News Flash:

Mausoleul Eroilor din Iasi - FOTO

20 Mai 2015
3173 Vizualizari | 0 Comentarii
Mausoleul Eroilor din Iasi
Mausoleul Eroilor din Iasi este un monument construit din beton armat intre anii 1928-1930 in municipiul Iasi si dedicat memoriei eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Acest mausoleu se afla amplasat pe un deal din apropierea Manastirii Galata pe marginea drumului care duce spre cartierul Nicolina sau spre comuna Miroslava.

In anul 1928, filiala ieseana a Societatii „Cultul Eroilor“ a hotarat construirea unui cimitir de onoare in municipiul Iasi, cu osuar si obelisc comemorativ, pentru inhumarea a 6.000 de soldati - eroi cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial, care proveneau din cuprinsul a 15 comune din judetul Iasi. Locul unde urma sa se realizeze constructia a fost ales de catre mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei, impreuna cu generalul Iacob Zadik, vicepresedintele Societatii „Cultul Eroilor“ si cu primarul municipiului Iasi, Osvald Racovita.

La data de 29 septembrie 1928, Consiliul Municipal Iasi a aprobat, cu unanimitate de voturi, donarea unui teren in suprafata de 2.778 mp pe dealul din apropierea Manastirii Galata catre Societatea „Cultul Eroilor“, in vederea construirii mausoleului si a unui cimitir de onoare. In afara de acesta, municipalitatea ieseana a aprobat si donarea unei suprafete de teren de 4.400 mp, cu scop de zona de protectie a cimitirului de onoare, de aparitia unor constructii private, care sa stirbeasca din caracterul solemn al ansamblului comemorativ. Aceasta zona de protectie se intindea de la marginea cimitirului si pana la raul Nicolina,

Vezi si Monumentul eroilor cazuti in anii 1916-1918 si 1941-1945 din Suceava - scurt istoric

Mausoleul Eroilor din Iasi a fost construit intre anii 1929 si 1930, pe baza proiectului realizat de celebrul inginer roman Henri Coanda, fost elev al Liceului Militar din Iasi. Fondurile pentru construirea acestuia au fost colectate prin subscriptie publica.

Vezi si Fontana di Trevi, un monument impresionant - FOTO

Impresionanta constructie din beton armat, vizibila din oras, are forma unui patrat supraetajat in trei nivele cu retrageri succesive, la baza caruia se afla un cub imens cu latura de 20 metri. La realizarea acestui monument au contribuit: arhitectul Ioan Balau (arhitectura si pictura murala interioara, cel care avea sa devina savant de talie mondiala, Henri Coanda (sculptura), iar antrepriza lucrarii le-a apartinut fratilor Marconini.

La baza monumentului se afla cripta cu osemintele ostasilor romani cazuti pe front in timpul primului razboi mondial. Ansamblul monumentului era format din mausoleul propriu-zis, unde au fost depuse osemintele eroilor cadre militare cazuti in primul razboi mondial, cimitirul cu osemintele a 6.000 de eroi soldati, reprezentat prin 6 cruci mari din ciment si 600 de cruci de format mic, cantonul paznicului monumentului (aflat la mica distanta de mausoleu, unde locuia paznicul) si o suprafata de protectie de 4.400 de metri patrati.

Schimbarea regimului politic din Romania de dupa cel de-al doilea razboi mondial a dus la dizolvarea Societatii „Cultul Eroilor“, astfel ca terenul pe care era amplasat intregul ansamblu comemorativ a reintrat in proprietatea Consiliului Popular Iasi. Terenul pe care se afla monumentul a fost consolidat in scopul evitarii unor alunecari de teren intre anii 1981-1983, actualmente stabilitatea acestuia fiind asigurata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Mausoleul_Eroilor_din_Iasi1
mausoleul eroilor iasi eroilor manastirii galata cartierul nicolina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1572 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014982 (s)