News Flash:

Marturii despre hutuli

28 Noiembrie 2013
3489 Vizualizari | 0 Comentarii
Hutulii duc o viata de pasere pribeaga, originala si libera. Romanii le pricep limba lor fara s-o poata vorbi, si ei pricep pe cea romana. E cel mai ciudat fenomen de a vedea pe taranul roman de bastina, cum asculta cu atentie la ceea ce spune oaspetele sau, cand se scoboara la campie. Si acest oaspete vine poate din muntii Tatrei, de cine stie unde, si pricepe romaneste fara sa fi vorbit vreodata un cuvant. Din aceasta simpatie abia explicabila, s-ar putea deduce ca acesti hutuli sunt dacii slavizati, pe cand romanii care-i pricep fara sa le vorbeasca limba sunt dacii romanizati. Acest trib este putin numeros, marunt la stat si vioi.“ (Mihai Eminescu, 1876)
„Hutulii sau gutulii, un popor cu fruntea foarte lata din Bucovina, vorbind un dialect rusin, au implantat in mod evident un element mongol peste mostenirea lor rutena. Acest element ar putea proveni de la uzii sau cumanii (tatarii) deja disparuti, care au penetrat aceasta regiune in timpuri stravechi, sau ar putea fi de origine daco-romana. Hutulii nu sunt prietenosi cu boicii, vecinii lor.“ (Elnora Cuddeback Folkmar, Daniel Folkmar - Dictionar de rase sau popoare, 1911, pag. 117, paragraf tradus din limba engleza de Marian C. Ghilea)
„Noi, hutanii, am fost asezati in muntii acestia de catra Domnul Dumnezeu dintru inceputul lumii. Si tot ne-au cuprins si ne-au ros neamurile straine, iar noi ne-am tras tot catra locuri singuratice si slobode. Asa eu, vazand ca pier si ma inabus, m-am suit pe Caliman, mai aproape de Dumnezeu. S-aici am sa mor. Iar dupa ce-oi muri, baietii si fetele mele s-or amesteca cu noroadele.“ (Mihail Sadoveanu - Tara de dincolo de negura, 1926)
„Deprinsi cu sihastriile, infratiti cu tinuturile fara poteci, din zonele inalte ale muntilor, au supravietuit ageri si vicleni intr-o lume in care doar cei mai puternici au sanse. De cand se stiu, hutulii traiesc intr-o increngatura de neam care isi lasa mostenirea de spiritualitate si traditie de la bunici la nepoti. Povesti stranii incrustate cu intamplari traite aievea, frumoase ca un toiag impodobit cu spire de alama, cu talcuri ascutite ca o gura de baltag, intampina noptile lungi de iarna si noptile scurte de vara, deopotriva. Firescul si naturalul se impletesc, dand nastere unei armonii desavarsite.“ (Casian Balabasciuc, Stranii povestiri hutule)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hutulii mihai eminescu bucovina mihail sadoveanu casian balabasciuc
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1744 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023204 (s)