News Flash:

Manastirea-cetate Berca, poarta fortificata a Vaii Buzaului - FOTO

10 Mai 2015
789 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea-cetate Berca este amplasata pe un varf de deal la intrarea in localitatea cu acelasi nume, avand o larga deschidere spre padurile seculare din apropiere, motiv pentru care istoricii o considera o veritabila poarta fortificata a Vaii Buzaului.

A fost conceputa ca manastire de tip cetate, curtea centrala si biserica fiind imprejmuite cu ziduri mari de caramida, asemenea celorlalte asezaminte brancovenesti. Totodata, clopotnita era folosita ca turn de observatie, iar un tunel subteran permitea retragerea in padurile din apropiere.

'Manastirile-cetate reprezinta o gaselnita a domnitorilor valahi pentru a insela vigilenta turcilor si a eluda interdictia impusa de Poarta otomana de a se construi cetati fortificate in tarile romane, din clopotnita se supravegheau miscarile de trupe si tot de acolo se tragea clopotul de alarma sau, dupa caz, pentru slujba duminicala', sustine scriitorul D. I. Delapetra.

Manastirea-cetate Berca a fost construita pe inaltimea dominanta la iesirea raului in Campia Buzaului, de la care, potrivit istoriei locului, poate deriva si numele de Berca, denumire de sorginte vizigota (bhergh-inalt).

Vezi si Castelul renascentist din Satu Mare, victima razboiului

'Biserica fortificata a constituit, cu certitudine, un punct de observatie si de rezistenta deosebit de eficient, care putea controla, practic, ceea ce am putea numi, in termeni militari, Poarta Buzaului. Manastirea Berca impresioneaza in primul rand prin dispunerea sa, ca un veritabil strajer in calea furtunilor, pe botul de deal de langa localitatea cu acelasi nume', a declarat pentru AGERPRES colonel Mircea Tanase, istoric militar.

Potrivit acestuia, 'asezamantul a fost construit la scurta vreme dupa biserica Adormirea Maicii Domnului din Ramnicu Sarat, cea care este considerata deschizatoare a seriei de ctitorii a marelui spatar Mihail Cantacuzino, Fundenii Doamnei, Coltea, schitul Titireciu din Ocnele Mari, si de afirmare plenara a stilului brancovenesc, biserica de la Berca fiind inrudita cu aceasta prin programul sau decorativ, conferind, astfel, judetului Buzau un rol primordial in consacrarea acestui original si valoros stil arhitectonic'.

Vezi si A fost pusa piatra de temelie pentru o noua biserica la Prislop

Manastirea de la Berca a fost construita in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, de stolnicul Mihalcea Candescu, impreuna cu sotia sa, Alexandrina Cantacuzino, si cu fiii lor, Serban, Mihalcea si Moise, la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Pisania manastirii consemneaza: Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu sporirea Duhului Sfant, ziditu-s-a din temelie aceasta sfanta si dumnezeiasca monastire, intru slava si lauda Atottiitorului Dumnezeu, de robul lui Dumnezeu Mihalcea vel Stolnicu si de roaba lui Dumnezeu Alexandrina Cantacuzino, sotul dumisale (...) si s-au zidit in zilele blagocestivului domn I. Constantin Basarab Voievod, la anul 7202 (1694), iunie, 6.

Biserica este construita in forma de cruce, cu o turla pe naos si un pridvor sprijinit pe stalpi din zidarie, inchis ulterior. Conform specialistilor in arta brancoveneasca, prezinta o arhitectura simpla, cu opt ferestre la exterior decorate cu chipuri de ingeri sculptate in piatra si un brau ce imita o funie impletita, specifice asezamintelor de cult ridicate in vremea domnitorului Constantin Brancoveanu.

Planul bisericii este triconic, turla, refacuta din lemn, se afla pe naos, iar pridvorul, initial deschis, cu arcade si coloane din piatra, a fost inchis si transformat in pronaos. Un element de mare valoare artistica reprezinta usa din lemn de la intrare, dintre fostul pridvor, actualmente inchis, si pronaos, alcatuita din doua scanduri de stejar, o adevarata capodopera de arta decorativa, acoperita integral.

Portalul de la intrarea in pronaosul bisericii, cu o sculptura fina, atent elaborata, reprezentand o retea de vita de vie, cu vrejuri rasucite, frunze si ciorchini, este de o frumusete aparte. La partea superioara, usa are sculptate numele ctitorilor. Ancadramentul din piatra de la intrarea in pronaos, atribuit vestitului pietrar italian Mira, care a lucrat si la alte biserici cantacuzine, sporeste valoarea artistica a acestui lacas de cult. Intre pronaos si naos sunt trei arcade semicirculare, sprijinite pe patru coloane, in piatra carora sunt sculptate vrejuri de vita de vie, un element decorativ care isi gaseste, desigur, radacinile in traditia viticola a dealurilor buzoiene. Bogatia si frumusetea decorului sculptat in piatra si lemn reprezinta o adevarata capodopera de arta decorativa, situand aceasta biserica in randul edificiilor de prim rang ale monumentelor brancovenesti.

Boltile interioare ale naosului sunt sprijinite pe console profilate dezvoltat, iar bolta absidei de la altar are o calota sferica, sprijinita pe pandativi (triunghi sferic cu varful in jos), element mai rar intalnit in vechea arhitectura bisericeasca romaneasca, iar pardoseala este cea originala, din lespezi de piatra calcaroasa.

In biserica de la Berca sunt reprezentate mai multe scoli de pictura si arta bisericeasca, de la Parvu Mutu si Gheorghe Tattarescu, la pictori restauratori din secolul al XXI-lea. Biserica pastreaza partial pictura originala a marelui Parvu Mutu, zugravul de subtire al familiei Cantacuzinilor, care s-a afirmat pe deplin la biserica Adormirea Maicii Domnului din Ramnicu Sarat. La Berca se mai pastreaza din pictura originala doar cateva fragmente, printre care portretele Cantacuzinilor, familie inrudita cu cea a ctitorilor Candesti, dar si portretul artistului si cel al sotiei sale, frumos pictate pe interiorul arcadei dintre pronaos si naos.

"Biserica actuala pastreaza pictura de secol XVII in proportie de 70-80 la suta, la fel si usa de la intrare in biserica, broderie in lemn de stejar, al doilea monument de arta brancoveneasca din tara, inscriptia ctitorului, stolnicul Mihalcea Candescu si Alexandrina Cantacuzino. Broderia in piatra, coloanele si portalul sunt de la 1694, catapeteasma este de secol XIX, pictata de Nicolae Teodorescu si Gheorghe Tattarescu", a declarat pentru AGERPRES maica stareta Casiana.

Potrivit acesteia, in biserica se mai afla trei icoane pictate intre anii 1740-1750, pictura de secol XX, dar si pictura de secol XXI, apartinand restauratorului Ion Chiriac.

"In 2004-2005, timp de un an s-a decopertat pictura realizata de Nicolae Teodorescu si Gheorghe Tattarescu in secolul al XIX-lea si s-a ajuns la pictura originala apartinand lui Parvu Mutu. Aceasta a fost conservata in mare parte si s-a reusit in buna parte integrarea si completarea sa, dar din nefericire nu s-au mai obtinut fonduri, iar lucrarea a ramas santier deschis", a mai spus maica stareta Casiana.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Manastirea-cetate_Berca2.JPG
manastirea-cetate berca deschidere padurile seculare vaii buzaului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1579 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012718 (s)