News Flash:

Marele imparat roman Galerius

11 Octombrie 2013
1750 Vizualizari | 1 Comentarii
Galerius Maximianus (cca. 250 - 5 mai 311), sau Gaius Galerius Valerius Maximianus, a fost un imparat roman in perioada 305-311.
Nascut in apropiere de Zaicear, pe Valea Timocului (astazi in Serbia) intr-o familie de tarani, Galerius imbratiseaza cariera armelor, urca pe scara ierarhiei militare in timpul domniilor imparatilor Aurelian si Probus. Se pare ca tatal lui era trac, iar mama sa purta numele de Romula si era de origine dacica.
In cadrul primei tetrarhii este desemnat (1 martie 293) de catre Diocletian, Caesar, raspunzator de guvernarea provinciilor dunarene. Galerius respinge atacurile sarmatilor, carpilor, bastarnilor la frontiera danubiana, luand de sase ori titlul de Carpicus Maximius si participa, alaturi de Diocletian, la razboiul victorios impotriva Persiei Sasanide (297-298). A divortat de prima sotie si s-a casatorit cu Valeria, fiica lui Diocletian.
A contribuit in mare masura la reconstituirea Limes-ului dobrogean. Bucurandu-se de mare incredere in fata lui Diocletian, mai ales dupa victoria impotriva persilor, Galerius l-a determinat sa dea o serie de decrete impotriva crestinilor (303-304).
Augustus al Orientului in cea de-a doua tetrarhie (1 mai 305), isi consolideaza pozitia dominanta prin desemnarea lui Flavius Severus ca Augustus in Occident si a nepotului sau, Maximinus Daia, Caesar. Proclamarea lui Constantin cel Mare ca imparat de catre trupele din Britannia si a lui Maxentius in Italia (306), precum si moartea lui Severus II (307) contribuie la destramarea treptata a tetrarhiei, incheiata odata cu moartea sa. Sprijinitorul cel mai zelos al politicii anticrestine a lui Diocletian, Galerius a promulgat totusi, cu cateva zile inainte de moarte, la 30 aprilie 311, un edict de toleranta fata de noua religie.
„Tot atunci, situatia crestinilor in Imperiu avea sa se schimbe cu totul, fara vreo interventie in acest sens din partea lui Constantin. Adevaratul edict de toleranta a fost emis in 311, de Galerius. El proclama recunoasterea crestinismului ca religie si dadea crestinilor dreptul de a se intruni, sub conditia de a nu tulbura ordinea publica; in schimb, crestinii aveau datoria sa se roage zeului lor pentru prosperitatea imparatului si a statului roman. Explicatia emiterii acestui edict, surprinzator daca ne gandim ca mai inainte de anul 311, Galerius ii persecutase cu asprime pe crestini, trebuie cautata, poate, in starea de deruta in care acesta se gasea in acel moment, atins fiind de o boala necrutatoare, de pe urma careia avea sa si moara in scurta vreme: este de crezut, de asemenea, ca romanii incepusera sa se sature de atatea persecutii, vadit zadarnice, impotriva crestinilor. Oricum, adevaratul edict de toleranta este cel al lui Galerius, iar traditia care staruie sa-i transfere meritul asupra asa numitului - in chip impropriu, cum vom vedea - «edict din Milan» nu este conforma cu realitatea.” — Paul Lemerle, Istoria Bizantului
Dupa spusele lui Lactantius, imparatul Galerius si-a afirmat originea dacica si s-a declarat dusman al numelui Roman, propunand chiar ca imperiul sa se numeasca nu roman ci Imperiul Dac, spre oroarea patricienilor si senatorilor. El si-a exprimat atitudinea anti-romana imediat ce avut functia de imparat, tratand cetatenii romani cu cruzime exemplara, asa cum cuceritorii ii trateaza pe cuceriti, totul in numele aceluiasi tratament pe care victoriosul Traian l-a aplicat cu doua secole inainte poporului lui dac.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

galerius maximianus razboiul victorios persiei sasanide
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

stefan  | #231
un articol prost si slab documentat, fara note critice si tot ce mai comporta necesarul minim pentru un text de calitate; ca de altfel toate articolele de pe acest site. Daca totusi pana la ultimul paragraf a mai fost cat de cat acceptabil, cu acest ultim paragraf ati faultat in cel mai brutal mod cu putinta istoria, tracomania s-a manifestat
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1710 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011045 (s)