News Flash:

Manastirea Putna amenintata de 15.000 de explozii de dinamita

18 Octombrie 2013
1952 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Putna ar putea fi asezata pe un zacamant de gaz metan. O echipa de geologi a inceput prospectiunile in zona localitatii. De teama unor eventuale efecte negative ale celor 15.000 de explozii de dinamita ce urmau sa aiba loc in luna august, conducerea Manastirii Putna a interzis accesul geologilor pe terenurile pe care le au in proprietate, scrie site-ul Stareanatiunii.com.
Potrivit unui reportaj realizat de televiziunea Intermedia Suceava, calugarii de la Manastirea Putna sustin ca o firma de prospectiuni geologice desfasoara explozii controlate in subteran. Oamenii dezvaluie ca firma SC Prospectiuni SA din Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, cauta prin explozii controlate hidrocarburi si gaze de sist.
Calugarii au descoperit ca unele izvoare sau fantani din jurul manastirii au fost poluate usor cu hidrogen sulfurat in urma prospectiunilor geologice. Monahul Iustin, consilierul juridic al Manastirii Putna, a facut demersurile legale catre autoritati pentru interzicerea prospectiunilor geologice pe teritoriul apartinand Manastirii Putna.
Parintele staret Melchisedec Velnic a cerut Prefecturii Judetului Suceava sa blocheze activitatea firmei care cauta in realitate gaze de sist si vor de fapt „transformarea Manastirii Putna intr-o noua Rosia Montana".
O echipa a companiei SC Prospectiuni SA Bucuresti a demarat la inceputul lunii iunie lucrari pentru prospectiuni seismice cu scopul descoperirii de noi rezerve de gaz metan, beneficiarii prospectiunilor fiind SC Aurelian Petroleum SRL, SNGN Romgaz SA si SC Raffles Energy SA.
Pentru ca potrivit avizului obtinut de la Agentia pentru Protectia Mediului prospectiunile vor fi realizate prin explozii de dinamita, conducerea Manastirii Putna a cerut firmei garantii ca lacasul de cult si mediul incojurator nu vor fi afectate.
„Activitatea SC Prospectiuni SA, desfasurata in perimetrul de 304 kilometri patrati Brodina-Ciumarna-Sucevita-Vicovul de Sus, prezinta riscuri grave pentru solul, subsolul, apele si padurile din vecinatatea Manastirii Putna si a Asociatiei Bucovina Verde. Metoda de lucru presupune detonarea unor cantitati de dinamita in fiecare din cele 15.000 de gropi sapate la 5-10 metri adancime si provocarea de unde seismice de pana la zece kilometri distanta care pot antrena dezechilibre naturale: spargerea pungilor de gaze de sulf din subsol, infestarea izvoarelor, declansarea de cutremure, degradarea solului si a monumentelor istorice", a explicat monahul Iustin Taban, consilierul juridic al Manastirii Putna.
Dupa mai multe schimburi de adrese intre Manastirea Putna si SC Prospectiuni SA, si vizite in teren ramase fara nicio concluzie, miercuri, la Manastirea Putna, au ajuns Mihail Mitroi, vicepresedinte al SC Prospectiuni SA, si Amalia Vieru, supervizor Romgaz SA. Cei doi s-au intalnit cu reprezentantii manastirilor Putna si Sihastria Putnei si ai Asociatiei Bucovina Verde, din care fac parte bisericile din nordul judetului Suceava. Reprezentantii Manastirii Putna nu au fost convinsi nici dupa aceste discutii si au tramis o noua adresa firmei SC Prospectiuni SA Bucuresti prin care solicita „incetarea imediata a oricaror activitati" pe terenul proprietate al manastirii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea putna zacamant gaz metan geologi geologice poluate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1746 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019300 (s)