News Flash:

Mica Intelegere, alianta promitatoare a Romaniei care a fost distrusa intr-o singura zi

16 Februarie 2016
2174 Vizualizari | 0 Comentarii
mica intelegere 1933
Situatia internationala era nesigura dupa Primul Razboi Mondial. Aliatii invingatori si statele independente din Europa Centrala si de Est au incercat sa se asigure ca o noua agresiune germana nu va mai avea loc.
La 16 februarie 1923 la Geneva s-au pus bazele noului pact al Micii Intelegeri, prin care cele trei tari membre (Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia) aveau o baza organizatorica solida, prin unificarea politicii lor generale.
 
In noua organizare, Mica Intelegere devenea o forta de care trebuia sa se tina seama in Europa, alianta actionand mereu pentru mentinerea statu–quo–ului teritorial in spiritul tratatelor de la Versailles.
 
Mica Intelegere (cunoscuta si sub numele Mica Antanta) a fost o organizatie politica defensiva, o alianta intre Cehoslovacia, Regatul Iugoslaviei si Regatul Romaniei. Formata in 1920, Mica Intelegere a avut ca scop mentinerea integritatii teritoriale a celor trei state, in fata pretentiilor revizioniste ale Ungariei si a tendintelor restauratoare ale Habsburgilor. Construita pe principii democratice, a fost efectiv a cincea putere europeana si a avut un pronuntat caracter federal.
 
Vezi si Cum prezenta propaganda ceausista Romania LUMINOASA in cea mai CENUSIE

Inca de la inceputul activitatii, organizatia a incercat sa atraga in interiorul sau Polonia si Grecia. Mica Intelegere devenise un punct de atractie pentru statele mici. Cele trei state au luat de la bun inceput masuri rapide si concrete pentru a crea o zona central europeana, asa cum si-au propus inca din 1918, dar pentru atingerea acestui scop era esential ca cele trei state sa actioneze in mod unitar. Principalul obstacol il reprezentau cercurile revansarde din Ungaria, Germania si Italia, care doreau desfiintarea Micii Intelegeri.
 
Vezi si Romania de acum cinci decenii - VIDEO

Mica Intelegere a fost rezultatul situatiei internationale nesigure de dupa primul razboi mondial, in care Societatea Natiunilor abia fusese creata, iar puterile invingatoare exercitau presiuni asupra aliatilor mai mici. Mai mult, alianta a fost grabita de incercarea de restaurare intreprinsa de Carol de Habsburg, dar si de planul francez de intemeiere a unei confederatii danubiene, care ar fi presupus o slabire a suveranitatii nationale a celor trei state. Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia s-au apropiat tot mai mult si in final au format o alianta, pentru a impune respectarea tratatelor de pace si recunoasterea pe plan international a integritatii lor teritoriale.
 
Pe plan international, Mica Intelegere s-a prezentat de la inceput ca un grup unitar si solidar. Problema majora cu care se confrunta era ca tratatele semnate de marile puteri dupa incheierea razboiului, lasau cale larga revizionismului si revansismului. De aceea Mica Intelegere era decisa sa actioneze ferm pentru a pastra ordinea politica, juridica si teritoriala instituita dupa razboi. Pentru prima data se impune la conferinta de pace de la Lausanne, unde reuseste sa se afirme, sustinuta fiind si de statele mici si mijlocii. Se poate spune ca Mica Intelegere a fost efectiv a cincea mare putere europeana.
 
Cu toate eforturile depuse pentru mentinerea pacii, dupa 1936 principiul fortei se impune definitiv in relatiile internationale. Planul Hodza de reconciliere a Europei centrale este subminat de marile puteri fasciste si revizioniste. Germania si Italia reusesc sa sparga solidaritatea aliantei si conving Iugoslavia sa semneze pacte separate cu Bulgaria si Italia. In acest climat tensionat se constituie un nou Directorat in patru. Sub presiunea Marii Britanii si a Frantei, Romania si Cehoslovacia se vad nevoite sa adopte o atitudine concesiva fata de Ungaria horthysta, sperand astfel sa isi salveze integritatea teritoriala. In 1938 Germania anexeaza Austria, bizuindu-se pe aceeasi politica concesiva a Marii Britaniei si a Frantei. In fine, dupa mai multe eforturi disperate de a-si pastra integritatea si de a mentine principiul dreptului in relatiile internationale, prin Acordurile de la München din 29 septembrie 1938, Directoratul european in patru distruge Mica Intelegere. In acest fel se deschide drumul larg pentru planurile expansioniste ale Germaniei, care va dezmembra Cehoslovacia si va atrage mai tarziu Romania in randurile Axei.
 
A constituit pentru mult timp un obstacol real in fata revizionistilor. Cu toate acestea nu a reusit sa supravietuiasca intelegerilor dintre marile puteri si a fost desfiintata in 1938, ca urmare a Acordului de la München.

Sursa:Enciclopedia Romaniei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aliatii europa centrala micii intelegeri romania cehoslovacia europa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2068 (s) | 34 queries | Mysql time :0.061163 (s)