News Flash:

Manastirea Radu Voda

21 Octombrie 2013
1799 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe locul unde se ridica astazi Manastirea Radu Voda s-au descoperit importante vestigii arheologice datate din perioada paleoliticului. In vremea geto-dacilor, asezarea de pe colina din apropierea Pietei Unirii de astazi dispunea de puternice fortificatii, constituindu-se intr-un punct strategic de prim rang.
Prima biserica de pe colina Radu Voda este atribuita domnitorului Mihnea cel Rau (1508-1509), cea de-a doua fiind ctitorie a domnitorului Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577), stranepot al lui Vlad Tepes. Fiul sau, Mihnea Turcitul, va inzestra manastirea cu mosii, sate si odoare de pret – sporind prestigiul ei in Tara Romaneasca. In timpul domniei sale, in manastire este infiintata prima biblioteca din Bucuresti. In 1595, Manastirea Radu Voda va fi incendiata de trupele lui Sinan Pasa, in retragerea acestora din calea armatei lui Mihai Viteazul. Radu Voda Mihnea reface din temelii manastirea, in 1625, inchinand-o Manastirii Ivirion din Athos.

Patriarhul Macarie al Antiohiei si Paul de Alep, vizitand Manastirea Radu Voda in 1653-1657, raman profund impresionati de arhitectura acesteia. Cutremurele din 1829 si din 1838 ii vor produce Manastirii Radu Voda mari pagube, fiind necesare ample lucrari de refacere. In 1875, Titu Maiorescu, in acea vreme ministru al cultelor, hotaraste daramarea unei parti insemnate din manastire – ca si a altor incinte manastiresti si hanuri din Bucuresti –, considerate cladiri insalubre. Biserica, turnul-clopotnita si o parte din chilii vor ramane totusi nedemolate.
Daca in perioada 1839-1847 la Radu Voda va functiona Seminarul Mitropoliei, iar mai tarziu, pentru o scurta perioada, Liceul Francez, la inceputurile perioadei comuniste va functiona aici o scoala de cadre de partid. Cladirile Seminarului Teologic, aflate la sud de biserica, dateaza din 1893, fiind construite prin grija lui Ion Scorteanu si a surorii sale Maria Schiopescu, ca internat al seminarului. In 1960, manastirea este desfiintata. PF Justinian va restaura biserica de la Radu Voda intre anii 1969 si 1974, locasul fiind resfintit in 1979. Pictura bisericii apartine parintelui arhimandrit Sofian Boghiu, in pronaos pastrandu-se totusi o parte insemnata din pictura lui Gheorghe Tattarescu. Manastirea a fost reactivata in 1998 de catre PF Teoctist.
In biserica Manastirii Radu Voda se afla mormantul Patriarhului Justinian Marina.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

1manastirea_radu_voda-1
vestigii arheologice geto-dacilor mihnea turcitul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1743 (s) | 23 queries | Mysql time :0.026902 (s)