News Flash:

Manastirea Cozia, ctitoria lui Mircea cel Batran

18 Iunie 2013
4230 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Cozia, este o ctitorie a lui Mircea cel Batran. Este situata langa Olt. A fost construita, conform legendei, in apropierea altei manastiri construita de Negru Voda.
Este inaugurata la 18 mai 1388, prin hrisovul voevodului Mircea cel Batran care spunea:
„...a binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost inainte satul boierului domniei mele Nan Udoba.”
Hrisovul este totodata si actul de atestare a localitatii Calimanesti, judetul Valcea, pe teritoriul careia se afla.
Pictura interioara este facuta intre anii 1390 - 1391. Mircea cel Batran s-a preocupat permanent de inzestrarea si infrumusetarea manastirii prin intarirea drepturilor de proprietate asupra mai multor sate si mosii. De asemeni ii va da dreptul de exploatare a sarii din salinele de la Ocnele Mari. Manastirea avea robi tigani care erau folositi atat la exploatarea sarii, cat si la spalarea nisipurilor aurifere de pe Olt si Valea lui Stan de pe Lotru.
Prin comorile de arta din cuprinderea ei, Manastirea Cozia a pus la indemana cercetatorilor un bogat, interesant si variat material arhitectonic, de sculptura in piatra sau lemn si pictura murala. Poetilor si scriitorilor le-a oferit teme pentru operele lor. In decursul framantatei noastre istorii, manastirea a fost si un insemnat punct strategic. Fiind unul dintre cele mai vechi si complexe monumente istorice si de arta, bucurandu-se si de o pitoreasca situare, Cozia este mult cautata de pelerinii din tara si din strainatate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea cozia legendei negru voda pictura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1608 (s) | 35 queries | Mysql time :0.021201 (s)