News Flash:

Mesajul pe care a vrut Constantin Brancusi sa-l transmita prin „Cumintenia Pamantului”

25 August 2016
668 Vizualizari | 0 Comentarii
Cumintenia Pamantului” este considerata cea mai importanta sculptura a lui Constantin Brancusi aflata in Romania. Din acest motiv, a fost inclusa in categoria „Tezaur” a patrimoniului national. Povestea lucrarii a inceput, insa, acum mai bine de 100 de ani. A fost realizata in 1907 si a dat tonul sculpturilor moderne. Prima expunere publica a generat un imens scandal. Pe atunci, putini intelegeau stilul artistului care a revolutionat arta.
„Cumintenia Pamantului... a fost incercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul aratator, incercarea de a atinge vechimea, arhaicul. Caci mi-a fost prea mare spaima cand i-am ridicat valul. Femeia nu trebuie niciodata dezvaluita...trebuie sa ramana acoperita sub cel putin unul din cele sapte valuri ale frumusetii sale, cel al misterului - care ii ofera si pretuirea si nemurirea. Cumintenia pamantului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adanc femeia - dincolo de psihologia dumneavoastra!”, sunt afirmatiile Constantin Brancusi de la acea vreme.
La inceputul secolului al XX-lea, Constantin Brancusi scotea la iveala, dintr-un bloc de piatra de 50 de centimetri, o femeie ghemuita. A numit lucrarea „Cumintenia Pamantului”. Astazi, sculptura apartine patrimoniului cultural national.
„Este o lucrare care este importanta, in creatia brancusiana, pentru ca marcheaza exact momentul in care el trece de la un anumit stil, influentat de Rodin, si opteaza pentru arhaism si un modernism cu influente arhaice. Pe care el, fiind din Romania, le-a cules din propria ograda”, spune Dan Popescu, curator.
„Piesa a fost realizata in 1907, dupa unii autori 1908, la foarte scurt timp dupa ce Brancusi a terminat scoala. Si este printre primele lucrari care ies, cumva, din reprezentarea clasicizanta, academica care se invata la scoala, practic fiind printre primele piese care vorbesc despre personalitatea artistului. Despre cautarile lui in directia simplificarii, despre noul modernism, la care Brancusi contribuie consistent, fiind astazi sculptorul care a influentat mersul sculpturii moderne si contemporane”, spune.
„Cumintenia Pamantului" a fost expusa pentru prima data, in anul 1910, la Bucuresti.
„Brancusi, cand a expus Cumintenia Pamantului, in 1910, la societatea Tinerimii Artistice, a generat un scandal! Scandal in sensul ca lucrarea a fost prost primita, era ceva prea nou, oamenii nu stiau cum sa se raporteze la ea, nu stiau ce sa-nteleaga din ea”, adauga Valentina Iancu, istoric de arta.
„Eu nu sunt nici suprarealist, nici baroc, nici cubist..si nici altceva de soiul acesta; eu, cu noul meu, vin din ceva care este foarte vechi”, afirma Constantin Brancusi.
Stilul tanarului Constantin Brancusi a atras atentia unui inginer constructor. Pasionat de arta, el a decis sa cumpere Cumintenia pamantului.
„Ea a fost achizitionata de Gheorghe Romascu in 1910. Pe o suma, la vremea respectiva - 1.500 de lei - la vremea respectiva inseamnau ceva bani. Trebuie spus, cumva, ca toata nebunia legata de comertul dezlantuit si de milioane, vehiculate in legatura cu opere de arta este un fenomen de dupa anii 70-80 ai secolului trecut. Lucrurile nu stateau asa inainte. Stateau exact asa cum stau acum, cu arta contemporana, in care sume accesibile erau vehiculate si anumite opere erau luate de catre colectionari dedicati si interesati de viata culturala a cetatii”, spune Dan Popescu, curator.
In anul 1957, comunistii au confiscat lucrarea. Aceasta a fost expusa timp de 50 de ani, la Muzeul National de Arta al Romaniei. In anul 2012, sculptura a fost retrocedata, dupa un proces indelungat mostenitorilor lui Gheorghe Romascu.
„Cumintenia pamantului” a fost estimata initial, in anul 2008, la 30 de milioane de euro. In anul 2014, proprietarii sculpturii au decis sa vanda lucrarea. Statul roman avea drept de preemptiune, deoarece Cumintenia face parte din categoria Tezaur a patrimoniului nostru. Urmasii lui Romascu au cerut autoritatilor 20 de milioane de euro.
Dupa mai multe negocieri, statul le-a facut proprietarilor doua oferte: una de 1 milion de euro, cealalta - de 2 milioane. Ambele, refuzate. Situatia s-a schimbat abia in anul 2016, cand Guvernul a anuntat achizitionarea sculpturii pentru 11 milioane de euro. Cu o singura precizare: statul nu-si permite sa plateasca decat 5 milioane, iar restul de 6 ar trebui sa fie achitate printr-o subscriptie publica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cumintenia pamantului sculptura constantin brancusi tezaur scandal
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1864 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016674 (s)