News Flash:

Lupta papei Liberiu cu imparatul

24 Septembrie 2014
882 Vizualizari | 0 Comentarii
Papa Liberiu (n. 17 mai 352, d. 24 septembrie 366) a fost un papa al Romei.

Voind sa puna capat jocurilor de culise ale arianilor, indata dupa sinod a trimis soli la imparatul Constantiu, cu rugamintea sa convoace un conciliu la Aquileea. Dar imparatul a stabilit ca sinodul sa se tina la Arles (353) si, abuzand de puterea si de prestigiul sau, a impus condamnarea Sf. Atanasiu, din nefericire semnata si de reprezentantii papei, condusi de Vincentiu. Singurul care a refuzat sa semneze aceasta condamnare a fost Paulin din Treves (ep., sf.)care in baza edictului imperial, emanat inaintea deschiderii sinodului, a fost trimis in exil.

Vezi si Momentele din istorie cand a fost parasit Sfantul Scaun

La aflarea acestei vesti Papa Liberiu a fost foarte intristat si, indata, a trimis o scrisoare episcopilor pentru a-i intari si a-i indemna sa reziste. Acest gest a provovat furia lui Constantiu. Papa, increzator in dreptatea cauzei, a cerut imparatului sa convoace un nou sinod, care de data aceasta a fost tinut la Milano, in 355. Si de data aceasta, insa, prezenta lui Constantiu si actiunile – lipsite de cel mai elementar bun-simt – ale unor episcopi ariani, care au calcat in picioare dreptatea si caritatea crestina, au reinnoit condamnarea lui Atanasiu (semnata, cu slugarnicie de neiertat, de toti cei prezenti cu exceptia delegatilor papei: Episcopul Eusebiu de Verceli, Dionisie din Milan si Lucifer din Cagliari. Toti acestia datorita refuzului lor au fost trimisi imediat in exil.

Vezi si Papesa Ioana, un personaj adevarat sau fictiv?


Constient de-acum de reaua-credinta a lui Constantiu, Liberiu nu si-a mai facut iluzii: a scris o scrisoare de mangaiere si de imbarbatare celor exilati, indemnandu-i sa se roage ca Dumnezeu sa-l ajute sa „reziste tiraniei imparatului”.

Intr-adevar, la scurt timp dupa aceea e sosit la Roma eunucul Eusebiu cu misiunea de a-l ingenunchia si pe Liberiu; dar cele cateva minciuni si amenintari proferate s-au dovedit inutile. Prefectul Leontiu l-a arestat pe papa si l-a tarat la Milano, in timp ce imparatul se pregatea deja sa-l inlocuiasca cu arhidiaconul Felix (antipapa Felix al II-lea) la carma Bisericii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

papa liberiu papa romei imparatul constantiu vincentiu exil verceli
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1688 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016900 (s)