News Flash:

Maria Cutarida Cratunescu, prima femeie medic din Romania

23 Octombrie 2013
1439 Vizualizari | 0 Comentarii
Maria Cutarida Cratunescu (n. 10 februarie 1857, Calarasi - d. 10/16 noiembrie 1919), prima femeie medic din Romania, doctor in medicina, militanta feminista, a infiintat Societatea Materna (1897), a organizat prima cresa de fabrica (1899).
Si-a facut studiile liceale la Scoala Centrala din Bucuresti si la Zürich, loc unde s-a inscris si la Facultatea de Medicina, in 1877. Dupa putin timp s-a transferat la Universitatea din Montpellier, unde si-a sustinut teza de licenta, iar stagiul de spital si de pregatire pentru doctorat l-a facut la Paris. In 1884 devine doctor in medicina, cu teza L’hydrorrhée et sa valeur sémiologique dans le cancer du corps del’uterus (Despre hidroreea si valoarea ei semiologica in cancerul corpului uterin).
Cat timp a studiat in strainatate ziarele din Bucuresti i-au urmarit evolutia: in „Pressa” aparea un articol cu titlul O romanca in strainatate vorbeste despre succesele sale la studii, iar in „Romanul” un articol vorbea despre O romanca, doctor in medicina. In toamna aceluiasi an s-a intors in tara, pentru a obtine dreptul de libera practica si a-si echivala diploma din strainatate, examenul l-a trecut cu calificativul magna cum laude. Si-a deschis o clinica particulara, dar a facut si cerere catre Spitalul Brancovenesc pentru un post de medic secundar la sectia „Boli ale Femeilor”.
A fost respinsa fara nici o explicatie, oferindu-i-se un post de profesoara de igiena. A reusit, in 1885, sa ocupe un post de medic secundar la Spitalul Filantropia din Bucuresti, unde acorda consultatii gratuite. Desi s-a pregatit foarte bine pentru concursul in vederea obtinerii gradului de medic primar ginecolog, Maria Cutarida-Cratunescu nu a reusit sa ia concursul. Din 1886 a devenit sef al catedrei de igiena de la Azilul „Elena Doamna”, iar din 1891, si al sectiei de ginecologie de la Filantropia. Dar, in 1894, Eforia Spitalelor a decis sa modifice profilul sectiei unde lucra din ginecologie in chirurgie ginecologica, schimbandu-se astfel si programa concursului. Maria Cutarida-Cratunescu protesteaza, dar fara rezultat, iar conflictul intre ea si Eforie s-a adancit, ajungandu-se la demisie.
A infiintat in 1897 Societatea Materna, cu scopul de a ocroti copiii saraci, iar doi ani mai tarziu a organizat prima cresa, la Fabrica de Tutun din Bucuresti, unde a asigurat si consultatii pentru 2000 de muncitoare, in perioada 1885 – 1898. A prezentat la Congresul actiunilor feministe, tinut la Paris in anul 1900, lucrarea Le Travail de la femme en Roumanie, (Munca femeii in Romania), alcatuind o statistica a femeilor care au reusit sa promoveze intelectual: „Numarul ce rezulta din titlurile academice acordate celor 825 de fete in decurs de 26 de ani vorbeste indeajuns in favoarea activitatii noastre intelectuale. Intr-adevar, din 1875, de la promovarea primei fete cu bacalaureat in Romania, numarul lor s-a ridicat pana la 432 bacalaureate, 40 licentiate in Litere si 21 licentiate in Stiinte, 12 doctorese in Medicina…, o doctoreasa in Drept de la Facultatea din Paris, si o licentiata in Drept, 319 profesoare de scoala secundara de fete si 2 licentiate in Farmacie. Daca la acest numar se adauga cel al artistelor noastre si al femeilor de litere fara titlu, acesta va fi destul de elocvent pentru a arata cat de mare este la romance elanul entuziasmului pentru munca intelectuala”.
A fost invitata si la congresele de la Bruxelles (1907) si Copenhaga (1910), unde a prezentat actiunile initiate de medicina romaneasca impotriva mortalitatii infantile si un studiu asupra creselor din Romania. A fost mobilizata in timpul Primului Razboi Mondial, la Institutul si internatul Evanghelic (Spitalul Militar temporar nr. 134). La sfarsitul acestuia, din motive de sanatate, Maria Cutarida-Cratunescu se vede nevoita sa se retraga din activitatea medico-sociala.
Bibliografie
Marcu, George, Dictionarul personalitatilor feminine din Romania, Editura Meronia, Bucuresti, 2009, ISBN 978-973-7839-55-8, pp. 89-90/enciclopediaromaniei.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1687 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018090 (s)