News Flash:

Mahatma Gandhi - omul care a initiat revoltele nonviolente

12 Martie 2015
791 Vizualizari | 0 Comentarii
Mahatma Gandhi (nascut pe 2 octombrie 1869), cu adevaratul sau nume Mohandas Karamchand Gandhi, este considerat parintele independentei Indiei si initiatorul miscarilor de revolta neviolente.

Numele de „Mahatma“ (in sanscrita inseamna „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.

Gandhi provenea dintr-o familie indiana din patura superioara a societatii, apartinand castei negutatorilor. Tatal lui, Mohandas Kaba Gandhi, a fost prim-ministru in Kathiawar in statul Vankaver. Dupa frecventarea colegiului, studiaza dreptul la Universitatea din Ahmadabad si University College London si practica pentru scurt timp avocatura in Bombay. Din anul 1890 devine vegetarian. In 1893 pleaca in Africa de Sud, in functie de consilier juridic al unei firme comerciale indiene, unde va ramane timp de 21 de ani. Aici se confrunta cu o realitate teribila, mii de imigranti indieni sunt victime ale segregatiei rasiale, ceea ce il determina sa se angajeze in lupta impotriva dominatiei britanice.
Gandhi lupta pentru recunoasterea drepturilor compatriotilor sai si, incepand din anul 1906, lanseaza la nivel de masa metoda de revolta bazata pe rezistenta pasnica, denumita Satyagraha, o forma de refuz radical al oricarei colaborari cu autoritatile britanice. Guvernul sud-african admite, in cele din urma, adoptarea unor reforme in favoarea muncitorilor indieni: anularea unora din regulile discriminatorii, recunoasterea drepturilor civile pentru imigranti si validitatea casatoriilor religioase.

Vezi si Cinci secrete SOCANTE din viata lui Mahatma Gandhi

In 1915, Gandhi se intoarce in India, unde fermenta deja nemultumirea populatiei autohtone impotriva dominatiei britanice, in special impotriva unei noi legi agrare, care prevedea confiscarea pamantului taranilor in caz de recolta proasta sau necultivare. Gandhi devine lider al Partidului Congresului, care avea in program eliberarea Indiei de sub colonialismul britanic.

Vezi si Dinastia Nehru-Gandhi, una din cele mai puternice familii din lume

In 1919 declanseaza prima mare campanie satyagraha de nesupunere civila, care prevedea boicotul marfurilor englezesti si refuzul platii impozitelor. Gandhi este arestat si, dupa un proces, este condamnat la cateva luni de inchisoare. Abia eliberat, isi continua activitatea, este din nou arestat, apoi, pus in libertate, participa la Conferinta din Londra (1926) asupra problemei indiene, cerand independenta tarii sale. In anul 1930 se initiaza o larga campanie de rezistenta, avand ca obiectiv abrogarea impozitului pe sare si boicotarea textilelor provenite din Marea Britanie. Autoritatile engleze il aresteaza impreuna cu sotia sa si cu alti 50.000 de militanti indieni. In inchisoare, reactioneaza cu lungi greve ale foamei, care se repeta si in viitor, devenite legendare.

La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Gandhi cheama populatia sa nu sustina Marea Britanie, daca aceasta nu garanteaza independenta Indiei. Guvernul englez reactioneaza cu arestarea lui, impreuna cu alti 60.000 de oponenti, si nu este eliberat decat dupa doi an de detentie.

Parasiti India, aceasta declaratie din 1942 sfarseste prin a cristaliza rezistenta in jurul lui: considerat un fel de sfant si un conducator politic, Gandhi obtine retragerea britanica si independenta Indiei la 15 august 1947. Gandhi asista cu durere la diviziunea subcontinentului indian in doua state, India si Pakistan, care consfinteste separarea intre hinduisti si musulmani si care culmineaza la sfarsitul anului 1947 cu un razboi civil, ce a costat viata a peste un milion de oameni si a pus pe drumuri sase milioane de refugiati. Atitudinea moderata a lui Gandhi in problema scindarii tarii a provocat ura unui fanatic hindus, care-l asasineaza la 30 ianuarie 1948, in timpul unei ceremonii religioase. Incinerarea sa publica a provocat manifestari extraordinare de doliu popular.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mahatma gandhi parintele independentei indiei revolta neviolente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2379 (s) | 34 queries | Mysql time :0.081170 (s)