News Flash:

Manastirea Plesesti - legenda blestemelor haiducului Dragu - FOTO

30 Martie 2015
1431 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Plesesti
In judetul Valcea exista o comuna a carei denumire se pierde undeva intre originile poloneze, lucru extrem de ciudat avand in vedere ca asezarea geografica a acesteia este mai aproape de bazinul Olteniei decat de Ardeal, dar influenta slavona vine, se prea poate, dupa cum spun anumiti istoricii, "pe malurile Dunarii, dinspre slavii sarbi decat direct dinspre polonezi".
Cu toate acestea, comuna Rosiile apare in primele documente oficiale drept comuna "Roschy, sat cu o biserica, o curte boiereasca, un pod, o moara, o padure, vii pe Tzerna, situat pe Oltezul".
Localitatea este de fapt legata de istoria polcovnicului Nicolae Plesoianu, polcovnicul fiind grad militar in armata polona, dar date mai multe nu sunt inca pe aceasta linie. Decat despre faptul ca polcovnicul este membru al uneia din cele mai mari familii boieresti, cunoscuta prin contributia la revolutia pasoptista si la emanciparea romanilor, Plesoienii fiind dregatori ai statului in secolul al XIX-lea si cei care au pus bazele primelor garnizoane militare din judetul Valcea.
Daca originile comunei Rosiile se pierd intr-o legenda poloneza, un alt mister, de fapt o legenda dainuie si astazi cu privire la existenta unei biserici pe teritoriul localitati, biserica din Plesesti, denumita si manastire, desi nu are chilii, nu are un sistem de organizare tipic acestor lacase de cult, dar care s-a nascut extrem de greu, o zidire ce a durat aproape 200 de ani, conform agerpres.ro.

Vezi si Muzeul Memorial Ady Endre din Oradea - FOTO
Manastirea Plesesti cunoaste o legenda insa pe doua planuri, ce insa aduce cu sine si anumite anomalii in care si acum cred localnicii din Rosiile.
"In memoria colectiva, biserica de la Plesesti este denumita 'manastire', desi imprejurul ei nu au fost descoperite urme de chilii, dar in mod similar, la Vaideeni, de pilda, localnicii isi denumesc bisericile de zid 'manastiri', probabil prin asociere cu biserica manastirii Hurezi si pentru a le deosebi de vechile biserici de lemn, carora si astazi le spun 'cimitire'.
Legenda haiducului Dragu, ctitor de biserici la Plesesti, Roesti si Gradistea, s-ar putea referi la biserici mult mai vechi decat cele actuale, desi este foarte putin probabil ca un haiduc sa fi construit o biserica in arealul puternicilor boieri Paraieni sau Plesoieni", a declarat prof. Ligia Rizea, specialist in probleme de patrimoniu.
Cu toate astea, biserica din Plesesti, Rosiile, este printre putinele din tara care are pictata "Moartea cu coasa", nu se cunoaste pictorul, iar ctitorirea acesteia a durat aproape 200 de ani. Pentru simplul fapt ca mai multe intamplari neobisnuite, spun legendele, s-au petrecut cu mesterii zidari. Multi dintre acestia, fie s-au imbolnavit de tot felul de boli, fie in mod neobisnuit "au murit sau au ramas schilozi dupa ce au cazut de pe schele".

Vezi si Muzeul din Bistrita, reabilitat din fonduri norvegiene
Cert este ca biserica apare ca incepand a fi construita in 1633, iar data finala este 1791, anul cand lucrarile au fost terminate.
"Aceasta biserica este printre putinele care are pictate moartea cu coasa. De asemenea, inedit este si faptul ca de-a lungul timpului multi enoriasi au incercat sa o varuiasca, dar au avut o moarte suspecta la scurt timp. Daca esti in apropiere sau in incinta nu trebuie sa vorbesti de ea pentru ca ti se intampla lucruri neobisnuite", este de parere si preotul paroh Baescu.
In cea de a doua varianta, mai aproape de adevar, este faptul ca biserica a fost zidita timp de 200 de ani de sateni, functie de contributia lor financiara.
"Cei care au ridicat biserica 'din temelie', asa cum reiese din pisania din pridvorul bisericii, de deasupra usii de la intrare, sunt membri ai familiei Plesescu, preoti si diaconi, cu fiii, fratii si, probabil, alte familii inrudite cu acestia, ajungandu-se la aproape toata comunitate.
Numele ctitorilor mentionati sunt urmatoarele: popa Ioan Plesescu si popa Preda Plesescu si diaconul Marin Plesescu cu fratii lui si Iordache Plesescu si popa Ioan etc. 
Ctitorii de mai sus incep pictarea bisericii in 1803, iar pictura este finalizata in 1828. Realizarea ei se face cu sprijinul polcovnicului Nicolae Plesoianu (mentionat impreuna cu sotia sa Maria) si al jupanului Dumitru Suditu, epitrop (impreuna cu sotia sa Casandra). Pomelnicul de pe peretele de nord din altar este foarte extins, continand peste 130 de nume, adica tot satul Plesesti de la acea vreme", spune prof. Ligia Rizea.
De altfel, in pomelnic apare si numele domnitorului Ioan Dumitru Ghica, precum si al episcopului de Ramnic din acea vreme.
Exista insa date cu privire la o biserica de lemn ce ar fi existat chiar pe locul acesta si care ar fi putut sa fie ctitoria haiducului Dragu, numai ca s-a luat decizia dupa ce boierii au cumparat mosiile respective, de a fi daramata, doar era opera unui haiduc, dusman clar al familiilor nobiliare, si de aici blestemul posibil abatut asupra mesterilor care au inceput lucrarea la noua biserica de zid.
Nu se stie care este varianta adevarata, un lucru este cert, manastirea din Plesesti, o biserica cu trei cupole, acoperita cu sita, cu trei stiluri de fresca, s-a nascut inaintea ctitoriei de la Hurezi si intregeste tabloul frumoaselor schituri, biserici si manastiri ale Valcii, taram ce poarta o istorie ecleziasta veche de peste 500 de ani, in urma careia judetul a primit denumirea de "Athos romanesc".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Manastirea_Plesesti2
judetul valcea ardeal malurile dunarii comuna rosiile roschy tzerna
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1722 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016840 (s)