News Flash:

Mari actori ai lumii - Edward G. Robinson

18 Septembrie 2013
2845 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe numele adevarat Emmanuel Goldenberg, s-a nascut la data de 12.12.1893, Bucuresti, Romania.
Actor american de teatru si film de origine romana. Studiaza la "American Academy of Dramatic Arts". Debutul scenic, ca si intreaga lui activitate interpretativa, l-a impus printre personalitatile marcante ale vietii teatrale americane. Debuteaza pe ecran in 1923. 
Consacrarea cinematografica si-o datoreaza aparitiei (cu rol de gangster) in Micul Cezar, unul dintre primele filme americane de serie neagra. De acum inainte, actorul va traversa un repertoriu filmic populat din abundenta de cele mai pitoresti figuri interlope: infractori marunti, caizi inteligenti si cinici ori asasini feroce. Tuturor acestor roluri, Edwards Robinson le insufla o identitate psihologica si o forta dramatica impresionante. 
Marile sale posibilitati de expresie, acea facultate dramatica capabila sa transfigureze materia, nu totdeauna semnificativa a subiectelor in care joaca, i-au conferit lui E.R. o celebritate neegalata in epoca decit de Humphrey Bogart. Extrem de dotat in arta compozitiei de caractere, E.R. va avea posibilitatea sa rectifice, pe parcurs, trasaturile de caracter prea liniare ale gang-man-ului umanizindu-i structura elementara cu o intelegere care trece dincolo de gustul violentei si spiritului vindicativ.
Confundat de regula cu personajul gangsterului din filmele interbelice de gen, caruia ii da un aer de psihopat facindu-l sa oscileze intre sadism si lasitate. Este emploi-ul la care revine adesea de-a lungul intregii sale cariere si care ajunge sa se suprapuna peste imaginea altui tip de roluri. 1972 - Premiul Oscar onorific acestui "mare actor, remarcabil patron al artelor si devotat cetatean... pe scurt un om al Renasterii. Din partea prietenilor lui din industria pe care o iubeste".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

emmanuel goldenberg romania american cinematografica gangster
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1580 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014004 (s)