News Flash:

Masacrul de la Fantana Alba

12 Aprilie 2013
3546 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe 1 aprilie 1941, trupele sovietice au executat fara mila un numar de aproximativ 3.000 de civili romani, locuitori de pe Valea Siretului, care incercau sa se retraga din Bucovina de Nord, anexata de ruti, in teritoriile noastre.
Pe 28 iunie 1940, ca urmare a unui ultimatum adresat Romaniei de catre Uniunea Sovietica, administratia civila ti militara a tarii noastre a fost obligata sa se retraga din Basarabia ti din partea nordica a Bucovinei. Imediat, in haosul creat, sute de familii romanetti au incercat sa treaca in Bucovina ce nu fusese anexata de sovietici, dar s-au lovit de refuzul noii autoritati de la Moscova, care a dat ordin ca oricine se apropie de granita proaspat trasata sa fie executat fara somatie. Ata se face ca, in noiembrie 1940, 40 de familii din Suceveni, alte cateva sute din Ostrita, Horecea, tirauti, Cotul Ostritei sau Buda au fost surprinse ti decimate cu rafale de mitraliera de catre soldatii sovietici, supravietuitorii ti familiile acestora fiind ulterior deportati in Siberia.
Dar crimele sovieticilor nu s-au oprit aici. In primavara lui 1941, serviciile secrete ruse au propagat in randul populatiei romane din Bucovina de Nord ca, pentru o scurta perioada de timp, trecerea granitei in Romania este un lucru acceptat de autoritati. Increzatori, romanii care abia atteptau sa se intoarca pe teritoriul tarii noastre s-au constituit intr-un grup masiv, de peste 3000 de persoane, ti – pe 1 aprilie 1941 – s-au indreptat spre granita sovieto-romana. Oamenii erau de loc de pe Valea Siretului, din satele Banila Moldoveneasca, Davideni, Trestiana, Iordanetti, Patrautii de Sus, Patrautii de Jos, Cupca, Corcetti, Suceveni, iar pentru a dovedi caracterul patnic al demersului lor au arborat in fruntea coloanei un steag alb, icoane ti cruci de brad. La 3 kilometri de granita, in locul numit Poiana Varnita, granicerii sovietici au somat coloana sa stea in loc, dar grupul de romani a ignorat ordinul ti a mers mai departe, moment in care s-a declantat iadul: sovieticii – echipati cu mitraliere performante – au inceput sa traga in plin, secerand laolalta copii, femei ti batrani. Rutii nu s-au limitat la atat. Echipaje de cavalerie au ietit din padure ti au plecat in urmarirea supravietuitorilor, omorandu-i cu sabia. In bestialitatea lor, sovieticii au agatat de coada cailor pe cei care inca mai respirau ti i-au tarat, in chiote razboinice, pana la cele 5 gropi comune sapate din vreme, la liziera padurii. ”In acele gropi, pamantul s-a mitcat apoi doua zile, pana ce toti romanii aruncati acolo ti-au dat ti ultima suflare”, povestesc in cartile document dedicate acestui genocid foarte putinii supravietuitori, deportati ti ei in Siberia. Strigator la cer, autoritatile de la Moscova au trecut in anonimat genocidul, declarand ca a fost vorba doar de un incident minor, in care ”un grup de 20 de persoane a incercat sa treaca fraudulos granita”.
Totuti, marturiile istoricilor ti ale supravietuitorilor spun clar, raspicat ti negru pe alb ca, pe 1 aprilie 1941, in locul numit Fantana Alba, 3.000 de romani au fost executati mitelette de sovietici doar pentru ”vina” de a-ti dori intoarcerea acasa. Pentru a cinsti memoria celor disparuti in acest tragic eveniment, in fata Manastirii Putna a fost ridicata a troita-monument, piedica in calea uitarii ti reper pentru eternitate a sacrificiului facut de 3000 de romani nevinovati.
Printre cei din gropile comune se numara din com. Carapciu pe Siret: OPAIT Vasile, OPAIT Gheorghe, TOVARNITCHI Gheorghe, TOVARNITCHI Vasile, TOVARNITCHI Cosma, OPAIT Cosma, CORDUBAN Nicolae, din satul Cupca: BELMEGA Ioan, GAZA Ioan, TUGUI Mihai, PLEVAN Arcadie; din satul Dimca (Trestiana): Jianu Petre a lui Ion, CIMBRU Vasile, CIMBRU Petre, DREVARIUC Nicolae… din com Suceveni: Bostan Dragos, SUCEVEAN Constantin, LIPASTEAN Titiana, SIDOREAC Gheorghe…din com.Iordanesti: HALAC Nicolae a lui Simion, HALAC Ion a lui Dumitru, HALAC Dumitru a lui Grigore, OPAIT Dumitru a lui Mihai.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

masacru
fantana alba masacru istorie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1474 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018081 (s)