News Flash:

Mihail Bulgakov comemorat la TVR prin difuzarea piesei sale "Cabala bigotilor"

9 Martie 2015
1153 Vizualizari | 0 Comentarii
In 10 martie se aniverseaza 75 de ani de la disparitia lui Mihail Bulgakov, romancier si dramaturg sovietic de origine ucraineana, o voce realista si plina de umor, dar si un critic transant al realitatii sovietice. „Cabala bigotilor”, pusa in scena la Teatrul National din Iasi in 1995 de Horea Popescu a fost preluata de TVR trei ani mai tarziu, in regia lui Eugen Todoran.

Cabala bigotilor” este un text inspirat de un eveniment ce tine atat de istoria teatrului, cat si de istoria Frantei, cu trimiteri clare catre prezentul sovietic al anilor 30. Jucata in premiera absoluta in anul 1936, "Cabala bigotilor" vorbeste si astazi despre drama Creatorului intr-o societate autocrata. Destinul tragic al lui Molière, personajul principal al piesei, este doar pretextul dramei lui Bulgakov. Pretul indraznelii artistului de a se opune moralei timpului sau se plateste, adesea, cu viata.

Vezi si Un nou spectacol de exceptie pe scena Teatrului National din Iasi

Cabala bigotilor” povesteste ultimele zile ale actorului – dramaturg Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut sub numele de Molière, zile in care intra in conflict cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea. Bulgakov se identifica profund cu autorul francez din sec XVII. Molière este un alter ego al scriitorului cu un destin paralel cu al sau. „Dincolo de mestesugul dramaturgic”, spune Mirra Ginsburg, traducatoarea lui Bulgakov in engleza, „pe cei doi oameni ii uneste, peste secole, mult mai mult. Amandoi au un ochi atent pentru satira, capacitatea infinita de a surprinde, in orice situatie, simultan absurdul si comicul, rautatea si grotescul. Amandoi au trait si au scris in societati autocratice, amandoi au fost neinfricati si s-au dovedit neinfricati si nu au acceptat compromisul in felul in care au povestit ceea ce vedeau, starnind, cu fiecare noua scriere, adevarate furtuni. Dar, mai ales, amandoi au impartit aceeasi boala incurabila – pasiunea pentru teatru.”

Vezi si Teatrul Anton Pann in turneu la Bucuresti

In virtutea acestei pasiuni „incurabile” pentru teatru, Casa de productie a TVR a propus spre difuzare, din Arhiva de Aur, spectacolul montat la Teatrul National din Iasi de regizorul Horea Popescu cu actori remarcabili ai scenei iesene - Sergiu Tudose (Moliere), Petre Ciubotaru (Jean-Jacques Bouton), Livia Iorga, care a debutat cu acest rol, (Armande Bejart) sau  Mihaela Arsenescu Werner (Madelaine Bejart).

Spectacolul Cabala bigotilor are in distributie pe: Mihaela Arsenescu Werner, Livia Iorga, Ruxandra Bucescu, Adi Carauleanu, Constantin Puscasu, Radu Ghilas, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Emil Coseru, Adrian Paduraru, Florin Mircea, Valentin Ionescu, Ion Sapdaru, Catalin Tudor Manea, Anne-Marie Chertic, Doru Zaharia, Constantin Avadanei, Gelu Zaharia, Costin Gavaza,  Sergiu Tudose

Traducere Leonida Teodorescu,  Regia Horea Popescu, Scenografia décor Florica Popescu- Farcasanu,  Scenografie costume Romana Preoteasa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mihail bulgakov romancier dramaturg sovietic umor horea popescu tvr
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1791 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013089 (s)