, deoarece acesta nu ar fi avut functie sau profesie. „Am studiat cu interes acest caz deoarece nu am mai intalnit in practica o acuzatie de divulgare fara drept a datelor. Am observat ca Vasilache nu a absolvit nici o scoala teologica, iar din cate stiu eu numai medicii, preotii si alte asemenea categorii pot fi acuzati de astfel de infractiuni”, a declarat procurorul Carmina Pascal. Amintim ca articolul care se refera la divulgarea fara drept a unor date se refera la persoana careia „i-a fost incredintata, sau care a luat la cunostinta in virtutea profesiei ori functiei, daca fapta este de natura sa produca prejudicii unei persoane”. Din postura functiei de vicepresedinte al Bisericii Evanghelice si prezbiter al Bisericii Nicolina I, Mihai Vasilache intra fara nici un dubiu in aceasta categorie. Actualmente, Mihai Vasilache este cercetat pentru fals in declaratii si inducerea in eroare a organelor de cercetare penala, la care sunt alaturate documente precum statutul Bisericii Evangheliste, doua adrese eliberate de Biserica Nicolina I stampilate si semnate de prezbiterii bisericii, o adresa de la Ministerul Culturii si Cultelor etc. Intrebarea este daca Mihai Vasilache va sustine ca are functie si profesie sau va prefera sa sustina ca a facut fals in declaratii si a indus in eroare organele de cercetare penala. Este curios cum se va acoperi prezbiterul Bisericii Nicolina I pentru actele de cult savarsite in ultimii 10 ani.

Biserica Evanghelica – stat in stat

Conform Statutului Bisericilor Crestin dupa Evanghelie, aceasta Biserica are mai multe drepturi decat orice alta Biserica din Romania. Acest Statut este stampilat la Biserica Evanghelica Nicolina I, unde este prezbiter Mihai Vasilache. „Biserica este separata de stat, neacceptand amestecul in viata interna a acesteia. Biserica poate solicita sprijinul institutiilor de stat in realizarea scopurilor ei. Ajutorul nu poate fi conditionat”, arata articolul V din Statut. Astfel, acest document este cat se poate de convenabil pentru reprezentantii Bisericii Evanghelice, toate problemele care se intampla in sanul Bisericii fiind rezolvate de prezbiteri, persoane care urmaresc mai mult propasirea financiara a institutiei decat actul religios in sine. Cei care reclama la institutiile statului o problema aparuta in sanul unei familii evangheliste sunt imediat dati afara din Biserica, tocmai deoarece liderul spiritual Mihai Vasilache nu doreste sa faca publice problemele care sunt in Biserica Evanghelista. Vom reveni cu noi amanunte despre acest scandal si despre numele unor persoane importante din Iasi care sunt implicate in aceasta situatie. Dreptul fiecarui cetatean de a practica un cult religios, recunoscut de lege, nu poate fi anulat de nimeni, dar de la a fi practicant al unui cult si pana la a incalca legile unei tari este o distanta foarte mare. Opinia publica ar trebui sa cunoasca toate aceste aspecte, pentru ca cei vinovati sa nu otraveasca societatea.
(C.E.)

Adauga un comentariu