News Flash:

Marele preot al lui Zamolxis - Deceneu

5 Decembrie 2013
2868 Vizualizari | 0 Comentarii
Lui Burebista trebuie sa-i recunoastem, astazi, geniul militar, de strateg, politician si administrator al celui mai intins teritoriu cunoscut vreodata de regatul dac, lui Deceneu ii putem atribui reforma morala, religioasa si spirituala a stramosilor nostrii traitori in secolul I i.e.n.
Filosof, astronom, mare preot, vice-rege si apoi rege al dacilor
Despre Deceneu se poate spune,cu siguranta,ca a reprezentat cea mai importanta personalitate a regatului dac, dupa cea a lui Burebista. El este artizanul reformei morale si religioase a statului dac, printr-o serie de masuri menite sa omogenizeze societatea geto-daca, potrivit adevaruldespredaci.ro.
Deceneu este cel care ii indeamna,cu ajutorul regelui Burebista, pe daci, la abstinenta de la excese si la o viata cumpatata, prin interzicerea culturii vitei-de-vie si a practicilor dionysismului.
Strabon spune: “Burebista … si-a luat ca ajutor pe Deceneu, un barbat vrajitor, care umblase multa vreme prin Egipt, invatand acolo unele semne profetice, datorita carora sustinea ca talmaceste vointa zeilor. Ba inca, de la un timp era socotit si zeu, asa cum am aratat cand am vorbit de Zamolxe. Ca o dovada de ascultarea ce i-o dadeau getii, este si faptul ca ei s-au lasat induplecati sa-si starpeasca viile si sa traiasca fara vin” (Geografia:VII,3,11)
Tot el, se pare, ca este cel ce a interzis poligamia, o practica care, anterior pontificatului sau, era uneori intalnita in Dacia.
Mai mult, dupa stabilirea locuintei preotilor daci pe muntele Kogaion, el reformeaza pontificatul zamolxian, precum si ierarhia sociala, impartindu-i pe daci in ordinal pilatilor si cel al comatilor.
Politica de reforme sociale a fost continuata de activitati in zona astronomiei si a arhitecturii, respectand, in cel din urma caz, reguli pe care Deceneu si le-a insusit in Egipt si Orient,zone in cares, pun izvoarele vremii, acesta a calatorit.
Datorita lui Deceneu, preotii geto-daci au ajuns la un nivel de cunostinte inalt, laudat, de pilda, de Dio Hrisostoma in secolul I d.H.
Tot in zona spiritualitatii poporului sau, marele preot actioneaza in directia impiedicarii patrunderii in Dacia a cultelor straine, considerate a fi perturbatoare spiritual si corporal pentru dacii sai.
Dupa moartea lui Burebista, in anul 44 i.e.n, Deceneu devine rege al regatului dac intracarpatic, unul dintre cele patru, ulterior cinci teritorii in care a fost impartit statul creat de marele sau suveran, pe care il conduce pana la moartea sa, in anul 27 i.e.n.
Un om de o eruditie superioara timpului sauObservand inclinatia lor de al asculta in toate si inteligenta lor nativa, el i-a initiat (pe daci) in aproape toata filosofia, caci era maestru priceput in aceasta. El i-a invatat etica, dezvatandu-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit in fizica, facandu-i sa traiasca potrivit cu legile naturii, pe care gotii, transcriindu-le, le pastreaza pana azi [sec VI e.n.] cu numele de belagines; i-a invatat logica, facandu-i superiori celorlalte popoare in ce priveste mintea; aratandu-le practica i-a indemnat sa-si traiasca viata in fapte bune; demonstrandu-le teoria, i-a invatat sa contemple cele 12 semne ale zodiacului, iar prin ele mersul planetelor si toata astronomia, lamurindu-i cum creste si scade discul lunii si cu cat globul de foc al Soarelui intrece masura rotunjimii Pamantului si le-a expus sub ce nume si sub ce semne cele 345 de stele trec de la rasarit la apus, ca sa se apropie sau sa se departeze de polul ceresc.”, ne relateaza Iordanes in lucrarea sa, Getica.
Acesta adauga: “Vezi ce placere (este) ca niste oameni prea viteji sa se indeletniceasca  cu doctrinele filosofice, cand mai aveau putin ragaz  de razboaie. Puteai sa-l vezi pe unul cercetand pozitia cerului, pe altul proprietatile ierburilor si ale arbustilor, pe acesta studiind cresterea si scaderea Lunii, pe celalalt observand eclipsele soarelui si cum, prin rotatia cerului, Soarele vrand sa atinga regiunea orientala, este adus inapoi in regiunea occidentala. Getul se linisteste de indata ce primeste explicatia acestor lucruri. Aceasta si multe altele, invatand Deceneu pe geti, prin stiinta sa,a stralucit in mijlocul lor ca o adevarata minune.”
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

burebista deceneu reforma morala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1685 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012556 (s)