News Flash:

Masacrul din Gara Bartolomeu

15 Octombrie 2013
1538 Vizualizari | 0 Comentarii
La doua zile de la intrarea Romaniei in razboi, Brasovul este cucerit. La 16 august este numit primul primar roman al Brasovului – Gheorghe Baiulescu. Dupa numai o luna, prost echipata si instruita, Armata Romana este coplesita de fortele germano-austro-ungare si incepe retragerea. Intre 24-25 septembrie (7-8 octombrie stil nou) se da lupta pentru Brasov.
,,A fost o lupta uriasa, in cursul careia compania si jumatate din Regimentul 45 (Vlasca) isi cheltuise intreaga munitie. Inamicul, vazand rezistenta indarjita ce i se opune, era de credinta ca in fata sa se gaseste o puternica ariergarda romaneasca. In consecinta a concentrat puteri si mai multe si dupa doua zile de lupte, a fortat in noaptea spre 10 oct. (duminica) trecerea liniei ferate dincolo de gara Bartolomeu, pe care o apara capitanul Cristescu Sava cu 1/2 companie, care a fost nevoit sa se retraga in fata puhoiului inamic. Prin retragerea aceasta subita in decursul noptii, aripa stanga a liniei de tragatori, care se afla insirata de-a lungul liniei ferate dincoace de gara Bartolomeu spre gara Brasov, a ramas descoperita si neavizata despre cele intamplate” (Gazeta Transilvaniei – 1921).
Exista doua variante asupra motivului pentru care compania respectiva nu se retrasese in cursul noptii. Versiunea acceptata este ca, asa cum relateaza ziarul citat, din diferite motive nu s-a putut comunica ordinul de retagere. A doua versiune vehiculata este ca ordinul de retragere nu a fost respectat.
Perspectiva romaneasca
“Inamicul, care trecuse linia ferata folosindu-se de intunericul noptii, a strecurat doua mitraliere in depozitul de masini de la Bartolomeu, asezandu-le intr-un geam spre flancul stang al liniei de tragatori, iar la spatele liniei de tragatori se furisasera soldati germani inarmati cu grenade de mana. In zorile diminetii de 10 Oct. compania romaneasca s-a trezit deodata din flanc cu un foc ucigator de mitraliere.
Multi soldati au cazut morti in primele momente. Cei ramasi in viata au inceput sa se retraga spre oras. Facand insa cativa pasi inapoi, au fost intampinati cu grenade de mana. Din aproximativ 250 soldati, cati se gaseau de-a lungul liniei ferate, n-a scapat nici unul cu viata. Toti au fost ucisi in mod barbar din flanc si de la spate.
Actul acesta de cruzime, pe care-l recunoaste si inamicul in descrierea luptei de la Bartolomelu, a fost fara indoiala un act de razbunare pentru lupta de 2 zile, pe care au sustinut-o eroii romani cazuti si temerea ca adversarul, care i-a oprit timp de 2 zile inaintarea, se gaseste in numar cu mult mai mare decat a fost de fapt.
Imediat dupa lupta un ofiter inamic a fotografiat linia de tragatori cu soldatii romani cazuti… De incheiere inca o constatare, facuta de inamic. La soldatii cazuti in linia de tragatori, nu s-a gasit nici un cartus. Dovada, ca in lupta de 2 zile au tras toate gloantele” (Gazeta Transilvaniei – 1921).
O alta relatare o avem din cartea Rasboiul pentru intregirea neamului romanesc (1916 – 1919):
“Era santul caii ferate de langa gara Bartolomeiu la capatul Brasovlui. Germanii incercasera doua zile sa intre pe aici in Brasov. N’a fost cu putinta, intr’aceea trupele romane, care se aflau la stanga transeei, se retrasera. Cei 168 [avem, deci, o alta cifra, nu 250, ca mai sus] nu stiau de aceasta, dar aflasera Germanii.
Tiptil se apropie dinspre stanga, in umbra noptii, un grup de soldati cu mitraliere, din fata veni altul cu granate. Romanii nici nu mai avura timp sa se apere, caci in curand toti cel 168 fura omoriti. O noua miselie a Germanilor, caci dupa legile rasboiului trebuià sa-i faca prisonieri.
Dar am vazut, cum gandià Falkenhayn [comandantul Armatei a 9-a germane] despre aceasta. In transeea aceasta, numita „a mortii”, e acum un cimitir de onoare, crucile caruia vestesc jertfa adusa pentru desrobirea si intregirea neamului. Romanul care trece pe acolo, isi descopere capul si zice: „Dzeu sa-i odihneasca!”…
Perspectiva germana
„in primele ore ale diminetii romanii stateau inca culcati intr-un camp de cartofi, inaintea terasamentului caii ferate si au incercat sa ne atace dinspre flanc, dar cum se lumina se retrageau pana la calea ferata.
Acum am primit eu, in calitate de comandant de pluton ordinul, de a ma deplasa cu o trupa la hambarul feroviar si la canton, de unde puteam sa-i prindem pe romanii de la linia ferata. Am adus trupa in pozitie si am deschis focul asupra companiei romane insirate de-a lungul caii ferate.
Din pacate am avut dupa vreo 200 de trageri un blocaj, dupa care in dreapta mea, langa canton, intra foarte curajos pe pozitie o arma ungara tragand si ea vreo banda de mitraliera, dar este nevoita sa-si schimbe pozitia, din cauza focului intens din partea romana si a atacului cu grenade de mana.
Intre timp caporalul Straßburg, ochitorul meu, mi-a reparat blocarea armei si a tras din nou in lungul caii ferate, realizand un asemenea efect, incat acei putin romani ramasi in viata au facut semne de predare. Am pornit impreuna cu ungurii si am gasit intreaga companie romana, insirata intr-o linie compacta, moarta langa linia ferata, in afara celor 40–60 de soldati, pe care i-am luat prizonieri”. (marturia unui locotenent german)
sursa:unstory.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romaniei razboi brasovul cucerit gheorghe baiulescu armata romana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1517 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018051 (s)