News Flash:

Mari fizicieni si academicieni din Iasi, omagiati la Universitatea Tehnica

28 Aprilie 2015
546 Vizualizari | 0 Comentarii
In perioada 8 - 9 mai, la Iasi va avea loc Sesiunea Stiintifica Omagiala, dedicata aniversarii a trei personalitati marcante ale Scolii Iesene de Electrotehnica. Programul debuteaza vineri, 8 mai, de la ora 16:00, cu dezvelirea bustului profesorului Nicolae V. Botan, urmand ca sambata, 9 mai, de la ora 9:00, sa se desfasoare o sesiune de comunicari stiintifice care vor cuprinde evocari ale celor trei personalitati, urmate de comunicari stiintifice despre dezvoltarea invatamantului in domeniul Actionarilor Electrice din Romania. Evenimentul este organizat de Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" (UTI) Iasi.
Stefan Procopiu (1890 – 1972) – 125 de ani de la nastere – fizician, profesor universitar si inventator roman, membru titular al Academiei Romane si primul decan al Facultatii de Electrotehnica din Iasi intre anii 1937 si 1940. A descoperit magnetonul Bohr-Procopiu si efectul Procopiu de depolarizare a luminii.
Dragomir Hurmuzescu (1865 – 1954) – 150 de ani de la nastere – fizician, inventator, profesor la Universitatea din Iasi si la Universitatea din Bucuresti, membru corespondent al Academiei Romane, a fost fondatorul invatamantului electrotehnic din Romania. A pus bazele primului laborator de electricitate din tara, transformat apoi in Scoala de Electricitate de pe langa Universitatea din Iasi. A fost ctitor al radiofoniei romanesti.
Nicolae V. Botan – (1915 – 1985)  – 100 de ani de la nastere – personalitate a invatamantului electrotehnic iesean, fondatorul scolii romanesti de actionari electrice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iasi uti stefan procopiu dragomir hurmuzescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1880 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017450 (s)