News Flash:

Marcomanii, un popor antic mai putin cunoscut

22 Ianuarie 2014
3004 Vizualizari | 0 Comentarii
Marcomanii (lat. Marcoman(n)i, in germana insemnand „locuitorii de la frontire”) au fost un trib antic germanic inrudit cu suebii si longobarzii. Acestia au fost mentionati de catre Cezar ca parte a armatei lui Ariovist si poate chiar prima invazie din timpul lui Gaius Marius. Au trait intre Rin, Main si Dunarea superioara (suprafata ocupata anterior de helveti) pana la sfarsitul secolului I i.Hr.
Oamenii de stiinta considera ca numele lor deriva, eventual, de la formele proto-germanice de marca (frontiera, granita) si barbati.
In a doua jumatate a primului mileniu i.Hr., marcomanii se aflau pe teritoriul Saxoniei si Turingiei de astazi. Marcomanii s-au stabilit in valea raului Main in jurul anului 100 i.Hr. In 58 i.Hr. marcomanii au facut parte probabil din alianta de triburi condusa de Ariovist si au participat la campania acestuia din Galia.
In anul 8 i.Hr., dupa invazia romana a nordului Germaniei, sub conducerea lui Nero Claudius Drusus si infrangerea lor, marcomanii s-au stramutat in Boemia, unde au aderat la coalitia tribala condusa de Marobodus.
Vezi si "Verisorii celor din Sentilese", un trib pe cale de disparitie 
In acelasi timp, marcomanii i-au alungat de pe acest teritoriu pe boi, de la care provine numele provinciei Boemia (Boiohemum). Marobodus, descendent al unui neam nobil si care in tinerete fusese instruit la curtea imparatului Octavian, a organizat armata dupa modelul roman. In anul 17, armata lui Marobod a fost distrusa de Arminius, iar marcomanii au fost nevoiti sa se retraga spre Dunare. Marobod a fost detronat de nobilime in anul 18 d.Hr. si s-a refugiat la Ravenna, unde a murit in anul 37 d.Hr.
In secolul al II-lea, marcomanii au intrat intr-o confederatie cu alte popoare, inclusiv quazi, vandali si sarmati impotriva Imperiului Roman. Acest lucru a fost, probabil, determinat de miscarile de triburi mai mari, cum ar fi gotii. Conform istoricului Eutropius, fortele imparatului Marcus Aurelius a luptat impotriva Confederatiei marcomanice timp de trei ani la fortareata Carnuntum in Pannonia. Eutropius a comparat razboiul si succesul lui Marcus Aurelius impotriva marcomanilor si aliatiilor acestora cu razboaiele punice. Comparatia a fost apta, acest razboi a marcat de un punct de cotitura si infrangeri romane semnificative, provocand moartea a doi comandanti ai Garzii pretoriene.
Vezi si 10 lucruri de stiut despre populatiile antice  
Razboiul a inceput in 166, cand marcomanii au coplesit apararea dintre Vindobona si Carnuntum, au strapuns granita provinciilor Pannonia si Noricum, pustiind Flavia Solva si au putut fi opriti doar putin timp inainte de a ajunge la Aquileia la Marea Adriatica. Razboiul a durat pana la moartea lui Marcus Aurelius, survenita in 180. S-a dovedi a fi doar un succes limitat pentru Roma, fluviul Dunarea a ramas ca frontiera a Imperiului pana la caderea finala a Occidentului.
Crestinarea marcomanilor a avut loc sub regina lor Fritigil la mijlocul secolului al IV-lea, care a corespondat cu Ambrozie de Milan. Exista un alfabetul runic numit rune marcomanice, dar nu sunt considerate a fi legate de marcomani.
Dupa trecerea Pirineilor in 409, un grup de marcomanice, quazi si buri s-au stabilit in provincia romana Gallaecia (Galicia moderna si nordul Portugaliei), fiind considerati foederati si fondand Regatul sueb al Galiciei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marcomanii trib antic germanic suebii longobarzii cezar gaius marius
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1594 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018770 (s)