News Flash:

Marturiile unui spion sovietic au tulburat comunitatea istoricilor

7 August 2015
862 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru spionul Vladimir Rezun, anii 1988-1989 au fost deosebit de importanti. Publicarea volumului sau, intitulat "Spargatorul de gheata", a generat discutii in randul comunitatii stiintifice internationale.

Dintr-o data, istoriografia militara occidentala se confrunta cu marturia unui "defector" sovietic despre modul in care Iosif Stalin se pregatea, in vara anului 1941, sa atace Germania - care cucerise si impartise Polonia impreuna cu URSS, in luna septembrie 1939. In opinia lui Rezun, atacul planificat de Stalin ar fi dat startul revolutiei mondiale comuniste. In acelasi an 1941, omologul sau de la Berlin, Adolf Hitler, punea la punct detaliile operatiunii "Barbarossa", armata germana fiind pregatita pentru invadarea Uniunii Sovietice.

In 1989, cand s-au implinit 50 de ani de la declansarea celui de-al doilea razboi mondial, majoritatea cetatenilor din Europa erau preocupati mai curand de efectele generate de Razboiul Rece si de modalitatea in care se putea ajunge la o detensionare a situatiei internationale. Cu toate acestea, cartea lui Vladimir Rezun nu a trecut neobservata. Aceasta a provocat efecte in randul istoricilor din Occident si Uniunea Sovietica.

Pe de-o parte, existau cercetatori care puneau sub semnul intrebarii veridicitatea afirmatiilor fostului membru al GRU (Directia Generala de Informatii a Ministerului Apararii al URSS), spunand ca Vladimir Rezun (alias Victor Suvorov) nu are probe pentru a demonstra teoria sa. Pe de alta parte, au aparut sustinatori ai tezelor respective. Acestia le-au preluat si raspandit in Occident si URSS, inainte ca volumul respectiv sa fie publicat in spatiul ex-sovietic.

Vezi si Cum a fost asasinat fondatorul armatei-Rosii

DOCUMENTELE MILITARE GERMANE SI ROMANESTI
O sinteza a datelor puse la dispozitie de Victor Suvorov poate fi comparata cu documentele din arhivele militare romane. De exemplu: "Instructiunea Misiunii Militare Germane I-a No 0078/41" de la 7 iunie 1941; o harta a Marelui Stat Major roman cu dispozitivul de lupta al trupelor sovietice din Basarabia, nordul Bucovinei si Galitia; buletinele informativ-operative ale Marelui Stat Major roman de la 16 si 17 iunie 1941; rapoartele inaintate de Misiunea Militara Germana in Romania catre Comandamentul suprem al trupelor germane in Romania, din zilele de 17, 18 si 19 iunie 1941.

Din documentele mentionate rezulta faptul ca romanii aveau cunostinta despre existenta in Basarabia, nordul Bucovinei si Galitia a unui comandament de armata sovietic (Armata 2), patru comandamente de corp de armata, un corp de cavalerie, 12-14 state majore de divizii de infanterie. Totodata, intre documentele romanesti si cele germane existau diferente. Germanii au indicat existenta a doua corpuri blindate in regiune (inclusiv Corpul 2 Blindate), in timp ce romanii stiau doar de unul singur. In privinta numarului de divizii motorizate sovietice, diferenta este si mai mare: romanii indicau cinci divizii, in timp ce germanii semnalau doar doua.
In buletinul Marelui Stat Major roman de la 19 iunie 1941 s-a mentionat regruparea Corpului 2 Blindat din regiunea Comrat-Iargara-Taruntino, in zona Tighina-Tiraspol.

In Basarabia, nordul Bucovinei si Galitia se mai aflau si trei regimente sovietice de aviatie de vanatoare, cinci regimente de aviatie de bombardament, 1-4 divizii de cavalerie independente, trei grupe mari de parasutisti, trei state majore mari de aviatie, un stat major de marina si cinci unitati mai mari de graniceri.
Din instructiunile Misiunii Militare Germane in Romania (de la 7 iunie 1941) rezulta ca intre gurile Dunarii si Odessa se aflau dispuse un detasament sovietic de coasta, doua subdetasamente de trupe NKVD si o flotila de aparare a coastei. Toate erau subordonate circumscriptiei militare de aparare a coastei din Crimeea. La frontiera romano-sovietica de pe Prut si Dunare se aflau cinci detasamente de graniceri, sub comanda sefului circumscriptiei militare de frontiera Chisinau.

Vezi si Cei mai mari spioni sovietici

Suvorov a mentionat ca, in aceeasi zona, se aflau Regimentul 57 NKVD din Divizia 4 NKVD (comandata de colonelul NKVD Majirin), Detasamentul 79 graniceri NKVD (in dreptul Deltei Dunarii) si Diviziei 8 Infanterie Moto NKVD. Ofiterul care a intocmit raportul pentru Misiunea germana a consemnat faptul ca "detasamentele de frontiera sunt bogat dotate cu arme automate si ating de multe ori puterea de foc a unui regiment de infanterie". La frontiera romano-sovietica din Bucovina - preciza aceeasi sursa germana - se aflau trei detasamente de graniceri sub comanda sefului circumscriptiei militare de frontiera Lemberg.

Victor Suvorov a sustinut ca in Regiunea militara Odessa se afla Armata 9 (cu statul major langa Odessa si avand comandant pe generalul-colonel I.T. Cerevicenko), iar Corpul 2 Cavalerie din subordinea acesteia, comandat de generalul major P.A. Belov, a sosit in Basarabia in aprilie 1941. Sursele de informatii romanesti nu indica prezenta Armatei 9 in zona, ci existenta Armatei 2 (cu statul major la Chisinau). Un lucru este insa cert: in Basarabia se aflau mari unitati din cadrul unei Armate. Trecand in revista dispozitivul de lupta sovietic, se observa faptul ca in regiune erau masate 20-24 divizii de infanterie (dintre care cel putin cinci divizii de infanterie moto), 3-4 divizii de cavalerie, 6-7 brigazi motomecanizate. In apropierea Nistrului erau pregatite pentru a interveni in cateva zile inca patru divizii de infanterie, patru divizii de cavalerie si cinci brigazi motomecanizate.


AMENINTARILE MILITARE SOVIETICE
Adeptii teoriei clasice pot spune ca Armata Rosie se pregatea pentru aparare, aducand noi trupe in regiune. Pregatirile desfasurate in Romania pentru eliberarea teritoriilor romanesti cedate Uniunii Sovietice in iunie 1940 nu au trecut neobservate, iar sovieticii actionau preventiv. Insa defensiva se organiza cu unitati de infanterie si fortificatii de toate genurile, nu cu divizii de infanterie motorizata, corpuri blindate si de cavalerie dispuse in zone sensibile pentru securitatea Romaniei.

Poarta Focsanilor era direct amenintata de gruparea sovietica aflata la sud de aliniamentul Stefanesti - Calarasi - Dubasari, in compunerea acesteia intrand cel putin cinci brigazi motomecanizate, doua divizii de cavalerie, patru divizii de infanterie motorizata. Cele patru divizii de infanterie din zona erau desfasurate in mare parte pe frontiera, avand misiunea de a proteja trupele din adancimea operativa, potrivit jurnalul.ro.

Vezi si Contraspionajul - scurt istoric

La randul lor, unitatile Armatei 12 sovietice amenintau sa patrunda din nord. Este vorba despre corpuri de armata cu doua divizii de vanatori de munte, doua divizii motorizate, patru divizii de infanterie, iar ca forta de manevra un corp de cavalerie si un corp blindat. Se putea prevedea un atac al Armatei Rosii pe Valea Siretului, executat cu o grupare de soc mobila, urmat de intrarea in lupta a diviziilor de munte la flancul drept si a diviziilor de infanterie in centru si la flancul stang sovietic.

Armata romana si unitatile germane dislocate in Moldova se aflau la mijlocul lunii iunie 1941 in mare pericol. Situatia a fost sesizata corect de reprezentantii Misiunii Militare Germane in Romania, care au luat legatura cu Marele Stat Major roman. In arhivele militare romane exista un document militar german, emis la 7 iunie 1941, in care se preciza: "Aceasta concentrare mare de trupe rapide (in Basarabia si nordul Bucovinei - n.r.) da posibilitatea rusilor, in orice timp, sa treaca la ofensiva pentru a patrunde in Moldova. (...) Dupa cadrul general si rapiditatea executiei masurilor rusesti, trebuie contat ca armata rusa poate fi gata pentru ofensiva catre sfarsitul lunii iunie (cel mai devreme)".

Vladimir Rezun (alias Victor Suvorov) a afirmat ca Iosif Stalin se pregatea sa declanseze ofensiva impotriva Germaniei si Romaniei in prima duminica din luna iulie 1941. Se poate sa aiba dreptate. Dar trebuie subliniat si faptul ca atat germanii, cat si romanii stiau de iminenta izbucnire a razboiului. Daca nu ataca Hitler, navalea Stalin. Iar Romania s-a aflat in acel moment intre Scylla si Charybda.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vladimir rezun iosif stalin urss berlin adolf hitler barbarossa gru
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2189 (s) | 23 queries | Mysql time :0.070508 (s)