News Flash:

Manastirea Cutlumus de pe Muntele Athos - FOTO

15 Ianuarie 2016
1492 Vizualizari | 0 Comentarii
Cutlumuz1
Manastirea Cutlumus (sau Cutlumuz) (gr.: Κουτλουμουσίου) este o manastire de pe Muntele Athos. Se afla la cateva minute de Karyes (capitala Sf. Munte Athos).

Dupa manastirile Marea Lavra, Vatoped, Iviru, Hilandaru si Dionisiu, urmeaza in ierarhia athonita cea de a sasea manastire: Cutlumus, cu hramul Schimbarii la Fata a Domnului. Originea numelui ei se pierde in negura vremii, undeva la inceputurile manastirii, in secolele X-XI. Potrivit unor surse, ar fi vorba de numele fondatorului, Kutlumuz, un turc care s-a crestinat, altii spun ca s-ar traduce „sfantul care a venit din Etiopia”, iar altii considera ca Kutlumus inseamna, intr-un vechi dialect arab, „Hristos Mantuitorul”, cel caruia ii este inchinata manastirea.

Prima atestare documentara a manastirii este din 1169 si primele ajutoare din tarile romane au sosit in timpul domniei lui Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364). Adevarata ei inflorire incepe insa cu staretul Hariton, cel care a refacut-o cu ajutorul lui Vladislav I (Vlaicu voda), domn al Tarii Romanesti intre 1364-1374. Hariton s-a implicat atat de mult in ridicarea Manastirii Cutlumus, incat in 1394 aceasta era supranumita „Manastirea lui Hariton”. Astfel, el a facut nu mai putin de sapte drumuri in Tara Romaneasca, obtinand ajutoarele promise de Vlaicu voda, care se angajase spunand: „Voi inconjura cu ziduri si cu turn de intarire manastirea, voi inalta biserica, trapeza, chilii, voi rascumpara mosii si voi da animale, ca prin aceasta sa fie pomeniti parintii Domniei Mele si eu...”

Vezi si Biserica din Capu Dealului, Dragasani - FOTO

In contextul relatiei speciale dintre staretul Hariton si Tara Romaneasca, este cunoscuta corespondenta sa cu voievodul roman, care cerea, in schimbul ajutoarelor pe care urma sa le trimita, ca monahilor romani de la Cutlumus sa li se permita sa duca o viata de sine. Se pare ca staretul Hariton a incercat sa-l convinga pe domnitor asupra importantei vietii de obste, pe care o numea „rai pe pamant”, insa tot ce a obtinut a fost ca staretul Manastirii Cutlumus sa fie intotdeauna ales dintre calugarii greci (ce duceau viata de obste).

Vezi si Legenda manastirii Dintr-un Lemn

Intre 1372-1380, Hariton avut functia de mitropolit al Ungrovlahiei. Cuvantul lui Hariton catre urmasi: „Pe cine va alege Dumnezeu sa fie mitropolit in Tara Ungrovlahiei, sa fie ctitor al Manastirii Cutlumus si sa o ajute cu zel ca si noi, iar manastirea sa fie datoare a-l scrie la Sfanta Proscomidie ca ctitor...”.

Intre ctitorii Cutlumusului s-au adaugat, rand pe rand, Mircea cel Batran, Laiota Basarab, Basarab cel Tanar, Vlad al IV-lea Calugarul, Vlad al VI-lea Inecatul, Vlad al VII-lea Vintila si nu in ultimul rand Radu cel Mare si Neagoe Basarab. Acesta din urma a ridicat aici Biserica Sf. Nicolae, chilii, trapeza (sala de mese), pivnita, brutaria, bucataria, hambarul, bolnita, arhondaricul (pentru primirea oaspetilor) si alte constructii, a acoperit biserica cu plumb si i-a pus geamuri, a construit port intarit cu zid si a numit Cutlumusul „Lavra cea Mare” a Tarii Romanesti.

Au contribuit, de asemenea, Elisabeta Movila si Gavril Movila, urmati de Matei Basarab, care a ajutat la repararea picturii bisericii si a reconfirmat inchinarea catre Cultumus a Manastirii Clocociov. O serie de domnitori fanarioti, ca Alexandru Ipsilanti, Ioan Gheorghe Caradja, Mihail Sutu si Alexandru Moruzi, si-au legat numele de Cutlumus.

Ultima mare danie romaneasca catre aceasta manastire si, se pare, chiar catre Athos, ii apartine mosieresei Marghioala Procopie Canusi, cu ajutorul careia Cutlumusul s-a putut reface dupa incendiul devastator din 1870.

In Manastirea Cutlumus, care numara in prezent 30 de calugari, se pastreaza o parte din lemnul Sfintei Cruci, piciorul Sfintei Ana (moaste intregi), mana Sf. Grigore Teologul si capul Sf. Alipie Stalpnicul, toate daruite manastirii de primul sau ctitor, imparatul bizantin Alexie I Comnenul (1081-1118), cat si multe alte fragmente din moastele altor 70 de sfinti. Ca si in celelalte manastiri athonite, si aici se pastreaza o biblioteca impresionanta continand, printre altele, 662 de manuscrise (din care 100 pe pergament).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Cutlumuz2
manastirea cutlumus manastire muntele athos karyes marea lavra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1695 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018972 (s)