News Flash:

Marea invazie mongola

5 Noiembrie 2013
6314 Vizualizari | 0 Comentarii
Invazia mongola in Europa a avut loc in secolul al XIII-lea, sub conducerea lui Subutai, si a inceput cu distrugerea principatelor de est ale slavilor, cum ar fi Kievul si Vladimirul. Mongolii au invadat apoi Regatul Ungariei (Batalia de la Mohi), sub comanda lui Batu Han, nepotul lui Ginghis Han, si apoi Polonia fragmentata (Batalia de la Legnica), sub comanda lui Kadan, un alt nepot al lui Ginghis Han.
Batu Han era interesat in primul rand de asigurarea frontierelor vestice ale noilor sale cuceriri din Rusia de azi, si doar dupa distrugerea armatelor maghiare si polone a inceput sa se gandeasca la cucerirea Europei de Vest. Cronicile mongole arata ca Subutai planuia cucerirea tuturor tarilor europene, incepand cu un atac de iarna asupra Austriei si alte state ale Sfantului Imperiu Roman, dar a fost chemat inapoi in Mongolia in urma mortii lui Ögedei Han. Pentru mongoli, invaziile din Europa erau un teatru de operatiuni de importanta redusa, sub cele din Orientul Mijlociu si China dinastiei Song.
O data cu secolul al XII-lea, a inceput expansiunea mongolilor, triburi razboinice care locuiau in nordul Chinei. Sub autoritatea legendarului Ginghis Han, primul unificator al mongolilor, s-a constituit un vast imperiu. Acesta s-a divizat insa la moartea marelui sef. Marea invazie mongola de la mijlocul secolului al XIII-lea a dus la formarea unui nou stat mongol - Hoarda de Aur. Autoritatea sa asupra teritoriilor dintre Muntii Ural si Dunare se va exercita pana spre mijlocul secolului al XV-lea.
In Europa rasariteana, navalirile barbare au durat aproape fara incetare din secolul IV-lea pana in secolul al XIV-lea. Principalele popoare ale acestei zone, rusii, polonii, romanii si cehii, au fost expusi invaziilor asiatice inainte de a constitui state puternice. In secolul al XII-lea, o mare amenintare a venit dinspre triburile mongole din nordul Chinei care ocupau regiunea desertului Gobi, la frontiera Manciuriei.
Tatarii, sau mongolii, locuiau in vastele stepe asiatice, intre padurea din nord si muntii din sud. Aceasta zona a fost intotdeauna un rezervor de popoare nomade , crescatori de cai. In cautare de pasuni si de prada, aceste popoare tulburau mereu pacea, pustiind teritoriile pe care le cotropeau.
Catre 1200, Ginghis Han a reusit sa unifice sub autoritatea sa toate triburile mongole. El a profitat de rivalitatea dintre ele pentru a le supune cu ajutorul cetelor sale de calareti. Imperiul pe care l-a intemeiat se intindea din China de nord pana in Rusia.
In anul 1227, succesorii lui Ginghis Han, sub conducerea Marelui Han Ogodai, au continuat cuceririle atat spre vest, catre Europa, cat si spre sud-est, inspre China. Batu Han a inceput cucerirea Rusiei, ocupand in scurt timp cnezatele Moscovei, Kievului si Novgorodului. De la Kiev, armata mongola s-a impartit in trei grupuri. Primul grup a pustiit Polonia pana in Silezia. Al doilea a patruns in Ungaria si a zdrobit pe malul raului Sajo armata maghiara, ajungand pana in Dalmatia. Al treilea grup a strabatut Moldova si Muntenia, apoi a patruns in Transilvania, unde a distrus Alba Iulia,Rodna, Clujul, Oradea si Sibiul.
Moartea Marelui Han Ogodai, in 1241, l-a determinat pe Batu sa se retraga in Asia. Acolo, mongolii vor cuceri Bagdadul (1258), isi vor organiza un stat puternic in Iran, iar urmasii lor din veacul al XVI-lea vor crea un alt imperiu in nordul Indiei.
Marea armata s-a retras, dar sudul Rusiei, Moldova si o parte a Munteniei au ramas sub dominatia mongolilor. Ei au intemeiat in nordul Marii Negre un stat, cunoscut sub numele de Hoarda de Aur. In secolul al XIV-lea, acest stat se intindea de la Ural la Dunare. Popoarele din aceasta zona au fost nevoite sa recunoasca suzeranitatea hanilor, care isi aveau resedinta la Sarai, pe malurile Volgai.
Ocuparea stepelor sudice de catre tatari a avut urmari importante pentru popoarele din Europa orientala. Ea a intrerupt, pentru mult timp, legaturile dintre Rusia si Bizant si a intarziat, pentru cateva secole, inaintarea rusilor spre Marea Neagra si Dunare. In acest interval, s-a definitivat procesul de constituire a poporului roman. La sud de Carpati, tatarii au distrus stapanirea cumanilor si au franat expansiunea statului ungar. Ungurii si cumanii nu au mai putut impiedica dezvoltarea voievodatelor romanesti amintite pentru prima data de documente in anul 1247. Marele lor merit a fost ca au instituit „pacea mongola”, tot asa cum, in antichitate, un alt mare imperiu cuceritor instituise „pacea romana”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

invazia mongola europa subutai mongolii ginghis han
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1728 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015619 (s)