News Flash:

Marina in Roma antica

14 Ianuarie 2014
3395 Vizualizari | 0 Comentarii
Primul razboi punic i-a determinat pe romani sa construiasca o flota pornind de la copierea unui vas punic cu 5 vasle pe care l-au gasit esuat. Prin inventarea grapinei (un carlig cu care puteau sa agate vasele inamice – „corb”) si folosirea unei punti de abordare s-a putut folosi tactica luptei pe uscat si pe mare. Prima victorie a fost obtinuta la Mylae (260 i.Hr.) de catre consulul Duilius prin distrugerea sau capturarea a 50 de vase cartagineze dintr-o flota de 130 de vase, potrivit istorie-edu.ro. 

Vezi si Cum combat istoricii cele mai cunoscute zece mituri cu privire la Roma antica  
Victorii mai rasunatoare ale marinei romane sunt cele obtinute de Pompeius impotriva piratilor din Mediterana (67 i.Hr.), de Agrippa  (general al lui Octavianus) la Naulochos impotriva lui Sextius Pompeius (36 i.Hr.) si de Octavianus la Actium impotriva lui Antonius si Cleopatra (31 i.Hr.).

Vezi si Familia in Roma antica  
Pana la Augustus, stapanirea marilor se realiza prin metode improvizate folosindu-se in mare masura competentele navale si echipaje marinaresti straine – nici un cetatean roman nu se amesteca in actul de navigare. Augustus a creat o flota navala, aflata in proprietatea sa, ce avea un echipaj format din oameni liberi din provincie si proprii sai sclavi eliberati. Serviciul militar, efectuat pe vasele militare, dura 26 de ani. Imparatii care i-au urmat au pastrat aceasta initiativa si au dezvoltat-o pana cand s-a ajuns la 10 flote regionale.
Vasele erau dotate cu rame si panze si aveau intre 2-5 randuri de vaslasi (bireme, trireme, cvadrireme si cvintreme). Cele mai mari aveau un echipaj format din 300 de vaslasi (dispusi pe 5 randuri) si 120 de soldati.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboi punic vas punic mylae pompeius piratilor mediterana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1646 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021952 (s)