News Flash:

Manolache Costache Epureanu, de doua ori prim-ministrul Romaniei

12 Noiembrie 2014
811 Vizualizari | 0 Comentarii
Manolache Costache Epureanu
Manolache Costache Epureanu a studiat in Germania, la Heidelberg, Berlin, Gottingen si Jena. La aceasta ultima universiate si-a sustinut, in 1839, doctoratul in drept. Intors in tara, dupa o scurta perioada in care a locuit la Paris, s-a implicat in miscarea de opozitie impotriva politicii domnului Mihail Sturdza, miscare aflata la originile revolutiei de la 1848. Printre participantii la aceasta avea sa se afle si Manolache Costache, motiv pentru care a fost intemnitat si apoi trimis la catre Turcia, sub escorta, impreuna cu alti cinci revolutionari. A evadat la Galati, ramanand in exil, apoi, pana in 1849, cand a revenit in Moldova.

Vezi si Octavian Goga in postura de „Duce” sau „Führer” roman

Dupa 1856, s-a implicat in luptele pentru Unire, in calitate de membru al Divanului Ad-hoc din Moldova (1857) si al Adunarii Elective a Principatului (1858). Cariera sa a luat o noua intorsatura dupa alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca. Intre 27 aprilie 1859 si 3 aprilie 1860, Manolache Costache a fost prim ministru in Moldova, calitate in care a facut primii pasi catre inlaturarea privilegiilor fiscale, a coordonat secularizarea averilor manastirilor neinchinate (chinoviilor), a luat masuri de modernizare a armatei (infiintarea unui batalion de geniu) si a incercat infiintarea unor institutii de credit (banca nationala si credit funciar).

Vezi si Inedita poveste a lui Lascar Catargiu

Intre 14 iulie 1860 si 14 aprilie 1861 a devenit singurul prim ministru moldovean al Tarii Romanesti. Aici a elaborat un interesant proiect de infiintare a unei Banci Nationale, cu capital majoritar privat, dar controlata de stat. Conflictul cu Adunarea Legislativa munteana a facut insa ca, la 14 aprilie 1861, cabinetul sau sa primeasca un vot de blam si sa fie dat in judecata, printre altele, pentru presupuse nereguli in alegeri si abuzuri in administratie. El a fost achitat de catre Inalta Curte de Casatie Si Justitie, la 18 septembrie 1862.

Vezi si Cum a obtinut Petru Groza mandatul de prim-ministru

Daca in perioada 1859 - 1861 Manolache Costache Epureanu a fost principalul colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza, el s-a indepartat treptat de acesta, apropiindu-se de conservatori. Dupa detronarea lui Cuza, la 11 februarie 1866, el a devenit unul dintre principalii lideri ai acestora. Majoritatea conservatoare din Adunarea Constituanta convocata in 1866 pentru a adopta prima constitutie interna a tarii l-a ales, astfel, presedinte al acesteia. In 1870, el a devenit prim ministru, neputand insa a se mentine din pricina tulburarilor interne cu care s-a confruntat. In guvernul Lascar Catargiu, el a devenit, tot pentru o scurta perioada (28 octombrie 1872 - 31 martie 1873), ministru al justitiei, functie din care s-a retras dupa ce Adunarea Deputatilor si Senatul au votat infiintarea unui Institut de Credit Funciar cu capital autohton (Manolache Costache sustinea infiintarea acestuia cu sprijinul capitalului strain). Conflictul cu mai multi lideri conservatori, inclusiv cu primul ministru Lascar Catargiu, l-a facut pe Epureanu sa se intoarca spre liberali. In 1876, el a devenit, astfel, primul sef de guvern reprezentand Partidul National Liberal, infiintat in 1875. S-a retras insa repede din aceasta functie, dezaproband punerea sub acuzare de catre Camera Deputatilor a majoritatii ministrilor fostului cabinet conservator. Din 1878. Manoalche Costache a inceput sa se apropie, din nou, de conservatori. Aceasta apropiere a fost nu doar reusita, dar politicianul a capatat suficienta autoritate in randul lor ca, la 3 februarie 1880, el sa devina primul lider al Partidului Conservator si autorul primului program politic al acestuia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

germania heidelberg berlin gottingen jena mihail sturdza moldova unire
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2333 (s) | 23 queries | Mysql time :0.087221 (s)